Vägledning

Fluorerade växthusgaser

Stationär kyl-, luftkonditionerings- och värmepumpsutrustning

Granskad: ‎den ‎15‎ ‎april‎ ‎2024

Vägledning om vilka krav som ställs för att få arbeta med stationär utrustning som innehåller F-gaser.

Sidan vänder sig till

Dig som arbetar på tillsynsmyndighet, är verksamhetsutövare, operatör, privatperson, arbetar med service och underhåll, tillverkare, importör eller exportör.

Bra att veta

Den nya EU-förordningen om fluorerade växthusgaser har publicerats i Europeiska unionens officiella tidning. Förordningen trädde i kraft i sin helhet den 11 mars. Vissa delar träder i kraft vid senare tidpunkter. Det gäller bland annat nya regler för certifikat och vilka produkter och utrustningar som får sättas på marknaden.

Med anledning av den nya EU-förordningen har Naturvårdsverket fått i uppdrag att göra en översyn av den svenska lagstiftningen som berör f-gaser. Uppdraget ska redovisas i september 2024.

Särskilda krav

Det finns särskilda krav på de företag och personer som hanterar stationära kyl-, luftkonditionerings- och värmepumpsutrustningar.

Den här typen av utrustningar ska kontrolleras regelbundet för att se till att de inte läcker. Det finns också särskilda krav på de företag och personer som hanterar utrustningen.

De krav på certifiering, begränsning av utsläpp, läckagekontroll och registerföring som gäller för stationär utrustning gäller i de flesta fall även för mobil utrustning som innehåller F-gaser. Det finns dock vissa undantag. Se sidan "Mobil kyl- och luftkonditioneringsutrustning" i menyn.

Förordningen EU 2024/573 ställer krav på att fler ämnen ska ingå i certifieringskraven. EU-kommissionen kommer att ta fram en genomförandeförordning om vad som ska ingå i kunskapskraven för certifikat. Det innebär att kunskapskraven för certifikat kommer att ändras framöver. De certifikat som är utfärdade gäller tills vidare.

Vad krävs för att installera och göra ingrepp i utrustningen?

Personer som utför läckagekontroll, återvinning (avtappning), installation och service och underhåll måste vara personcertifierade. Ett personcertifikat delas ut efter genomgången examination med både teoretiska och praktiska moment.

Om ett företag installerar eller utför service och underhåll krävs ett företagscertifikat. För att få ett sådant ska man kunna visa att företaget har tillräckligt många certifierade personer anställda och att det finns nödvändiga verktyg och rutiner för personalen.

Detaljerad information om vilka kunskaper och färdigheter som krävs för certifiering av personer och företag kan man läsa om i en bilaga till EG-förordningen: 

Förordning EU 2015/2067 om certifiering för kyl- och värmeutrustning

Om certifiering för att få arbeta med utrustning som innehåller F-gaser

Personcertifiering krävs för att få arbeta med utrustning som innehåller F-gaser och som omfattas av EU:s förordning 2024/573. 

Kompetenskraven för att få arbeta med kylutrustning, stationär luftkonditionering eller värmepumpssystem har 4 kategorier, se nedan. Det finns också en kategori V som är anpassad för arbeten på mobil luftkonditionering.  

Kategori I: Installation, underhåll och service, omhändertagande (avtappning) av köldmedium samt läckagekontroll oavsett fyllnadsmängd. Motsvarar tidigare klass 3.1 och 3.2.

Kategori II: Installation, underhåll och service, omhändertagande (avtappning) av köldmedium om fyllnadsmängden är mindre än 3 kg (6 kg om det är ett hermetiskt slutet system) samt läckagekontroll oavsett fyllnadsmängd (om inget ingrepp görs i köldmediesystemet). Motsvarar tidigare klass 2.2.

Kategori III: Omhändertagande (avtappning) av köldmedium om fyllnadsmängden är mindre än 3 kg (6 kg om det är ett hermetiskt slutet system). Motsvarar tidigare klass 2.1.

Kategori IV: Läckagekontroll oavsett fyllnadsmängd. Motsvarar tidigare klass 1.

