Stöd och information

Jaga blyfritt med hagel

Denna vägledning ger en överblick över möjligheterna att jaga med blyfria hagel med olika typer av hagelgevär.

Vägledningen ger dig grundläggande förståelse för vapens märkning, vilka hagelpatroner som går att använda i ditt vapen på ett säkert sätt, hur du skiljer Standard steel- från High performance steel-patroner samt vilka egenskaper hos stålhagelpatroner och vapen som är kompatibla. Vägledningen kan dessutom ge dig information om vilka andra blyfria hagelpatroner som kan passa dig, ditt vapen och din jakt. Ett avsnitt avhandlar också vikten av att kontrollera och träna för att känna till hagelskottets egenskaper i en viss kombination av vapen och hagelpatron. 

Sidan vänder sig till

Jägare som vill ha grundläggande kunskaper om hur man jagar med blyfria hagelpatroner. 

Bra att veta

Denna vägledning utgår från CIP:s klassning Standard Steel (standardpatroner) och High performance steel (högeffektspatroner). Detta eftersom Naturvårdsverket ser CIP:s klassning av vapen och stålhagelpatroner som en ändamålsenlig referens, vilken kan underlätta svenska jägares användning av hagelvapen.  

CIP är en förkortning av Internationella kommissionen för testning av bärbara skjutvapen, vilken bygger på ett mellanstatligt avtal i vilket bland annat elva europeiska länder, med mer betydande tillverkning av skjutvapen, förbinder sig att erkänna testning av skjutvapen och ammunition, före saluföring. Testningen görs vid så kallade testbänkar enligt fastställda tekniska kriterier som uppdateras inom C.I.P. Genom en stämpel på vapnet kan man verifiera att vapnet testats och i vilken testbänk det gjorts.  

Varje enskild som informerar sig från denna vägledning har själv ansvar för egen och andras säkerhet.  

Tonvikt vid stålhagel 

Huvuddelen av vägledningen inriktas av flera skäl mot användning av stålhagel: 

  • Normalt är tillgången god och priset lågt på patroner med stålhagel, jämfört med annan blyfri hagelammunition 
  • Användning av stålhagel kräver lite annan kunskap, jämfört med mjukare hagelmaterial
  • Undersökningar (se Widemo F. 2021 under rubriken relaterad läsning) visar att svenska jägare i allmänhet är i behov av mer kunskap om användning av stålhagel. Exempelvis har våra nordiska grannländer under senare decennier använt stålhagel i betydligt högre utsträckning. Detta som en följd av totalt förbud mot blyhagel under flertalet år (Danmark och Norge) och genom möjligheterna som CIP-medlemskap givit (Finland). 

Vapen godkända för röksvagt krut (Nitro proof)

På godkända vapens pipor finns en märkning stämplad. Vanliga stämplar kan vara NP, BNP eller stämplar innehållande ”Nitro”.  

Vapen godkända för röksvagt krut i kaliber 12 är provtryckta till minst 960 bar.  

Krav på nitro proof-vapen vid användning av stålhagel

  • Trångborrningsgraden får inte överstiga halv 
  • Övergångskonan mellan patronläge och pipa ska ha tillräckligt flack vinkel 
  • Är i allmänt gott bruksskick    

Användningsområde stålhagel 

Dessa vapen fungerar väl till mindre vilt såsom vilt tillhörande kulvapenklass 4, exempelvis duva och gräsand när de används med stålhagelpatroner av klassen Standard steel (normaleffektspatroner, se mer nedan)  

Användbar ammunition med stålhagel 

All ammunition av klassen Standard steel kan enligt ammunitionstillverkarna användas i dessa vapen.  

Förpackningar med Standard steel märks ofta på något av följande sätt: 

  • Standard steel är uttryckligen utskrivet
  • Patronernas genomsnittligt högsta maxtryck är 740 bar 
  • Att vapnet som används med patronerna ska ha provtryckts till minst 960 bar 

Även ammunition som inte klassats enligt CIP till Standard steel kan användas om den har motsvarande egenskaper. Men vid minsta tveksamhet om ammunitionens egenskaper och lämplighet rådfråga din återförsäljare.  

