Ny nationalpark i Stockholms skärgård – förslag lämnat till regeringen

2024-09-06 NYHET Den föreslagna nationalparken, som ligger i Värmdö kommun öster om Nämdö, omfattar en areal om cirka 25 300 hektar och som till 97 procent består av hav. Förslaget överlämnades till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari i samband med hennes besök i området under eftermiddagen den 6 september.

Nämdöskärgårdens nationalpark kan bli Sveriges 31:a nationalpark och den andra med marint fokus.

– Vi är glada att, efter fem år av undersökningar och förankring av förslaget, kunna presentera ett underbyggt beslutsunderlag till regeringen för att bilda en ny nationalpark. Genom bildandet av nationalparken kan ett representativt och variationsrikt havs- och skärgårdslandskap i Östersjön bevaras i stort sett oförändrat skick, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger

Förslaget på den nya nationalparken har tagits fram tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten, Länsstyrelsen i Stockholm och Värmdö kommun. Nu ska regeringen bereda förslaget. Parallellt arbetar Naturvårdsverket och projektet vidare med att ta fram föreskrifter och skötselplan för området. 

Invigningen av nationalparken planeras att ske i september 2025.

Förslaget som skickats till regeringen:

Läs mer

Kontakt

Sandra Wennberg, nationell projektledare för bildande av nationalpark i Nämdöskärgården, Naturvårdsverket, 010-698 16 48, sandra.wennberg@naturvardsverket.se 

Fakta nationalparker och Nämdöskärgårdens blivande nationalpark

Det är endast de finaste och mest värdefulla delarna av det svenska landskapet som bevaras och skyddas som nationalparker och där får naturen inte exploateras. Det innebär att vi bevarar ett naturarv åt nuvarande och kommande generationer. Tillsammans bevarar nationalparkerna ett urval av landskap som bildar en helhet över landet. Parkernas natur är storslagen eller särpräglad och har höga värden.

Nationalparker bildas av regeringen efter godkännande från riksdagen. Marken i en nationalpark måste ägas av staten. Naturvårdsverket har regeringens uppdrag att ta fram underlag för beslut att bilda nationalparker.

Den föreslagna Nämdöskärgårdens nationalpark i ligger i Värmdö kommun, Stockholms län. Den omfattar en areal om 25 300 ha, varav 97 procent är hav. Havsområdet är variationsrikt med stora skillnader i djup, vågexponering och olika typer av bottnar. Landarealen fördelas på ett tusental öar, kobbar och skär. Förslaget innebär att Sverige kan få 31 nationalparker och ytterligare en nationalpark med marint fokus. 

Arbetet med inrättande av nationalparker har en hundraårig historia i Sverige. Idag finns det 30 nationalparker i Sverige och de bevarar ett urval av unika landskap som tillsammans bildar en helhet över landet. Nämdöskärgårdens nationalpark kompletterar övriga nationalparker genom att representera Östersjöns unika skärgårdslandskap och marina ekosystem. 

Nationalparkerna är en viktig del av Sveriges skyddade natur. Parkerna har betydelse både som naturlandskap med höga värden och som besöksmål för den naturintresserade allmänheten. De är även viktiga för information och kunskapsspridning om landets natur. Genom att Sveriges nationalparker lockar många människor till naturupplevelser och får stor uppmärksamhet nationellt och internationellt bedöms Nämdöskärgården kunna bli en tillgång för trakten, kommunen, länet och Sverige.

Läs mer
Sveriges nationalparkers webbplats (sverigesnationalparker.se)

Så bildas en nationalpark