Vägledning

Kommunal friluftslivsplanering

Kajakpaddling i stadsvatten.

Steg 2 - Besluta om att ta fram en plan

Granskad: ‎den ‎1‎ ‎december‎ ‎2023

Med förstudien som underlag fattar kommunen beslut om att ta fram en friluftslivsplan.

De här sidorna vänder sig till 

Dig som arbetar med friluftsliv, planering, naturvård samt kultur- och fritidsfrågor i en kommun, kommunpolitiker med intresse för att lyfta friluftslivsfrågorna samt länsstyrelsen som kan stödja kommunerna i arbete med friluftsliv. Andra aktörer inom friluftslivet kan ha nytta av informationen.

Bra att veta

Den här sidan är en del i Naturvårdsverkets vägledning om att ta fram en kommunal friluftslivsplan – en process i sex steg. Alla steg, 1–6, samt fakta, referenser och råd finns här:

Kommunal friluftslivsplanering

Besluta om att ta fram en plan

steg2.jpg

Beslutets omfattning

För att underlätta arbetet med friluftslivsplanen bör kommunens beslut omfatta flera frågor både kring själva planen och kring planarbetet. Beslutet bör:

  • fastställa syftet med planen
  • fastställa vilken typ av plan som ska tas fram (se Steg 1 Förstudie) och vilken tidshorisont planen ska ha samt gärna klargöra grundstrukturen för planen avseende innehåll (till exempel att planen ska presentera mål, förutsättningar, ställningstaganden och åtgärder)
  • fastställa tidplan och budget för planarbetet
  • tillsätta en förvaltningsöverskridande projektorganisation
  • tydliggöra ansvarsfördelning mellan deltagande förvaltningar, samt
  • tydliggöra framtida beslutsgång rörande friluftslivsplanen.

Ett sätt att hantera frågorna som beslutet ska omfatta är att ansvarig tjänsteperson under förstudien tar fram ett förslag till projektplan för arbetet med friluftslivsplan och att kommunen i sitt beslut fastställer denna projektplan.

Vem ska fatta beslut?

Som tidigare nämnts i Steg 1 Förstudie är det kommunala friluftslivsarbetet oftast ett förvaltningsövergripande verksamhetsområde vilket gör att flera förvaltningar berörs, även budgetmässigt. Det betyder att flera politiska organ kan behöva involveras i beslutsprocessen.

Beslut om framtagande av planen sker oftast i kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige. Om beslutet kan innebära att vissa specifika fackförvaltningar får i uppdrag att arbeta vidare med planen ska de nämnder som styr dessa förvaltningar få möjlighet att yttra sig i ärendet innan beslut.

Beredning inför beslut

Inför beslut är det viktigt att politiker får möjlighet och tid att sätta sig in i förslaget av hur friluftslivsplaneringen ska gå till och vilken typ av plan som ska tas fram. Det kan ske på flera sätt. För att öka förståelsen för kommunens behov och förutsättningar för friluftslivsområdet rekommenderas fältbesök i samband med inläsning av förstudien.