Se mer om Standard steel-ammunition nedan under Fördjupning om Standard steel. 

Användbar blyfri ammunition förutom stål 

Patroner med legeringar av vismut, koppar och volfram kan också användas i dessa nitro proof-vapen. Man bör se upp med tungt laddade patroner och hagel av hårda legeringar av volfram så att inte trycknivåerna för dessa vapen överskrids.   

Mer om vapen och ammunition som klassas som Standard steel

De allra flesta vapen som i dag är i bruk i Sverige uppnår denna kategori, men de är alltså inte uttryckligen godkända för stålhagel genom någon form av märkning.  

Om du vill använda ditt äldre Nitro proof-vapen för Standard steel-hagel, men är osäker på om graden av trångborrning och övergångskonans vinkel är lämplig. Vänd dig till en vapensmed för att kontrollera detta och vid behov modifiera vapnet. 

Stålhagelgodkända vapen (High performance steel)

Så vet man att vapnet är stålhagelgodkänt  

Vapnet har en märkning stämplad på piporna i form av franska liljan.

Dessa vapen är i kaliber 12 trycktestade till 1370 bar.  

Användningsområde stålhagel 

Dessa vapen fungerar till allt vilt där hagel är tillåtet när hagelpatroner av klassen High performance steel (högeffektspatroner med stålhagel) används.  

Användbar ammunition med stålhagel 

Ammunition som klassas som High performance Steel och lägre klassning kan användas i dessa vapen.  

Förpackningar med High performance steel märks ofta på något av följande sätt: 

  • High performance steel är uttryckligen utskrivet
  • Patronens genomsnittliga högsta maxtryck framgår (1050 bar)
  • Att vapnet som används med patronerna ska ha provtryckts till minst 1370 bar. 

Se mer nedan under Fördjupning om High perfomance steel.  

Användbar blyfri ammunition förutom stål 

Patroner med legeringar av vismut, koppar och volfram kan också användas i dessa stålhagelgodkända vapen. Man bör se upp med riktigt tungt laddade patroner och hagel av hårda legeringar av volfram så att inte trycknivåerna för dessa vapen överskrids.   

Mer om vapen som klassats som High performance steel 

I dag har relativt många svenska jägare stålhagelgodkända vapen, eftersom dessa vapen i stort är vad som nyproducerats under de senaste cirka 30 åren. Ett annat skäl är det förbud mot användning av blyhagel i våtmarker som Sverige haft i decennier.    

Illustration, fransk lilja

Ett stålhagelgodkänt vapen har en märkning i form av franska liljan.

Mer om användningen av blyfri ammunition

Vapnens trångborrning vid användning av stålhagel 

Det finns vanligtvis ingen anledning att använda mer än halv trångborrningsgrad vid jakt med stålhagel. Stålhagelpatroner skjuter i grunden tätare träffbilder än bly och andra mjukare material. Trängre än kvarts trångborrning är därför oftast inte ändamålsenligt. Den som testar på skjuttavla får dock reda på såväl spridning som täckning från vapnet och ammunitionen som används. 

Generella tumregler vid val av stålhagelpatroner 

För att bibehålla god skottverkan vid övergång från bly- till stålhagel bör man följa några enkla tumregler. 

Tumregler vid övergång från bly- till stålpatroner: 

  • Stålpatronerna bör vara relativt nytillverkade eftersom utvecklingen har gått framåt sedan de första stålhagelpatronerna nådde marknaden. 
  • Antalet hagel bör vara lika många i respektive patron när man jämför stål och bly.
  • För att uppnå samma vikt på de enskilda stålhaglen som motsvarande blyhagel behöver stålhaglen vara något större än blyhaglen. Rekommendationen är därför att gå upp två US-nummer i hagelstorlek, exempelvis från US 5 till US 3. Vikten hos de enskilda haglen är då i stort sett den samma 
  • I linje med ståls lägre specifika vikt och högre hårdhet kan vid behov stålhagelpatroner laddade till något högre utgångshastigheter, jämfört med blyhagelpatroner, väljas.  

