Uppdrag till Naturvårdsverket att lämna förslag till genomförande av det nya luftkvalitetsdirektivet i svensk rätt

Naturvårdsverket har fått uppdrag att föreslå författningsändringar för att genomföra EU:s nya luftkvalitetsdirektiv som antogs den 23 oktober 2024.

I uppdraget ingår att föreslå de författningsändringar som behövs för att uppfylla det nya direktivets krav, med undantag av artiklarna 27 och 28. 

Naturvårdsverket ska vidare ge förslag på hur den befintliga lagstiftningen och de svenska miljökvalitetsnormerna, som går utöver gällande direktiv kan anpassas till det nya luftkvalitetsdirektivet. 

Vad gäller de miljökvalitetsnormer som går utöver det nya direktivet ska Naturvårdsverket lämna förslag på vilka som bör behållas utifrån ett hälsoperspektiv. Naturvårdsverket ska även redogöra för möjliga undantag, analysera tillämpligheten och ge förslag på hur dessa kan tillämpas.

I uppdraget ingår även att se över Sveriges zonindelning för luftkvalitet.

Artikel 27, om tillgång till rättslig prövning, och artikel 28, om ersättning för skador på människors hälsa, kommer att beredas separat i Regeringskansliet. 

I uppdraget ingår att ha en löpande dialog med Regeringskansliet (Klimat- och näringsdepartementet) och med berörda branscher i relevanta delar.

Redovisning

Uppdraget ska delredovisas den 30 maj 2025 med förslag på lagändringar och tillhörande förordningsändringar. Uppdraget ska slutredovisas senast den 30 november 2025.

Kontakt

Johanna Enberg 

johanna.enberg@naturvardsverket.se

Uppdraget

Naturvårdsverket fick uppdraget den 26 september 2024.

Uppdrag till Naturvårdsverket att lämna förslag till genomförande av det nya luftkvalitetsdirektivet i svensk rätt.

EU-direktivets fullständiga namn är Europaparlamentets och rådets direktiv 2024/2881 av den 23 oktober 2024 om luftkvalitet och renare luft i Europa och det går att läsa här.