Digitala kunskapsunderlag om skogens natur- och kulturmiljövärden
Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen ska utveckla digitala geografiska kunskapsunderlag om natur- och kulturmiljövärden i skog som komplement till fältinventeringar.
Kunskapsunderlagen bör identifiera objektiva förhållanden i naturen, inklusive kulturmiljöer, som kan vara av betydelse för skogsbrukets planering, arbetet med biologisk mångfald och nationella klimat- och miljömål.
Underlagen ska kunna användas som stöd för markägare och myndigheter inför en fördjupad bedömning av skogens natur- och kulturmiljövärden, men även för andra ändamål.
Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen ska genomföra uppdraget i samverkan med Riksantikvarieämbetet, länsstyrelserna, och i dialog med representanter för markägare och andra berörda aktörer.
Delredovisning juni 2023
Myndigheterna levererade i slutet av juni 2023 en delredovisning av uppdraget till regeringen.
Delredovisning (pdf, skogsstyrelsen.se)
Syftet med delredovisningen var att:
- beskriva vilka kunskapsunderlag som efterfrågas för planering i skogen, arbete med biologisk mångfald och nationella klimat- och miljömål
- redovisa vilka kunskapsunderlag som går att ta fram på kort sikt, samt vad som skulle vara möjligt att ta fram på längre sikt utifrån olika kostnadsnivåer för utvecklingsarbete
- ge förslag till regeringen samt peka på behov av insatser riktade till Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket för uppdragets fortsättning
- beskriva genomförda och planerade åtgärder inom ramen för uppdraget
- beskriva nödvändiga åtgärder utanför uppdragets ram.
Uppdraget ska slutredovisas senast den 30 juni 2027.
Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen ska i sina respektive årsredovisningar kontinuerligt redovisa nya underlag som tillkommit eller nya metoder som har utvecklats.
Pågående och kommande arbete
Under 2024 har arbetet inom uppdraget i stor utsträckning handlat om:
- metodutveckling av kunskapsunderlag som indikerar höga naturvärden inom barrskogsmiljöer samt visar indikation på skogliga naturtyper enligt Art- och habitatdirektivets annex 1.
- metodutveckling för att indikera kulturmiljövärden som kolbottnar, fångstgropar och tjärdalar.
- etablera en kvalitetssäkringsprocess som säkerställer att utvecklade underlag håller rätt kvalitet.
- ett par gånger om året arrangera användarforum i form av digitala träffar. Syftet är att sprida information om uppdraget.
- dialog och samverkan med referensgrupperna för natur- respektive kulturmiljövärden. Referensgrupperna är för de som vill ta en mer aktiv roll i utvärdering, återkoppling och utformning av framtagna underlag.
Under 2025 fortsätter arbetet med att förbättra och vidareutveckla befintliga metoder samt påbörja utveckling av nya kunskapsunderlag. Stort fokus kommer att vara på validering och kvalitetssäkringar av utvecklade underlag.
Bakgrund
Kontakt
Camilla Jönsson, camilla.jonsson@naturvardsverket.se