När moderna patroner med stål- respektive blyhagel jämförts vetenskapligt framkommer att stålhagel kan ge lika eller högre skottverkan jämfört med blyhagel. Studier visar även att frekvensen skadeskjutningar på gäss minskat kraftigt i länder som övergått från bly- till stålhagel. Inte nödvändigtvis på grund av övergången, men inte desto mindre har en kraftig sänkning varit möjlig och belagts vetenskapligt.  

Skottverkan stålhagel

Vilka är de bakomliggande orsakerna till att stålhagel kan uppvisa likvärdig skottverkan som blyhagel trots att stålhagel har lägre specifik vikt och därför, särskilt på längre avstånd, ger en lägre anslagsenergi än blyhagel? Kortfattat beror det på att stålhagels hårdhet kan kompensera för den lägre specifika vikten.   

På två sätt bidrar stålhaglens hårdhet till god skottverkan: 

  • Stålhagel behåller i hög grad sin runda form på väg ut genom vapnet, vilket gör att de bättre behåller sin bana och hastighet mot målet. Blyhagel deformeras i högre grad i vapnet. Deformerade hagel ger större luftmotstånd genom sin större yta och de kan även rotera oregelbundet på grund av den asymmetriska formen vilket sammantaget sänker haglens hastighet. Deformerade hagel tenderar också att avvika från siktlinjen (randhagel) och missa målet i högre grad. 
  • Stålhagel behåller i hög grad sin form även när de tränger in i målet. Det gör att stålhagel trots sin större storlek (och lägre specifika vikt) tränger ungefär lika djupt in i djurkroppen som blyhagel. Omvänt deformeras blyhagel i högre grad när de tränger in i djurkroppen, jämfört med stålhagel, vilket bromsar upp haglen.  

Penetration 

Ett konkret exempel på de marginella skillnaderna i penetration mellan blyhagel och stålhagel ges av en undersökning som genomförts i Storbritannien. Undersökningen fann att 3,2 mm stålhagel och 2,6 mm blyhagel trängde ungefär lika djupt i ballistiskt gelatin som täckts med fasanskinn och -fjädrar. Detta bedömdes vara ett resultat av att de mjukare blyhaglen i högre grad drog med sig fjädrarna in i sårkanalen och därför bromsades upp mer än stålhaglen. I undersökningen drogs slutsatsen att denna likvärdighet i penetrationsförmåga mellan stål och bly gällde upp till 50 yards (cirka 46 meter).  

När gelatin i stället besköts utan skinn och fjädrar trängde blyhaglen in 10 mm längre än stålhaglen, vilket understryker betydelsen av haglens hårdhet för penetration i viltkroppar. 

En studie visade liknande resultat på rådjur som fällts under vanlig jakt med blyhagel i US 4 och stålhagel i US 2 respektive US 4. Vid röntgen av de 60 stycken rådjuren som ingick i studien observerades att stålhaglen i båda storlekarna trängde in något djupare i kroppen jämfört med blyhaglen. Skjutavståndet var i genomsnitt cirka 20 meter, men varierade inom 8-32 meter. Patrontyperna hade samtliga en laddvikt om 32 gram. 

Svärmens täckning 

Den lägre grad av randhagel hos stålhagel jämfört med blyhagel ger potential till god täckning med hagelsvärmar från stålhagelpatroner. 

Hastighet 

Stålhagel tål att skjutas till en högre hastighet jämfört med bly. Detta kommer sig av att stålets hårdhet gör att haglen inte tenderar att klumpa ihop sig eller deformeras påtagligt när det möter motstånd i övergångskona och choke. Att ladda stålhagelpatroner till en högre hastighet än motsvarande blypatron är en möjlighet som kompenserar för ståls lägre specifika vikt. 

