Tillsynsvägledning

Tillsyn enligt miljöbalken

Inspektörer utövar tillsyn i en fabrikslokal

Tillsynsplan

Granskad: ‎den ‎9‎ ‎januari‎ ‎2025

Tillsynsmyndigheten ska för varje verksamhetsår upprätta en samlad tillsynsplan som omfattar myndighetens ansvarsområde enligt miljöbalken. Tillsynsplanen ska visa vilka resurser och vilken kompetens tillsynsmyndigheten har tillgång till och vilka tillsynsinsatser som planeras.

Tillsyn är en fortlöpande process där planering, genomförande, uppföljning/utvärdering och förbättring av den tillsyn som följer på och återkopplar till varandra. Ert underlag för tillsynsplaneringen är behovsutredningen samt registret över de verksamheter som behöver återkommande tillsyn.

Resultatet av planeringsprocessen är den årliga tillsynsplanen. Tillsynsplanen visar vilka resurser och vilken kompetens tillsynsmyndigheten har tillgång till och vilka tillsynsinsatser som planeras.

Den här sidan vänder sig till

Den här sidan vänder sig till dig på tillsynsmyndigheten som ansvarar för att utreda och ta fram behov för tillsyn.

Bra att veta

Den här sidan är en del av vägledningen Tillsyn enligt miljöbalken.

Ytterligare stöd för planering av tillsynen är den miljösamverkan som finns i landet. I Sverige finns miljösamverkan på nationell och regional nivå. På nationell nivå finns det ett samarbete mellan Sveriges alla länsstyrelser, Naturvårdsverk, Jordbruksverket samt Havs- och vattenmyndigheten. Miljösamverkans arbete kan vara ett ytterligare stöd för planering av tillsynen

Nationell samverkan pågår just nu för att ta fram en strategi för miljöbalkstillsynen 2022–2024. Tanken är att den ska underlätta tillsynsmyndigheternas planering av tillsynen genom att peka ut nationella prioriteringar.

Strategi för miljöbalkstillsynen 2022–2024 - Naturvårdsverket (naturvardsverket.se)

1 kap, 6-7 §§ Behovsutredning och register – Hos en tillsynsmyndigheten ska det finnas en utredning om tillsynsbehovet samt ett register över tillsynsobjekt. 

Innehåll i tillsynsplanen

För varje verksamhetsår ska en tillsynsmyndighet upprätta en tillsynsplan som omfattar myndighetens ansvarsfördelning. Av planen ska det även framgå hur myndigheten har tagit hänsyn till den nationella tillsynsstrategin.  

Tillsynsplanen ska visa hur myndigheten avser att tillsynen ska bidra till att säkerställa syftet med miljöbalken. Miljökvalitetsmålen och eventuella miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram bör också påverka tillsynsplanens innehåll. Dessa faktorer bör även styra prioriteringarna mellan olika tillsynsområden.

Planen ska synliggöra hur myndigheten med tillgängliga resurser och tillgänglig kompetens avser att utföra den tillsyn som bäst svarar mot tillsynsbehovet. Tillsynsplanen bör upprättas på ett sådant sätt att den utgör bästa möjliga stöd för ett effektivt tillsynsarbete vid varje enskild myndighet.

För varje verksamhet, grupp av verksamheter, ärendetyp eller grupp av ärendetyper kan tillsynsplanen innehålla uppgifter som ger sådant stöd, exempelvis om ansvarig handläggare samt vilka huvudsakliga tillsynsinsatser som planeras under året och uppskattad tidsåtgång för dessa. Tillsynsplanen ska vara en diarieförd handling som beslutats av myndigheten. Den ska vara fri från information som kan omfattas av sekretess. 

Tillsynsprogram

De verksamheter som utgör industriutsläppsverksamheter framgår av miljöprövningsförordningen (2013:251). I Sverige finns cirka 1 200 industriutsläppsverksamheter i ett 30-tal branscher. När industriutsläppsdirektivet implementerades i Sverige medförde det en del nya ökade krav för verksamhetsutövare och tillsynsmyndigheter.

Exempel på ökade krav är skärpta krav på tillämningen av BAT, redovisningen av uppfyllandet av BAT-slutsatser i miljörapporten, tillsynsbesökens frekvens regleras och ska dokumenteras samt periodiska kontroller av mark och grundvatten. 

För varje industriutsläppsverksamhet (och vissa avfallsverksamheter) ska tillsynsmyndigheten ta fram ett tillsynsprogram. Tillsynsprogrammet bestämmer intervallet mellan tillsynsbesöken på industriutsläppsverksamheten. Intervallet ska bestämmas utifrån risk för människors hälsa eller miljön och får inte överskrida tre år. 

Viktigt att tänka på

Av tillsynsplanen ska det framgå hur myndigheten har tagit hänsyn till den nationella tillsynsstrategin.