Textilavfall
En stor andel av textilavfallet går idag direkt till förbränning med energiåtervinning, men från och med den 1 januari 2025 ska textilavfall sorteras ut och samlas in separat.
I Sverige har vi en fortsatt hög konsumtion av textil och kläder. Samtidigt visar studier att vi använder våra textilier och kläder allt kortare tid. När vi inte längre använder våra textilier hamnar idag en stor andel i restavfallet eller på återvinningscentraler. Textilavfallet går då direkt till förbränning med energiåtervinning. Det är ett resursslöseri eftersom ungefär hälften av det som slängs bedöms vara i sådant skick att det hade kunnat fortsatt användas eller återanvändas, det vill säga är inte trasiga eller utslitna och av övrigt material skulle större delen kunna materialåtervinnas.
Fakta
- I Sverige konsumerar vi i genomsnitt cirka 13–14 kilo nyproducerade kläder och hemtextilier per person och år.
- Cirka 7–9 kilo textilavfall per person och år hamnar i restavfallet (soppåsen) eller på återvinningscentraler och går direkt till förbränning.
Aktuellt
Från 2025 ska textilavfall samlas in separat
Från och med 1 januari 2025 ska textilavfall sorteras ut från annat avfall och samlas in separat. Det här görs för att främja en mer cirkulär hantering av textilavfallet. Det vill säga samla in textilavfallet separat, sortera det insamlade avfallet utifrån avfallshierarkin för att sen tillgängliggöra det på marknaden. I första hand för återanvändning och i andra hand för materialåtervinning (om textilen är trasig eller uttjänt).
Läs mer om de nya kraven här:
Förordning om ändring i avfallsförordningen (2020:614) (pdf, svenskforfattningssamling.se)
Regeringen driver på omställningen till en mer cirkulär textilhantering (regeringen.se)
Cirkulär hantering av textil och textilavfall (regeringen.se)
Nyhet och vägledning hos Naturvårdsverket
Från 1 januari 2025 måste textilavfallet sorteras ut och samlas in separat
Kommunerna i Sverige kommer att ansvara för att samla in textilavfall som är kommunalt avfall från hushåll och vissa verksamheter. Hur insamlingen av textilavfall kommer att genomföras rent praktiskt kommer att variera beroende på kommunernas olika förutsättningar. Kommunerna ansvarar också för att informera medborgarna om var insamlingsplatserna finns och om vikten av att hushålla med råvaror och energi, lång livslängd, genom till exempel återanvändning och andra förebyggande åtgärder som minskar mängden avfall.
Verksamheter som textiltillverkare och grossister omfattas också av kravet, men får själva ansvara för att textilavfall som uppstår i den egna verksamheten sorteras ut, samlas in och lämnas till behandlingsanläggning.
Textilavfall som ska sorteras ut och samlas in separat, det vill säga det som inte ska läggas i soppåsen (restavfallet) är
- kläder av textil
- hemtextil
- inredningstextil
- väskor av textil
- accessoarer av textil.
Insamling före den 1 januari 2025
I Sverige finns inte något nationellt insamlingssystem där textilavfall samlats in separat från annat avfall, vilket gör att många begagnade textilier idag inte hanteras enligt avfallshierarkin. Det innebär att större delen av textilavfallet från hushåll såväl som från verksamheter hamnar i restavfallet och går direkt till förbränning med energiutvinning.
Att samla in begagnade kläder och andra textilprodukter för återanvändning har en lång tradition i Sverige. Det är främst frivilligorganisationer som samlar in textil för återanvändning, men vissa av frivilligorganisationer samlar också in textilavfall. Det kan komma att öka på grund av alltfler kommuner har inlett samarbeten med frivilligorganisationerna för insamling av textilavfallet.
All insamling av textil och textilavfall behöver göras på ett sådant sätt att textilen inte utsätts för fukt eller annan påverkan som gör att det inte kan återanvändas eller materialåtervinnas.
Textilavfall från hushåll
Konsumenter gör sig av med textilier för att de är utslitna, urvuxna, trasiga, omoderna eller för att de helt enkelt har tröttnat på dem eller att garderoben är full. Oavsett anledning så hamnar i dagsläget en stor del av textilerna i hushållens restavfall. En analys av restavfallet som genomfördes 2016, som visade att omkring 72 000 ton eller 7,6 kilo textilavfall per person och år hamnar i restavfallet och går direkt till förbränning.