Viktigt med hagel i tillräcklig mängd och storlek 

På mindre vilt, som exempelvis duva och gräsand är det inga problem att åstadkomma stålhagelpatroner med tillräcklig prestanda. För större vilt som rådjur finns också sätt att förse stålhagelpatroner med tillräcklig mängd hagel av lämplig storlek. Dock kan det bli brist på plats i kaliber 12/70-patroner, vilket är en vanlig kaliber i Sverige. Dessutom kan det innebära att C.I.P.-regler om maximalt mynningsmoment (en funktion av laddvikten och hastigheten som haglen försätts i, se mer under Fördjupning om stålhagel, överskrids.  

Ammunitionstillverkarna har dock metoder för att skapa utrymme åt haglen i patronen och dessutom pågår teknikutveckling inom detta område. Alternativa sätt, för den som på kort sikt vill eller måste undvika blyhagel på större vilt, är att försöka få tag i patroner med andra hagelmaterial som vismut, koppar eller volfram. Alternativt införskaffa hagelvapen i kaliber 12/76, vilken medger generösare utrymme i patronerna. Av andra skäl har svenska jägare i högre grad övergått till att fälla större pälsvilt som rådjur och räv med kulvapen istället för med hagelvapen, vilket gör att behovet av hagelammunition för denna sorts vilt minskat.     

Viktiga förberedelser inför användning av blyfria hagelpatroner

Kontroll av hagelsvärmen 

Gemensamt för hagelpatroner av alla slag, som ska användas vid jakt, är att ammunitionen först behöver provskjutas i vapnet som ska användas. Detta för att kontrollera att just den här ammunitionen i det aktuella vapnet ger upphov till hagelsvärmar med önskad täckning och spridning. Det kan exempelvis visa sig att en viss stålpatron ger så fint fördelade svärmar i ett visst vapen att antalet hagel kan minskas något jämfört med den blyammunition som använts tidigare. 

Alternativhagel av samma vikt 

En tumregel är att vikten på de enskilda haglen bör ligga nära vikten för motsvarande blyhagel som använts för det aktuella viltet. Ökad vikt uppnås genom ökad hagelstorlek. För stålhagel bör, som nämnts, hagelstorleken ökas med 0,5 mm (två US-nr) medan det för exempelvis vismut och koppar, som är tyngre än stål är en ökning omkring 0,25 mm (ett US-nr) tillräcklig. 

Framförhållning 

Den som ägnar sig åt flyktskytte (skytte på rörliga mål, till exempel fåglar i flykt) och övergår från exempelvis bly- till stålammunition behöver inledningsvis träna i tillräcklig omfattning för att vänja sig med den nya ammunitionen. Detta för att patroner med hagel av bly respektive stål kan skilja sig åt i hastighet och därför också i graden av framförhållning (hur långt framför ett rörligt mål skottet behöver avlossas för att träffa) som behövs på rörliga mål. Exempelvis vet vi att stålhagels lägre specifika vikt leder till att de tappar hastighet fortare, jämfört med blyhagel. På jaktligt längre hagelhåll kan detta innebära att framförhållningen behöver ökas omkring ett par decimeter. Samtidigt vet vi att en del patroner med stålhagel har högre utgångshastighet än blypatroner. Utfallet av detta är därför inte självklart. Skytteträningen ger alltså möjlighet att kontrollera och vänja sig vid rätt framförhållning för ammunitionen ifråga. 

Fördjupning om stålhagel

Fördjupning om Standard steel enligt CIP-regler 

I vår vanligaste hagelkaliber, 12, gäller att en patron i kategorin Standard Steel ska ge ett genomsnittligt maxtryck av 740 bar. Patronen får inte laddas så att mynningsmomentet (Mo) överstiger 12 Ns och hastigheten får inte överstiga 425 m/s.  

