Stöd och information

Producentansvar för ballonger

Ballonger
Granskad: ‎den ‎14‎ ‎juni‎ ‎2024

Företag som tillhandahåller ballonger i Sverige ska betala för kostnaden för den nedskräpning som ballonger orsakar. De ska också informera om nedskräpning. Detta kallas för producentansvar och bygger på principen ”förorenaren betalar”.

Ballonger räknas som en engångsplastprodukt och i Sverige består över 90 procent av allt skräp av engångsprodukter. Huvudsyftet med producentansvaret är att minska denna nedskräpning.

Här får du hjälp med vad producentansvaret innebär och vilka företag som berörs.

Sidan vänder sig till 

  • Företag som tillverkar ballonger i Sverige
  • Företag som importerar eller för in ballonger till Sverige
  • Företag som säljer ballonger i Sverige från ett annat land

Bra att veta 

Från och med 2025 ska nedskräpningsavgifter betalas av företag som har producentansvar. Nedskräpningsavgifterna är uppdelade i två olika avgifter; en fast årsavgift samt en rörlig produktavgift.

Har ditt företag producentansvar?

Det är företag som först tillhandahåller en produkt på marknaden som är producenter. Om en vara förs in eller importeras till Sverige av ett företag och säljs av ett annat, så är det företaget som importerar varan som är producenten. 

Med tillhandahåller menas att ett företag mot betalning, eller gratis, gör en produkt tillgänglig för distribution, förbrukning eller användning på den svenska marknaden.

Här finns en checklista som hjälper dig att avgöra om ditt företag räknas som en producent.

Om ditt företag är det som först tillhandahåller ett ballonger på svenska marknaden och du svarar ”Ja” på en av frågorna så är ditt företag en producent. Om du svarar ”Nej” på alla frågor i tabellen så räknas ditt företag inte som en producent. 

Situation Producentansvar
Importerar ballonger som innehåller plast till Sverige (från land utanför EU). Ja / Nej
För in ballonger som innehåller plast till Sverige (från annat EU-land).  Ja / Nej
Tillverkar ballonger i Sverige.  Ja / Nej
Från ett annat land än Sverige säljer ballonger till en slutlig användare i Sverige.  Ja / Nej

Vilka ballonger berörs?

Alla ballonger som innehåller plast berörs vilket i princip är alla ballonger som är avsedda för privat användning vid ett tillfälle.

Tabellen nedan innehåller exempel på ballonger som berörs av eller undantas från producentansvaret.

Typ av ballong Plast Engångsprodukt Avsedd för privat bruk Berörs av producentansvaret
Latexballonger för engångsbruk Ja Ja Ja Ja
Mylar- eller folieballonger för engångsbruk Ja Ja Ja Ja
Återanvändbara, uppblåsbara plastleksaker och "selfieramar" inklusive återföringsventil Ja Nej Ja Nej.
Produkten är avsedd för flergångsbruk
Ballonger för industriellt bruk, till exempel varmluftsballonger och väderballonger Ja Nej Nej Nej.
Produkten är avsedd för yrkesmässigt eller industriellt bruk

Engångsplastprodukter

En engångsplastprodukt definieras som en produkt som helt eller delvis består av plast och som inte utformats, konstruerats eller tillhandahållits på den svenska marknaden för att under sin livscykel användas flera gånger genom att återanvändas för samma ändamål som den utformades för eller sändas tillbaka till en producent för att återfyllas.

Fördjupat stöd om definitionen av engångsprodukter i plast

Vad behöver en producent göra?