I samma studie gjordes bedömningen att mer än hälften (59 procent) av de textilier som fanns i restavfallet var hela och i sådant skick att de hade kunnat återanvändas. En stor andel textilavfall hamnar även på återvinningscentraler i grovavfallet eller i fraktionen för energiåtervinning, men det saknas i dag statistik över denna ström.
Läs mer om analyser av textilier i hushållens avfall
Textilavfall från verksamheter
Textilavfall från olika verksamheter är relativt outforskat, men uppkommer i tjänsteföretag som tvätterier, restauranger, säkerhet och transportföretag liksom inom offentliga förvaltningar som kriminalvården, polisen och försvarsmakten. Enligt studie genomförd av SMED uppkommer mest textilavfall hos tvätterier, som ofta hyr ut textilier till hotell, vårdinrättningar, offentlig verksamhet med mera.
Den genomsnittliga mängden textilavfall per år uppskattades till cirka 70 ton per tvätteri och år, vilket innebär att den totala mängden textilavfall från tvätterier i Sverige bedöms vara runt 1 200 ton per år. Övriga branscher bidrar, grovt uppskattat, med totalt 500–600 ton textilavfall per år.
Läs mer i rapport om svenska textilflöden
Svenska textilflöden från välgörenhet och utvalda verksamheter (pdf, rapportarkivet DIVA)
Textilavfall kan även utgöras av industrispill, det vill säga textilavfall som uppstår vid tillverkning av textilprodukter i olika verksamheter. I Sverige har vi en relativt sett liten produktion av textilprodukter då vi importerar huvuddelen av det vi använder och konsumerar. Det innebär att det textila industriavfallet bedöms som litet, men oklart vilka mängder det rör sig om.
Sortering är en nyckelfråga
Vid ökad insamling av textilavfall är sorteringsledet avgörande för att det insamlade textilavfallet hanteras så resurseffektivt och miljömässigt hållbart som möjligt. Idag sorteras textilavfall som ska förberedas för återanvändning manuellt medan textilavfall som ska materialåtervinnas förutsätter att materialet sorteras på fibernivå.
Att sortera för återanvändning kräver professionell kunskap och lång erfarenhet om mode, trend och efterfrågan på secondhand marknaden och sker därför manuellt. Manuell sortering är arbetskrävande och för närvarande genomförs det endast i mindre skala i Sverige. Idag exporteras insamlad textil och textilavfall ofta till Baltikum eller Centraleuropa där det kan sorteras på uppemot 300 olika fraktioner. Över 65–75 procent av textilierna återanvänds.
AI för cirkulärt mode (wargoninnovation.se)
Med hjälp av optisk sortering kan uttjänt textilavfall lämpligt för materialåtervinning sorteras upp utifrån fibersort som exempelvis bomull, polyester eller akryl. Sortering av textilavfall på fibernivå kan inte genomföras manuellt eftersom det förutsätter hjälp av teknik för att identifiera vilka fibrer textilavfallet innehåller. I Sverige har vi en av världens första sorteringsanläggningar för sortering på fibernivå för återvinning, SIPTex i Malmö. Optisk sortering skalas just nu upp till mer storskalig industri på andra ställen inom flera olika forsknings- och pilotprojekt.
Automatisk sortering kan öka återvinningen kraftigt (ivl.se)
Miljö- och hälsofarliga ämnen
Den som ska producera nytt av återvunnen textilråvara måste kunna försäkra sig om att den återvunna fibern är fri från miljö- och hälsofarliga ämnen. Detsamma gäller aktörer som tillverkar produkter av begagnad textil. Vissa produktgrupper som sport-, arbets-, regn- eller fritidskläder samt textil med plastigt tryck riskerar att innehålla farliga ämnen som inte ska finnas kvar i ett cirkulärt system. Det pågår arbete på internationell, EU- och nationell nivå för att öka spårbarheten och informationsöverföringen från produktion och konsumtionsledet till avfallshanteringen.