Formeln för beräkning av mynningsmoment (Mo) är: massan * hastigheten. Massan är laddvikten uttryckt i kg och hastigheten som avses är 2,5 meter från pipans mynning.  Mo=m * v 

Vidare får inte de enskilda haglen ha en diameter överstigande US 4 (3,25 mm).  Detta innebär att en patron i kaliber 12 laddad för att generera en hastighet av 425 m/s får laddas med maximalt 28 gram hagel (12/425). Ett annat exempel är att en patron med 30 grams hagelladdning kan ges en hastighet av 400 m/s.

Gränser för ammunition i klassen Standard steel

Kaliber Maximal hagelstorlek (mm) Maximal hastighet 2,5 m från pip-mynning (m/s) Maximalt mynnings-moment (NS)
12 3,25 425 12
16 3,00 390 9,5
20 3,00 410 9,3

Kommentar: Mynningsmoment (NS) beräknas genom laddvikten uttryckt i kg multiplicerat med hastigheten (m/s) 2,5 meter från pipans mynning. 

Vapen i mindre vanliga kalibrar har provtryckts enligt följande: 

  • Kaliber 16: 1020 bar 
  • Kaliber 20/70: 1080 bar 
  • Kaliber 20/76: 1370 bar 
Bakgrund till vapen godkända för röksvagt krut 

Sedan tidigt 1900-tal började röksvagt krut användas i såväl hagel- som kulpatroner. Det finns olika stämplar som anger om ett vapen är trycktestat för röksvagt krut beroende på såväl vapnets tillverkningsland som den provtrycksanläggning som vapnet har testats vid. Vanliga stämplar kan vara NP, BNP eller stämplar innehållande ”Nitro”. Har du ett vapen från 1900-talets början och du är osäker på om det har testats för röksvagt krut bör du kontakta en kompetent vapensmed som kan hjälpa dig att tyda stämplarna.  

Innan det röksvaga krutet uppfanns laddades patronerna med svartkrut. Patroner laddade med svartkrut genererade lägre maxtryck än patroner laddade med röksvagt krut. 

Fördjupning om High performance steel enligt CIP-regler 

Vid användning av stålhagelpatroner med tyngre hagelladdningar, grövre hagelstorlek och krutladdningar som inte ger avkall på hastighet ökar påfrestningen i vapnet. Därav finns den högre klassningen High performance steel enligt CIP. Ett så kallat stålhagelgodkänt vapen ska vara trycktestat till 1370 bar och i kaliber 12/70 klara ett mynningsmoment av 13,5 Ns. Laddningen får inte heller ge en hastighet som överstiger 430 m/s enligt CIP-regelverket. 

I kaliber 12 kan patroner med ett genomsnittligt maxtryck om 1050 bar användas. Med ledning av formeln i fördjupningen om Standard steel ovan skulle exempelvis en 33,7 grams hagelladdning i 400 m/s eller en patron med 31 gram hagel med utgångshastigheten 430 m/s kunna användas i ett vapen godkänt för High performance steel i kaliber 12/70. Patroner med denna nivå på laddning benämns semimagnum. 

I kaliber 12/76 medges ett mynningsmoment om 15 Ns. Därför kan exempelvis en 36 grams hagelladdning i 410 m/s användas i ett sådant vapen av denna kaliber (15/410). Patroner med denna nivå på laddningen benämns magnum.

Gränser för ammunition i klassen High performance steel

Kaliber Längd patronläge (mm) Maximal hastighet 2,5 m från pip-mynning (m/s) Maximalt mynnings-moment (NS) Maximalt ½ trång-borrning för hagelstorlek grövre än (mm)
12 70 430 13,5 4
12 76 430 15 4
12 89 430 19 4
16 70 410 12 3,5
20 70 420 11 3,25
20 76 430 12 3,25

Kommentar: Mynningsmoment (NS) beräknas genom laddvikten uttryckt i kg multiplicerat med hastigheten (m/s) 2,5 meter från pipans mynning. Även hagelstorleken har övre gränser om trångborrningsgraden är mer än halv.   