Sammanfattningsvis behöver du som berörs av producentansvaret för ballonger:   

  • Anmäla sitt producentansvar till Naturvårdsverket.  
  • Rapportera uppgifter till Naturvårdsverket.
  • Utse ett ombud om ditt företaget säljer ballonger till ett annat land i europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) än där ditt företag är etablerat. 
  • Betala nedskräpningsavgifter
  • Betala tillsynsavgifter

Anmäl ditt producentansvar till Naturvårdsverket

Du som har producentansvar behöver anmäla det till Naturvårdsverket via e-tjänsten nedan. Detta ska göras innan du tillhandahåller ballonger på den svenska marknaden. Anmälan ska innehålla följande uppgifter:  

  • Företagsnamn
  • Kontaktuppgifter
  • Person- eller organisationsnummer

Om ett företag med producentansvar inte anmäler sig kan Naturvårdsverket besluta om ett föreläggande riktat mot företaget. Läs mer i avsnittet Sanktioner.

30
företag

Hur många tar sitt producentansvar?

30 företag har hittills anmält sitt producentansvar för ballonger hos Naturvårdsverket. Siffran är från den 4 oktober 2024.

Rapportera uppgifter till Naturvårdsverket

Rapporteringen ska göras i Naturvårdsverkets e-tjänst nedan, senast den 31 mars varje år. Rapporteringen ska innehålla uppgifter om hur många produkter ditt företag har tillhandahållit på den svenska marknaden under närmast föregående kalenderår. Det första kalenderåret som ska ingå i rapporteringen är 2023. 

Uppgifterna som lämnas in vid rapporteringen används för att fastställa att ditt företag får rätt produktavgift. 

E-tjänst för producentansvar

E-tjänst för producentansvar Här kan företag anmäla sig som producent och rapportera uppgifter till Naturvårdsverket. Här ändrar företaget också faktura- eller kontaktuppgifter eller hämtar bevis på registrerat producentansvar. Logga in i e-tjänsten Om e-tjänsten för producentansvar

Ombud

Om ditt företag är etablerat i Sverige och säljer ballonger till ett annat land i europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), där företaget inte är etablerat, ska du utse ett ombud. Ombudet ska ansvara för ditt företags skyldigheter i det landet. 

Företag som inte är etablerade i Sverige kan utse ett ombud som är etablerat i Sverige. Det är inte ett krav att utse ett ombud, men om ett ombud inte utses är det företaget själv som ansvarar för sina skyldigheter i Sverige. 

Om ett ombud utses ska det utses genom en skriftlig fullmakt. Ombudet ska då ansvara för företagets skyldigheter i förordningen om producentansvar för ballonger och anmäla sig till Naturvårdsverket. 

Avgifter

Nedskräpningsavgifterna består av en fast årsavgift och en rörlig produktavgift. Information om avgifternas storlek och när de ska betalas finner du här:

Vägledning om nedskräpningsavgifter

Syftet med nedskräpningsavgifter

Nedskräpningsavgifter bygger på principen att förorenaren betalar. Den som sätter vissa engångsprodukter av plast på marknaden ska vara med och betala för kommunens städkostnader. 

Avgiftsavi

För att betala avgifterna kommer Naturvårdsverket att skicka en avi. Avgiftsavin skickas på det sätt som företaget har angivit i anmälan, via e-post, digital brevlåda eller post.

 

Avgiften är 500 kronor per producent och kalenderår. Avgiften ska betalas från år 2024.

Avgiftsavi med e-post

Naturvårdsverket skickar ut tillsynsavgiften med e-post som en avgiftsavi.

Tillsynsavgiften används till att hålla ett digitalt register över alla producenter samt att se till att bestämmelserna följs. 

Regeringen har beslutat om avgiften i 7 kap. 8 l § förordning (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken.

Sanktioner

Om ett företag inte har följt lagstiftningen kan det leda till en miljösanktionsavgift. En miljösanktionsavgift är en administrativ avgift som tas ut av en tillsynsmyndighet när en verksamhetsutövare har gjort överträdelser mot en avgiftsbelagd bestämmelse enligt miljöbalken, eller de regler som har beslutats utifrån miljöbalken. 

Vid överträdelse av vissa av de nya reglerna om engångsprodukter ska Naturvårdsverket som tillsynsmyndighet ta ut miljösanktionsavgifter. Vilka överträdelser som ska ge en miljösanktionsavgift utifrån förordningen om producentansvar för ballonger framgår av 11 kap. 28 § förordning (2012:259) om miljösanktionsavgifter.

