Naturvårdsverket ber regeringen införa nödåtgärder mot ny invasiv plattmask

2024-12-03 UPPDATERAD NYHET För ett par veckor sedan gjordes ett första fynd i Skåne av den sydamerikanska lövliknande plattmasken Obama nungara. Naturvårdsverket har skickat en framställan till regeringen om att införa nödåtgärder mot den nya arten för att stoppa vidare spridning. Det är en rovlevande plattmask som äter våra inhemska daggmaskar och sniglar vilket kan utgöra ett hot mot biologisk mångfald och potentiellt ha stor negativ påverkan på all odling.

Arten är sedan tidigare uppmärksammad och har riskbedömts för en listning i EU, men den ändringen av EU-förteckningen är inte beslutad ännu. Inom lagstiftningen för invasiva främmande arter (IAS) finns möjligheten för EU:s medlemsländer att införa nödåtgärder, det vill säga att kortsiktigt hantera arten som om den vore på EU-förteckningen över invasiva främmande arter. Naturvårdsverket har därför gått till regeringen med en framställan om att införa nödåtgärder för att förhindra fortsatt spridning.

 – Det handlar om att vi behöver ha förbud mot att hålla och släppa ut plattmasken i naturen, så att det finns lagstöd att hänvisa till så vi kan stoppa fortsatt spridning av plattmasken och om möjligt utrota de förekomster som redan finns, förklarar Henrik Lange, samordnare invasiva främmande arter, Naturvårdsverket.  

I början på november hittade Länsstyrelsen Skåne några exemplar av plattmasken dels i en plantering i Malmö och på ett antal plantskolor. Länsstyrelsen arbetar sedan dess intensivt med att spåra och begränsa spridning.  Spårningen tyder på att införseln har skett genom en grossist från Tyskland men maskarna kommer med växter från ett stort antal underleverantörer över hela Europa. Under tiden har ett ytterligare fynd gjorts i Västra Götaland som inte ännu är bekräftat. 

Kontakt

Henrik Lange, samordnare invasiva främmande arter, 010-698 15 60,  henrik.lange@naturvardsverket.se   

Läs mer

Fakta om Obama nungara

Arten Obama nungara som ursprungligen kommer från Sydamerika är införd med plantmaterial till EU och finns etablerad i flera länder på kontinenten. Namnet Obama betyder lövdjur på Tupi-språket (som talades av tupifolket, ett urfolk i Sydamerika). Plattmasken ska enligt riskbedömningen inte klara kallare än cirka -4°C, men det är ingen garanti att vintervädret löser problemet. 

Den är cirka 5–8 cm lång och cirka 0,5 cm bred. Våra inhemska plattmaskar är mycket mindre. Färgen på ovansidan liknar höstlöv och skiftar mellan beige och mörkt brun med svarta längsgående linjer. Undersidan är beige. Äggen är cirka 0,5 cm stora och först klarröda men mörknar och övergår till mörkbruna efter några dagar.

Arten är generalistpredator på jordlevande fauna som daggmaskar, plattmaskar, insekter, sniglar och snäckor. Den är hermafrodit, vilket innebär att en enda individ kan ge upphov till en helt ny population. I Frankrike är den etablerad i hela landet utom Alperna och andra bergsområden. Den kan uppnå höga tätheter, i en trädgård kan det uppträda över tusen individer. Arten har sedan 2020 spridit sig till Tyskland, där den nu påvisats i flera delstater. Eftersom den livnär sig på daggmaskar och övrig jordfauna har den starkt negativ påverkan på näringsomsättning och luftning av jorden, vilket ger försämrade förutsättningar för odling och i förlängningen påverkar den biologiska mångfalden.

Det finns en annan rovlevande plattmask, den nyazeeländska plattmasken Arthurdendyus triangulatus, som sedan 2019 ingår i EU:s förteckning över invasiva främmande arter av unionsbetydelse. Även den arten förväntas spridas via krukväxter.

 

Råd till privatpersoner

Undersök plantor inköpta det senaste halvåret, rapportera eventuella fynd till Länsstyrelsen och förstör sedan ägg och maskar. Lättast är att gå ut med ficklampa när skymningen fallit. Då rör sig maskarna uppe på jordlagret, ofta gömda under löv. Man kan antingen lägga dem i frysen eller lägga dem i en burk och hälla över kokande vatten. 

Läs mer om vad man som privatperson kan göra när det gäller invasiva främmande arter

Råd till trädgårdsbranschen

Alla som arbetar med importerat växtmaterial uppmanas att kontrollera i och under krukväxter, fat, tråg med mera så att inte plattmasken följt med i lasten. Rapportera eventuella fynd till Länsstyrelsen.