Miljöledning i staten
Årlig rapportering för miljöledning i staten
Vägledning om den årliga rapporteringen av myndigheternas miljöledningsarbete. Besök sidan regelbundet under rapporteringsperioden för att ta del av den senaste informationen.
Sidan vänder sig till
Till dig som arbetar med miljöledning på myndighet som omfattas av förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter.
Kraven på årlig redovisning
Myndigheter som omfattas av förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter ska årligen redovisa sitt miljöledningsarbete för föregående verksamhetsår i samband med att årsredovisningen lämnas in till det departement myndigheten tillhör. Miljöledningsredovisning ska även lämnas till Naturvårdsverket via det internetbaserade rapporteringssystem som finns för miljöledning i staten.
I januari varje år öppnar rapporteringssystemet och sista dag för att rapportera styrs av när myndigheten ska lämna sin årsredovisning. I bilagan till miljöledningsförordningen framgår vad som ska redovisas i miljöledningsrapporten. Den omfattar även redovisning enligt förordning (2014:480) om myndigheters inköp av energieffektiva varor, tjänster och byggnader.
Inloggningsuppgifter till rapporteringssystemet skickas ut inför rapporteringen till de personer som är registrerade hos Naturvårdsverket som myndigheternas kontaktpersoner för miljöledning i staten.
Bilagan i miljöledningsförordningen 2009:907 (Riksdagens webbplats)
Användarvägledning till rapporteringssystemet för miljöledning i staten 2024-02-08 (pdf)
Rapportmall för redovisning av miljöledningsarbetet år 2023 (docx)
Beräkna koldioxidutsläpp
SMED (Svenska MiljöEmissionsData), som är ett samarbete mellan IVL, SCB, SLU och SMHI, har under år 2023 uppdaterat och vidareutvecklat Excel-verktyget, en schablonmall, som kan användas för att beräkna koldioxidutsläpp och klimatpåverkan från tjänsteresor och övriga transporter. Ny version kom februari 2024 på grund av ett fel i tidigare version vid beräkning av utsläpp från Dieseltåg Europa.
Schablonmall för beräkning av koldioxidutsläpp, version februari 2024 (xls)
Vägledning till Beräkningsverktyget, schablonmallen (pdf)
I denna rapport beskrivs förändringar sedan tidigare versioner av verktyget, vilket faktaunderlag som Excel-verktyget baseras på inklusive utsläppsvärden och emissionsfaktorer:
Beskrivning av verktyg för beräkning av resors klimatpåverkan, version december 2023 (pdf)
Kompletteringar i 2023 års version av verktyget jämfört med föregående version:
- Nytt underlag för beräkningar av utsläpp, reviderade emissionsfaktorer, mer information finns i rapporten Beskrivning av verktyg för beräkning av resors klimatpåverkan, version december 2023
- Två nya flygsträckor; Stockholm-Umeå och Stockholm-Visby
- En ny kategori för tågresor; Dieseltåg Europa
- Två nya bränslekategorier för arbetsmaskiner; Jet A1 och El
Rapportera energieffektiva inköp enligt förordning 2014:480
Två frågor under Miljökrav i upphandling avser tillämpning av förordning 2014:480 om myndigheters inköp av energieffektiva varor, tjänster och byggnader. Fråga 3.2 gäller antal upphandlingar över tröskelvärdet där energikrav ställts och fråga 3.3 om myndigheten har ställt energikrav vid nytecknande av hyresavtal eller inköp av byggnader . Om krav enligt förordningen inte har ställts ska något av de generella undantagen i förordningen anges som skäl.
Produktgrupper (A-Ö) som omfattas av ekodesign eller energimärkningen (energimyndigheten.se)
Tröskelvärden (upphandlingsmyndigheten.se)
Regler om inköp av byggnader eller ingående av hyresavtal (boverket.se)
Frågor om upphandlingar kan ställas till Upphandlingsmyndigheten via deras Frågeportal:
Att rapportera digitala möten
Resfria möten i myndigheter drivs av Trafikverket och ska samordna arbetet inom ett antal av Regeringen utvalda myndigheter. Målsättningen är att öka och utveckla användningen av resfria möten inom och mellan myndigheterna. Resultat och metoder ska även spridas till andra. Under avsnittet Frivilliga frågor i systemet för miljöledningsrapportering finns frågor om resfria möten.
Frågor och svar om rapporteringen
Här får du svar på vanliga frågor om den årliga rapporteringen inom Miljöledning i staten.
Relaterad vägledning
Vägledningsdokumentet Miljöledning i staten ger en samlad bild av miljöledningssystemets ingående delar och hur det kan integreras i myndighetens verksamhet. Sista kapitlet tar upp redovisning och ranking. Ta även del av kapitel 10. Redovisning och ranking, sid 72–74.
Kontakt
Har du frågor gällande miljöledningsredovisningen mejla vår brevlåda: miljoledning@naturvardsverket.se
Rapporteringssystemet
Myndigheter som ska redovisa sitt miljöledningsarbete hittar här ingång till Naturvårdsverkets e-tjänst för rapportering samt instruktioner för e-tjänsten.
Tidigare redovisningar
Naturvårdsverket har i uppdrag att varje år lämna en sammanfattning av myndigheternas redovisningar till regeringen. Här kan du ta del av de tre senaste.