Mer om förhållanden för stålhagelanvändning 

Modifiering av övergångskonan på vapen för röksvagt krut (Nitro proof) 

För att övergångskonan mellan patronläge och pipa ska få tillräckligt flack vinkel (för Standard steel-ammunition) kan en längd om minst 13 millimeter på denna kona vara ett riktmärke. 

Uppgradera vapen till High perfomance steel? 

En liten andel av Nitro proof-vapnen som finns bland jägare i Sverige är så robusta att de sannolikt skulle kunna uppgraderas till High performance steel. Eventuella behov av att modifiera ett vapen utifrån detta syfte kan vapensmeder vara behjälpliga med. Dock är det viktigt att understryka att trycktestning av vapnet inte kan genomföras i Sverige. Därav kan inte heller stämpling av att vapnet är ”stålhagelgodkänt” utföras. Både eftersom Sverige inte anslutit sig till CIP och för att anläggning för provtryckning saknas i Sverige. Finland är närmsta land med dessa möjligheter.   

Ammunition som inte följer CIP:s regler hos svenska handlare 

Inte heller när det gäller försäljning och bruk av ammunition är Sverige inte bundet till CIP:s regelverk, eftersom Sverige inte är anslutet till CIP. Därför förekommer i handeln ammunition som inte följer CIP:s regelverk. Det är ammunition som är tillverkad i länder som inte är anslutna till CIP och den kan därför ha jämförelsevis andra egenskaper. T.ex. säljs nordamerikansk ammunition i Sverige och den är tillverkad enligt de rekommendationer som gäller där, dvs. enligt SAAMI. Den som vill använda sådan ammunition kan jämföra dess egenskaper med CIP-reglementet för att få ett tillräckligt bra grepp om dessa patroners prestanda och lämplighet i förhållande till det aktuella vapnet. Det pågår dessutom en samverkan mellan CIP och SAAMI för att likrikta deras regler och rekommendationer.

Om ammunitionsbly i Strategi för svensk viltförvaltning 2022–2029

Strategi för svensk viltförvaltning 2022–2029 har bäring på dessa frågor:  

Naturvårdsverket verkar för ökad användning av blyfri ammunition där sådana alternativ finns och för ökad kunskap om hur fällt vilt ska hanteras för att minska människors exponering för bly.  

Naturvårdsverket bedriver en framåtsyftande omvärldsbevakning rörande utvecklingen av jaktmedel och jaktmetoder för att löpande kunna utveckla förhållningssätt och styrmedel.  

Naturvårdsverket främjar brukandet av vilt som resurs. 

Relaterad läsning

Pierce et al. 2014. A comparison of Lead and steel Shot Loads for Harvesting Mourning Doves. Wildlife Society Bulletin 39: 103- 

Champion, S. M. 2021. Steel vs lead shot lethality. Analysis of the relative lethality of 12 gauge lead shot vs its steel alternative. Report number CU/CDE/SMC/2231/21 Cranfield University, UK. 

Helmuth Strandgard 1988. En undersögelse over jernhagels anvdelighed til jagt på rådyr. Vildbiologisk station Landbrugsministeriets vildtforvaltning 

Matthew B. et al 2021. The effect of a ban on the use of lead ammunition for waterfowl hunting on duck and goose crippling rates in Illinois. Wildlifte biology 2022. 

K.K. Clausen et al. 2017 Cripping ratio: A novel approach to assess hunting-induced wounding of wild animals. Ecological Indicators 80: 242-246 

Mateo, R and Kanstrup, N. 2019. Regulation of lead ammunition adopted in Europe and evidence of compliance. Ambio 2019, 48:989-998 

Widemo F. 2021. Shooting habits and habitats- effects of education and legislation on the phasing out of lead shot. Environmental Science and Policy 118 (2021) 56–62