Kommunicera om allemansrätten
Svar till samtalskorten
Här hittar du svar på diskussionsfrågorna från samtalskorten "Det är lätt att göra allemansrätt".
Varje situation och plats i naturen är unik. Allemansrätten fungerar om vi alla tar ansvar för att bedöma vad som är lämpligt att göra på den här platsen, just nu. Med sunt förnuft och samtal med varandra kommer vi långt. Tänk dig in i de situationer som beskrivs och var nyfiken på vidare diskussioner.
Sidan vänder sig till
Dig som håller samtal om allemansrätten eller själv vill ta del av svaren från samtalskorten "Det är lätt att göra allemansrätt".
Bra att veta
Naturvårdsverket har i januari 2024 presenterat ett nytt sätt att kommunicera om allemansrätten. Samtalskorten och tillhörande stöd på denna sida ingår i det nya informationsmaterialet.
Tältning
- Du gör allemansrätt när du sätter upp tältet på tålig mark, som dessutom ligger en bra bit bort från bostadshus. Boende ska inte ens kunna se dig från sitt fönster. Ju mer avskilt desto bättre.
- Ingen lag finns om hur länge du får tälta på samma plats, tumregeln är något enstaka dygn.
- Det är också viktigt att inte störa markägaren eller skada naturen. Att tälta med ett par, tre tält under något enstaka dygn ingår i allemansrätten.
- Om ni däremot tältar i stora grupper med många tält behöver du be markägaren om lov. Då är risken för markskador och sanitära olägenheter större.
Samtalskort
Äntligen ska stora tälthelgen gå av stapeln! Du och dina kompisar ska spendera en helg i naturen. Kom ihåg att ni behöver fråga markägaren om lov om ni är en större grupp som vill tälta på samma plats med flera tält. Varför är det så? Hur stor är en ”större grupp”? Hur länge få du tälta på en och samma plats?
Eldning
Du gör allemansrätt när du använder en fast grillplats, eller väljer grus eller sand som underlag. Håll koll på elden och släck den helt innan du lämnar för nya äventyr. Krafsa lite i askan för att se så att det inte finns någon glöd kvar. Elda inte direkt på, eller alldeles intill, klippor, berghällar eller större stenblock. De spricker sönder och får sår som aldrig läker.
Om det är risk för brand i skog och mark kan eldningsförbud införas. Detta är vanligt vid torrt väder. Det är länsstyrelsen eller kommunen som utfärdar eldningsförbud. Vid eldningsförbud kan det dock vara tillåtet att grilla på fasta iordningställda eldplatser. Om det är skärpt eldningsförbud är det däremot oftast inte heller tillåtet att grilla på fasta iordningställda grillplatser.
Beslutade eldningsförbud gäller också i nationalparker och naturreservat. I sådana områden gäller för det mesta också särskilda regler för eldning. Det kan vara helt förbjudet, eller bara tillåtet på vissa iordningställda eldplatser.
Samtalskort
Friska vindar och salta stänk. Du är i skärgården och vill elda, men ser bara klippor överallt. Hur gör du allemansrätt? Varför ska du inte elda direkt på klippor? Hur vet du om du får elda, eller om det råder eldningsförbud?
Naturreservat och nationalparker
Du gör allemansrätt när du har med dig en påse som du kan samla skräp och matrester i för att ta med hem eller slänga i en papperskorg. Ett sätt att hjälpa naturen är även att plocka med dig andras skräp på vägen. Du får uträtta dina behov i naturen, men välj en plats, långt ifrån vattendrag och där folk går. Gräv helst en grop först. Täck sedan över med jord eller en stor sten. Gräv ner, bränn upp eller ta med toapapperet hem.
Naturreservat och nationalparker har ibland särskilda regler för eldning. Det kan vara helt förbjudet, eller bara tillåtet på vissa iordningställda eldplatser. Kolla upp vad som gäller innan du ger dig ut.
För skyddade områden finns särskilda bestämmelser, föreskrifter, som är till för att skydda områdets värden. De regler som gäller finns på skyltar i området och på länsstyrelsens eller kommunens webbplatser.
Du gör allemansrätt när du passerar hus på avstånd så att de som bor där får lugn och ro. Du tar även en omväg runt åkern och den nyplanterade skogen, håller avstånd till betande djur och stänger grinden efter dig i hagen. En trädgårdsspade underlättar när du skall gräva en grop för att kunna uträtta dina behov i naturen. Hundbajspåsar tar lite plats och kan användas för att samla ditt toapapper och annat skräp att ta med hem.