Textil – råd till privatpersoner (kemi.se)
Säker återvinning av textil – förutsättningar och tillvägagångssätt (kemi.se)
Materialåtervinning i Sverige
Idag är andelen textilavfall som materialåtervinns från fiber-till- ny fiber mindre än en procent av den globala fiberproduktionen. Av det textilavfall som exporteras från Sverige används dock nära 20 procent som råvara i nya produkter som kompositmaterial, isolering och stoppning i till exempel bilstolar. Textilavfallet ersätter då annan råvara vilket är bra och positivt ur miljösynpunkt.
Att materialåtervinna textilavfall är en bättre lösning än förbränning. Dock varierar miljö- och klimatbesparingen av att använda återvunnen textilfiber i nya produkter stort mellan olika återvunna fibrer. Att använda återvunna fibrer istället för nya fibrer beräknas minska den totala klimatpåverkan från en textil med mellan 0–10 procent.
Att klimatpåverkan inte minskar mer beror på att skillnaden inte är så stor mellan att använda återvunna fibrer eller inte, eftersom själva produktionsprocesserna för tillverkning av textil från återvunna fibrer är lika energi- och kemikaliekrävande som för vanliga fibrer. Men det kan finnas annan miljöpåverkan som minskar vid materialåtervinning och användning av återvunnen fiber. exempelvis minskar vatten- och markanvändning när bomullsfibrer inte behöver odlas.
Det är i produktionsfasen som 80 procent av en textils totala klimatpåverkan sker. Störst påverkan sker i den så kallade ”våtberedningen” där textilen får färg, tryck och efterbehandling för att uppnå vissa egenskaper exempelvis bli smuts- och vattenavvisande.
Att använda textilier längre tid minskar klimatpåverkan av nyproduktionen, förutsatt att inget nytt plagg köps under samma tid. Fördubblad livslängd för till exempel ett plagg minskar klimatpåverkan med nästan 50 procent.
Materialåtervinning är en viktig del i den cirkulära ekonomin, men det krävs en kombination av åtgärder i alla led av den textila värdekedjan från produktion och konsumtion till avfallshantering för att minska textilkonsumtionens totala klimatavtryck. Vi kommer inte att lösa alla problem i den textila värdekedjan genom att enbart fokusera på att samla in och materialåtervinna textilavfallet.
Olika metoder för att återvinna textilier
Det finns flera olika metoder för att återvinna textilier som grovt kan delas in i
- mekanisk, att textil rivs eller strimlas för att frigöra fibrerna, som spinns till ny tråd
- kemisk, att textilen smälts ner (om syntetiska material) eller löses upp (om cellulosamaterial) av kemikalier och av massan formas ny fiber
- termisk, att textil av syntetiska material smälts ned av värme och formas till ny tråd.
Textilåtervinning – tekniska möjligheter och utmaningar
Life cycle assessment of mechanical textile recycling in Sweden (pdf, diva-portal.org)
Definition av textilavfall
När en produkt blir ett avfall regleras i EU:s avfallsdirektiv. Sverige följer EU-direktivet och har infört EU:s definition i miljöbalken. Det är alltså inte Naturvårdsverket som avgör vad som är avfall. Ett avfall kan ofta vara en resurs samtidigt.
Vägledning inom textil
Här hittar du stöd om insamling av textilavfall och kommunens ansvar att informera hushåll om att förbygga avfall, däribland textilavfall.
Rapporter
Svenska MiljöEmssionsData (SMED) har gjort ett antal studier om textilavfall och textilflöden på uppdrag av Naturvårdsverket.
- Plockanalyser av textilier i hushållens restavfall (SMED Rapport 176 2016) (pdf 668 kB)
- Svenska textilflöden- textilflöden från välgörenhet och utvalda verksamheter; SMED Rapport Nr 2, 2018
- Återanvändning av textil via utvalda online marknadsplatser och appar: Undersökning avseende åren 2016 och 2017; SMED rapport NR 11, 2019
- Konsumtion och återanvändning av textilier (SMED Rapport Nr 149 2014)
- Kartläggning av mängder och flöden av textilavfall (SMED Rapport Nr 46 2011, pdf)