Om en producent lämnat in uppgifter vid anmälan eller rapportering försent till Naturvårdsverket kan  en miljösanktionsavgift på 10 000 kronor komma att tas ut. Detta gäller från och med den 1 januari 2024.

Om ditt företag inte följt lagstiftningen ovan kan det leda till att du/ni får betala en miljösanktionsavgift. Du får ett brev från Naturvårdsverket med förslag till beslut om miljösanktionsavgift. Detta brev skickar vi ut som en underrättelse till dig om att vi överväger att påföra företaget en miljösanktionsavgift.

Du har då möjlighet att yttra dig över förslaget till beslut inom den tid som står i brevet. Med det menas att du kan lämna upplysningar om varför du anser att företaget inte ska påföras miljösanktionsavgift. Ett yttrande kan skickas med brev eller e-post.

Giltiga skäl för att en miljösanktionsavgift inte ska tas ut beskrivs i 30 kap. 2 § miljöbalken:

2 § En miljösanktionsavgift skall tas ut även om överträdelsen inte har skett uppsåtligen eller av oaktsamhet.

Avgiften behöver dock inte tas ut om det vore oskäligt med hänsyn till

  1. sjukdom som medfört att den avgiftsskyldige inte förmått att på egen hand eller genom att uppdra åt någon annan göra det som ålegat den avgiftsskyldige,
  2. att överträdelsen berott på en omständighet som inte kunnat eller borde ha förutsetts eller som den avgiftsskyldige inte kunnat påverka,
  3. vad den avgiftsskyldige har gjort för att undvika att en överträdelse skulle inträffa, eller
  4. att överträdelsen har föranlett straff enligt bestämmelserna i 29 kap.

Miljösanktionsavgiften skall tillfalla staten. Lag (2006:1014).

Om du väljer att inte yttra dig, eller om de upplysningar du lämnat i yttrandet inte kan ligga till grund för att miljösanktionsavgift inte ska tas ut, kommer du att få ett beslut om miljösanktionsavgift.

I beslutet finns information om när och hur du ska betala miljösanktionsavgiften. Miljösanktionsavgiften betalar du till Kammarkollegiet och den tillfaller staten. Beslutet får du tillsammans med ett delgivningskvitto som behörig person ska datera, signera och skicka tillbaka till Naturvårdsverket.

Du kan överklaga beslutet inom tre veckor från den dag du tog emot beslutet.

0 %
nedskräpning

Nedskräpningen ska vara försumbar

Målet för nedskräpningen utomhus är inte 0 procent men nära på. Senast 2030 ska den var försumbar.

Mål för nedskräpning utomhus

Mål för minskad nedskräpning

Företag med producentansvar är skyldiga att effektivt bidra till att nå målet om att nedskräpningen utomhus ska vara försumbar senast år 2030. Information om hur en producent bidrar till att målet nås ska tillgängliggöras på företagets eller annan lämplig webbplats. 

Målet för minskad nedskräpning kommer att följas upp genom skräpmätningar som Naturvårdsverket utför från år 2023 och därefter vart annat år. Om det genom skräpmätningarna framgår att det finns risk för att målet inte kommer att nås i tid kan ytterligare åtgärder behövas.

Relaterad vägledning

Varför finns producentansvaret?

Producentansvaret ska få företag att ta fram produkter som är resurssnåla, lätta att återanvända och återvinna samt fria från miljöfarliga ämnen. På så sätt ska Sverige och andra EU-länder få mindre avfallsmängder, renare avfall och mindre nedskräpning.

Varför finns producentansvaret?

Har du frågor eller förslag på tillägg?

Har du frågor om producentansvaret eller behöver något i texten förtydligas? Vi tar tacksamt emot dina inspel och synpunkter som hjälper oss att förbättra vårt stöd. Kontakta kundtjänst om du har förslag på tillägg eller frågor.

Kontakta kundtjänst