Samtalskort
Ryggsäcken är packad för flera dagars vandring i ett vackert naturreservat. Nämn tre sätt att göra allemansrätt när det gäller skräphantering, att uträtta dina behov och att elda i naturen. Reglerna kan se olika ut i olika naturreservat och nationalparker. Hur vet du vad som gäller? Hur kan du förbereda dig för att enkelt göra allemansrätt när du vandrar?
Toalettbestyr i naturen
- Du får uträtta dina behov i naturen, men välj en plats, långt ifrån vattendrag och där folk går. Gräv helst en grop först. Täck sedan över med jord eller en stor sten. Gräv ner, bränn upp eller ta med toapapperet hem.
- För att undvika förorening av vatten och vattendrag undvik att uträtta dina behov i eller i närheten av vattendrag.
- En trädgårdsspade är ett bra redskap att ha med i packningen då den enkelt och snabbt kan användas för att gräva en grop när man behöver uträtta sina behov i naturen.
Samtalskort
Hej och hå! Du är ute på dagstur i naturen och alla dina bekymmer känns som bortblåsta. Fast vänta nu... det bubblar till i magen. Hur gör du allemansrätt när du behöver göra nummer två i naturen? Varför ska du inte bajsa i närheten av ett vattendrag? Vilket redskap kan vara bra att ha med för att göra allemansrätt när det kommer till nummer två?
Plocka blommor, kvistar och grenar
Du gör allemansrätt när du tar grenar, kottar och nötter som redan ligger på marken och plockar vilda blommor, bär och svamp som inte är fridlysta. Det inte tillåtet att från växande träd bryta eller såga kvistar eller grenar eller att ta bark och näver.
I hjärtat av odlingslandskapet finns ofta en gård. Respektera integriteten och var lyhörd gentemot de som bor och arbetar där. Allemansrätten ger dig inte rätt att vistas på någons tomt eller inom någons hemfridszon.
Odlade fält är känslig mark och du riskerar att skada det som växer om du går där. Det är varken tillåtet att plocka grödan eller gå på åkern eller planteringen där den växer. Ofta finns det stigar och vägar på sidan om den odlade marken, använd dem. Allemansrätten gäller både på inhägnad och öppen betesmark, men kom ihåg att vissa djur kan bli störda eller reagera aggressivt mot människor. Det gäller särskilt kor med kalvar, men också hästar, grisar och får.
En förutsättning för att du ska få gå genom en hage är att du inte stör betesdjuren. Innan du går in i en beteshage, försök hitta andra vägar runt hagen. Om du är i en beteshage med djur, håll ett så långt avstånd som möjligt, var uppmärksam på djurens beteende och uppträd lugnt. Det är inte tillåtet att jaga eller driva djuren över betesmarken. Att gå in i en beteshage med djur sker alltid på egen risk.
Samtalskort
Små grodorna, små grodorna. Det är midsommar, solen skiner (förmodligen inte) och fåglarna kvittrar. Du tar dig till en blomsteräng för att plocka till en krans. Hur gör du allemansrätt? Kan du nämna en blomma som är fridlyst? Får du bryta grenar från träd hur som helst, ja eller nej?
Plocka svamp
Det enklaste sättet att göra allemansrätt, när du ser en skylt som säger att jakt pågår, är att välja en annan plats för utflykten.
Allemansrätten gäller även när jakt eller fiske pågår och aktiviteter som bär- och svampplockning kan alltså utövas så länge det sker utan nämnvärd störning av jakten eller fisket. Att medvetet hindra, försvåra och störa jakt eller fiske är förbjudet. Likaså är det förbjudet att avsiktligt störa villebråd.
För att inte störa jakten är det enklast att undvika områden där jakt pågår.
Samtalskort
Nu ska det skördas. Du har äntligen kommit ut på den efterlängtade svampturen. Plötsligt ser du en skylt där det står ”Jakt pågår”. Hur gör du allemansrätt? Gäller allemansrätten även i områden där jakt pågår? Hur gör du för att inte störa jakten?
Bad och brygga
Du får bada vid stränder, åka båt nästan överallt, förtöja och övernatta något dygn i båten. Du gör allemansrätt när stranden, klippan eller bryggan ligger långt från någons hus. Och självklart lämnar du bryggan om ägaren vill använda den.
Inom hemfridszonen, alltså området närmast någons bostad, får du bara vara om du frågar den boende om lov. Du får gå i land, bada, ankra och tillfälligt förtöja vid strand som inte tillhör tomt, eller som är skyddat för fågelliv eller annat. Tomt är det område närmast ett hus där de som bor ska kunna känna sig ostörda. Det är risken att störa som avgör hur nära ett hus du kan uppehålla dig. Det finns inga regler om minsta avstånd. Inte heller finns någon regel för hur länge du får ligga för ankar på samma plats. Man brukar använda sig av samma princip som för tältning - något enstaka dygn. Det som avgör är risken att störa markägare eller boende.