Företag som hanterar kyl-, luftkonditionerings- och värmepumpsutrustning som innehåller F-gaser ska ha ett certifikat. Kraven för att få certifikat är att företaget:

  • har tillräckligt med certifierad personal anställd
  • kan visa att det finns nödvändiga verktyg tillgängliga
  • kan visa att det finns fungerande rutiner för arbetet.

Certifieringen utförs av ett ackrediterat certifieringsorgan. Den som genomgår utbildning för att bli certifierad får under högst två års tid arbeta utan certifikat, under förutsättning att arbetet övervakas av en person som har rätt certifikat. Swedac har uppgifter om ackrediterade certifieringsorgan.

Swedac

Mer information om vem som kan utfärda certifikat finns på Verksamt.se:

Flourerande växthusgaser (verksamt.se)

Certifikat från andra länder

Certifikat för F-gas som tagits i andra EU- eller EES-länder gäller i Sverige. För att ett sådant certifikat ska gälla så ska det vara taget under EU 2024/573 och dess genomförandeförordningar, samt att det finns en översättning till svenska.

Läckagekontroller

Mängdgränsen för när läckagekontroll ska utföras är reglerad i EU-förordningen och anges som CO2-ekvivalenter. Dessa tar hänsyn både till mängden F-gas i utrustningen och den globala uppvärmningsfaktorn (GWP).

Om en läcka upptäcks vid en läcksökning, ska den åtgärdas. Den utförda åtgärden ska kontrolleras genom att en ny läcksökning görs inom en månad. 

Information om intervallen för läckagekontroller och CO2-ekvivalenter hittar du i menyn:  "Läckagekontroll".

Läckagevarningssystem

Ett läckagevarningssystem måste installeras om utrustningen innehåller F-gaser motsvarande 500 ton CO2. Detta gäller inte för transportkylssystem, till exempel kylsystem i lastbilar, släpfordon, tåg eller båt.

Ett läckagevarningssystem måste kontrolleras en gång per år. 

Om ett läckagevarningssystem installeras, dubblas intervallet mellan läckagekontrollerna. Till exempel krävs endast läckagekontroll av en produkt som innehåller F-gas motsvarande 5 ton CO2-ekvivalent vartannat år, om ett läckagevarningssystem finns installerat.

Om en läcka upptäcks

Operatören har ett ansvar att se till att läckor på utrustning innehållande F-gaser stoppas och åtgärdas.

Den som är anlitad att installera, utföra service eller bortskaffa utrustning innehållande F-gaser delar ansvaret att se till att läckor stoppas.

F-gaser som inte får fyllas på utrustning från och med 2020

Från och med 2020 får nyproducerade F-gaser inte användas för påfyllnad vid service och underhåll av kylutrustning. 

Det påfyllnadsförbud som idag gäller för kylutrustning med fyllnadsmängd över 40 ton CO2e med köldmedel med GWP över 2 500 utökas till mindre kylutrustningar år 2025, det vill säga även fyllnadsmängd under 40 ton CO2e.

Undantag finns för kylning av produkter under minus 50 °C och för militär utrustning. Det är möjligt att använda återvunnen och regenererad F-gas fram till år 2030.

Från år 2032 utökas förbudet så att även köldmedier med GWP över 750 omfattas. Tidigare undantag fortsätter att gälla. Förbudet för köldmedier med GWP över 750 kommer inte att gälla vätskekylaggregat.

För luftkonditioneringsutrustning och värmepumpar gäller ett påfyllnadsförbud vid underhåll och service från år 2026 för utrustningar med F-gaser med GWP över 2 500.

Återvunnen och regenererad F-gas får användas fram till år 2032.

Alternativ då förbudet gäller

Om påfyllnad av F-gas krävs på en utrustning som omfattas av förbudet efter 2020, finns följande alternativ:

  • använd en F-gas med en GWP-faktor över 2500 som har regenererats (endast till och med 2030)
  • använd en F-gas med en GWP-faktor över 2500 som återanvänds från egen utrustning, eller av serviceföretaget
  • ersätt F-gasen med en F-gas med lägre GWP-faktor.
  • ersätt utrustningen med en ny som använder ett köldmedium med en lägre GWP-faktor

Hur vet jag om utrustningen innehåller F-gaser och faller in under EUs regelverk?

