Vägledning

Kommunalt avfall

Granskad: ‎den ‎16‎ ‎augusti‎ ‎2024

På den här sidan hittar du vägledning kring begreppet kommunalt avfall som 2020 ersatte den tidigare termen hushållsavfall.

Begreppet kommunalt avfall finns definierat i avfallsdirektivet och är gemensamt för hela EU. Definitionen är utformad för att vara i linje med den definition av kommunalt avfall som används för statistiska ändamål av Eurostat och OECD. I svensk lagstiftning finns definitionen i 15 kap. 3 § miljöbalken och termen kommunalt avfall har samma betydelse i hela balken.

Sidan vänder sig till

Vägledningen riktar sig i första hand till kommunerna som är ansvariga för insamling, omhändertagande och rapportering av kommunalt avfall. 

Bra att veta

Denna vägledning är också användbar för tillsyns- och prövningsmyndigheterna samt för verksamhetsutövare som ska bedöma vem som kan anlitas för insamling och omhändertagande av det avfall som uppstår i verksamheten.

Vägledningen

Vägledningen tar upp definitionen och omfattningen av begreppet kommunalt avfall och har ersatt Naturvårdsverkets tidigare vägledning till definitionen av hushållsavfall från 2008. Den har också ersatt den kompletterande vägledningen angående fett från fettavskiljare och spillfett från 2017.

Vägledningen publicerades första gången i september 2021 och uppdaterades i mars 2023.

Vägledning till definitionen av kommunalt avfall, version 2 (pdf 500 kB)

Begreppet kommunalt avfall

Kommunalt avfall definieras i 15 kap. 3 § miljöbalken. Där framgår att kommunalt avfall är avfall från hushåll och sådant avfall från andra källor som till sin art och sammansättning liknar avfall från hushåll, dock inte

  1. avfall från tillverkning,
  2. avfall från jord- och skogsbruk,
  3. avfall från fiske,
  4. avfall från septiktankar, avloppsnät och avloppsrening,
  5. bygg- och rivningsavfall, och
  6. uttjänta bilar.

Exempel

I skäl 10 till ändringsdirektivet (EU) 2018/851 ges en definition av vad som räknas som kommunalt avfall:

”Kommunalt avfall definieras som avfall från hushåll och avfall från andra källor, såsom detaljhandeln, förvaltningar, skolor, hälso- och sjukvårdsinrättningar, hotell- och restaurangbranschen och andra tjänster och verksamheter, som liknar hushållsavfall till sin art och sammansättning”. 

Kommunalt avfall omfattar de kategorierna i bilaga 3 till avfallsförordningen som ingår i underkapitel 15 01 (förpackningar) och kapitel 20 (kommunalt avfall) med undantag för koderna 20 02 02 (jord och sten), 20 03 04 (slam från septiktankar) och 20 03 06 (avfall från rengöring av avlopp). Avfall som omfattas av andra kapitel ska inte anses utgöra kommunalt avfall annat än i fall där kommunalt avfall behandlas och tilldelas koder i kapitel 19.

Kommunalt avfall kan uppstå i både hushåll och verksamheter. Om avfallet har uppkommit i en verksamhet beror bedömningen också på vilken typ av verksamhet det handlar om. Gällande bedömningen av avfallets ursprung kan verksamhetens näringsgren enligt NACE/SNI vara ett viktigt bedömningsstöd; exempelvis är avfall från tillverkning inte kommunalt avfall.

Kommunalt avfall uppstår också i verksamheter som inte typiskt sett genererar kommunalt avfall som till exempel tillverkningsindustrin. Det gäller exempelvis det avfall som kommer från personalmatsalar och omklädningsrum.

Kommunen ansvarar för insamling och behandling av kommunalt avfall

Enligt 15 kap 20 och 20 a §§ miljöbalken ansvarar kommunen för borttransport och behandling av kommunalt avfall. Begreppet kommunalt avfall har en annan omfattning än den tidigare termen hushållsavfall. Därmed har införandet av begreppet inneburit att kommunernas ansvar för insamlingen av avfall har förändrats i förhållande till det tidigare ansvaret för hushållsavfall. 

Visst kommunalt avfall omfattas av producentansvar och då kan ansvaret för borttransport och behandling se annorlunda ut. 

Producentansvar - från avfall till cirkulär ekonomi

Etappmål för ökad materialåtervinning av kommunalt avfall

De svenska etappmålen ska göra det lättare att nå generationsmålet och miljömålen och identifierar en önskad omställning av samhället.

Etappmålet om kommunalt avfall innebär att successivt öka andelen kommunalt avfall som förbereds för återanvändning och materialåtervinns. Etappmålet har en stegrande ambitionsnivå fram till år 2035, då minst 65 viktprocent av det kommunala avfallet ska förberedas för återanvändning eller materialåtervinnas. Etappmålet om kommunalt avfall är en bearbetning av de mål som finns i EU:s avfallsdirektiv. Målåren och viktprocenten är desamma som i direktivet.

Etappmålen för Sveriges miljömål

Att lämna uppgifter om kommunalt avfall

Alla kommuner ska årligen lämna uppgifter till Naturvårdsverket om det kommunala avfall som samlas in i kommunen. Det gäller även de aktörer som avser transportera kommunalt avfall utomlands. Naturvårdsverket har tagit fram information inför lämnande av uppgifter om kommunalt avfall.

Relaterade vägledningar