Samtalskort
Kaffetermosen är nedpackad och du är på jakt efter den perfekta badbryggan. Är det okej att låna någon annans brygga en stund? Hur gör du allemansrätt om ägaren kommer och behöver bryggan? Spelar det någon roll om bryggan ligger nära någons hus eller långt ifrån?
Stigcykling
Du gör allemansrätt när du anpassar din körstil efter terrängen, undviker mark som är för blöt eller känslig. Med känslig mark menas mark där cykelhjulen lämnar stora spår efter sig. Myrar och mark med mossa och lavar är extra ömtåliga.
Undvik mark som är blöt eller känslig så som lavmarker, berghällar med mossor och lavar, mjuka ängsmarker, mossar och kärrmarker.
För att köra elcykel i naturen behöver du fråga markägaren om lov.
Det är alltid bra att fråga markägaren om lov om du planerar att cykla regelbundet i ett visst naturområde. Extra viktigt är det när du arrangerar organiserad eller regelbunden cykling på annans skogsmark. Skaderisken är stor och då har du som arrangör ett särskilt ansvar. Du måste även anmäla samråd hos länsstyrelsen om dina cykelarrangemang kan komma att väsentligt ändra naturmiljön.
Samtalskort
Regnet det bara öser ner. Ja, nu har det spöregnat i flera veckor och skogens stigar är blöta och geggiga. Vad ska du som cyklist tänka på innan du ger dig ut och cyklar i naturen? Hur ser du om marken är känslig? Får du cykla elcykel i naturen?
Djurhagar
- Du gör allemansrätt när du är särskilt försiktig och uppmärksam så att du inte stör kor, hästar och får under den tid de föder ungar, och när det finns kalvar, föl och lamm i en hage.
- Gå inte emellan så att du separerar en ko från hennes kalv, ett sto från ett föl eller en tacka från ett lamm. Försök att hitta en annan väg och håll så långt avstånd till djuren som möjligt.
- Det är speciellt viktigt att ha koll på din hund i områden där det finns unga djur.
- Om du vill klappa djuren behöver du be markägaren om lov.
Samtalskort
Vårsolen skiner och djuren har fått ungar. I hagen som du brukar passera kryllar det av ulliga och gulliga lamm. Nämn ett sätt att göra allemansrätt nära en hage med djur. Hur visar du största möjliga hänsyn till djuren? Får du klappa djuren i hagen?
Hund i naturen
Ett enkelt sätt att göra allemansrätt är att ha hunden i koppel, så att vilda djur och hundrädda människor får lugn och ro. Ta gärna en omväg runt hagar med betande djur och ha alltid hunden i koppel på fjället där det finns renar.
Mellan den 1 mars–20 augusti har de vilda djuren ungar, då behöver ha extra stor uppsikt över din hund och se till att den inte springer lös. Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel.
Även annan tid på året måste hunden hållas under sådan tillsyn att den hindras från att förfölja vilda djur. Det innebär att hunden får vara lös inom synhåll, förutsatt att du kan stoppa den eller kalla in den om den stöter på ett vilt djur. Om du inte kan det, ska hunden gå i koppel eller i lina.
I ett område där renskötsel bedrivs ska hundar, som inte används i renskötseln, kopplas. Detta gäller också när renar flyttas. Denna regel finns i rennäringslagen. Här finns ett koppeltvång (”hållas i band”).
I alla Sveriges nationalparker ska din hund alltid vara kopplad, oavsett hur bra lydnad du har på din hund.
Samtalskort
Voff! Du ska ut med hunden i skogen. Under vilken tid på året ska du, enligt lag, ha hunden under extra stor uppsikt? Vad innebär det egentligen att ha hunden under extra stor uppsikt? Hur gör du och hunden allemansrätt resten av året?
Informationsskylt för samtalskorten
Du som vill använda samtalskorten kan skriva ut denna affisch för att hänvisa till svaren på diskussionsfrågorna.
Beställ informationsmaterial
Här kan myndigheter, kommuner, organisationer, föreningar och företag beställa handbok, samtalskort och affischer från det nya kommunikationskonceptet "Det är lätt att göra allemansrätt".
Läs merRelaterade sidor
Nytt sätt att kommunicera om allemansrätten
Nu finns ett nytt sätt att kommunicera om allemansrätten. Det vill vi att många använder! Här hittar du stöd, material och svar på frågor.