Ta reda på om utrustningen eller systemet innehåller F-gaser genom att titta i bilaga I till F-gasförordningen:

Bilaga I och II till F-gasförordningen (europa.eu)

För att sedan ta reda på om din utrustning innehåller någon av dessa F-gaser kan du

  • titta i manualen eller på märkningen på utrustningen
  • prata med företaget som installerade utrustningen.

HFC 404A och HFC 134 a är vanliga i kylsystem.
HFC 23 och HFC 227ea är vanliga i brandskyddssystem.
HFC 404A och HFC 410A är vanliga i luftkonditionerings- och värmepumpssystem.

Märkning av utrustning

Om F-gas fylls på en kylutrustning, brandsskyddssystem eller luftkonditioneringssystem då det installeras, ska märkning ske. Av märkningen ska det framgå

  • att utrustningen innehåller en F-gas
  • den vedertagna beteckningen på F-gasen, och om det saknas, den kemiska beteckningen.

Från och med 2017 måste det också framgå av märkningen

  • mängd F-gas i utrustningen (i kg)
  • mängd koldioxid motsvarande mängden F-gas i utrustningen (i ton)
  • den globala uppvärmningsfaktorn (GWP-faktor) för F-gasen.

Om en utrustning saknar märkning så går det att

  •  titta i produktblad eller manual för utrustningen
  • kontakta den som levererat utrustningen.

Utrustning som är hermetiskt sluten

Om F-gasen är hermetiskt sluten i en produkt ska märkningen tydligt visa detta. F-gasen är hermetiskt sluten om båda kriterier nedan är uppfyllda:

alla enheter som innehåller F-gas har tätats genom svetsning, hårdlödning eller liknande fast hopfogning

produkten har ett fastställt läckage som är mindre än 3 gram per år under ett tryck som uppgår till minst en fjärdedel av det tillåtna maximitrycket

Ett system som lever upp till dessa krav anses vara hermetiskt slutet, även om det har förslutna ventiler eller förslutna serviceportar som möjliggör reparationer och underhåll.

Skyldighet att föra register

Operatörer har en skyldighet att föra register över utrustning som ska läckagekontrolleras, det gäller utrustning som innehåller mer än 5 ton CO2e av ämnen i bilaga I eller mer än 1 kg av ämnen i avsnitt 1 i bilaga II:

  1. Mängd och typ av F-gas som har installerats. 
  2. Mängd F-gas som fyllts på vid installation, underhåll och service eller vid läcka, samt vilket datum då påfyllnaden skett. 
  3. Huruvida mängden installerade F-gas har återanvänts eller regenererats, inbegripet materialåteranvändnings- eller regenereringsanläggningens namn och adress samt, i förekommande fall, certifieringsnumret. 
  4. Mängd fluorerade växthusgaser som har återvunnits. 
  5. Identiteten på det företag som installerat, utfört service på, underhållit och i förekommande fall reparerat eller nedmonterat utrustningen, inbegripet, i förekommande fall, numret på dess certifikat. 
  6. Datum och resultat av alla obligatoriska läckagekontroller samt datum och resultat för eventuella läckagereparationer. 
  7. Om utrustningen har nedmonterats, de åtgärder som vidtagits för att återvinna och bortskaffa de fluorerade växt.

Uppgifterna ska sparas i 5 år och på begäran göras tillgängliga för tillsynsmyndigheten. Uppgifterna ska även ingå i den årliga rapporten enligt vad som anges i den svenska F-gasförordningen.

Återvinning av F-gaser när utrustning ska kasseras

En certifierad person måste anlitas för att återvinna F-gasen då utrustning ska kasseras.

Information från EU om reglerna

EU-kommissionen har tagit fram en informationsfolder för teknisk personal och företag som arbetar med stationär kyl-, luftkonditionerings- och värmepumpsutrustning som innehåller F-gas.

Folder för teknisk personal och företag som arbetar med stationär kyl-, luftkonditionerings- och värmepumpsutrustning som innehåller F-gas (pdf 1,04 MB)

Kommissionen har också tagit fram en vägledning för tekniker och användare av kyl-, luftkonditionerings- och värmepumpsutrustning som innehåller F-gaser.

Vägledning för tekniker och användare av kyl-, luftkonditionerings- och värmepumpsutrustning som innehåller F-gaser (pdf 813 kB