En kavalkad av åtgärder för en hållbar cirkulär framtid
2024-11-19 NYHET Runt 500 föreslagna åtgärder ska bidra till att Sverige accelererar arbetet mot en mer hållbar cirkulär ekonomi och minskade mängder avfall. De finns beskrivna i Sveriges nya nationella avfallsplan ”Avfall i ett cirkulärt samhälle” och avfallsförebyggande program ”Ett cirkulärt Sverige tänker efter – före!” som började gälla den 31 oktober.
Förslagna åtgärder riktar sig mot alla delar av värdekedjorna från design och produktion till användning och avfallshantering och involverar många olika aktörer. Åtgärderna kan bidra till att produkter och varor används längre med hjälp av design för lång livslängd och till ökad materialåtervinning som håller materialen i kretslopp. Nya hållbara cirkulära affärsmodeller behöver utvecklas. Det ska vara lätt för konsumenter att välja mer hållbara alternativ.
Sverige har idag svårt att klara flera mål – både nationella mål inom miljömålssystemet, globala mål inom Agenda 2030 och vissa av EU:s insamlings- och materialåtervinningsmål. Produktionen och konsumtionen i Sverige är långt ifrån miljömässigt hållbar. För att miljö- och hälsopåverkan ska minska till mer hållbara nivåer behöver vår livsstil och våra konsumtionsmönster förändras.
– Det är många som behöver agera samtidigt för att ställa om till en mer hållbar cirkulär ekonomi. Det gäller allt från näringslivet och det offentliga till fastighetsägare och konsumenter, berättar Rebecca Uggla, projektledare, Naturvårdsverket. Då stärks näringslivets möjligheter att kunna erbjuda konkurrenskraftiga hållbara cirkulära affärsmodeller.
Åtgärderna är frivilliga. Därför har det varit viktigt för Naturvårdsverket att involvera många aktörer när plan och program har tagits fram. Frivilliga insatser kan göra det möjligt att komma längre än vad nuvarande lagstiftning gör.
– Vi fick långt fler svar från remissinstanser än vad vi förväntat oss. Flera vill se mer skarpa och bindande krav. Med andra ord, många är redo att göra mer, fortsätter Rebecca Uggla, projektledare, Naturvårdsverket.
Flertalet föreslagna åtgärder ska bidra till att nå en mer hållbar cirkulär ekonomi och hållbar konsumtion. De ska också bidra till ökad materialåtervinning och ett mer säkert omhändertagande av avfall. På sikt kan det säkra framtida livsmiljöer, både i Sverige och andra länder.
Del av EU:s gemensamma lagstiftning
Sverige och alla andra medlemsländer ska enligt EU:s avfallsdirektiv ha nationella avfallsplaner och avfallsförebyggande program. I Sverige är Naturvårdsverket ansvarig för att ta fram den nationella avfallsplanen och det avfallsförebyggande programmet.
Ta reda på mer
Kontakt
Rebecca Uggla, projektledare, Naturvårdsverket, telefon: 010-698 14 38; rebecca.uggla@naturvardsverket.se
Yvonne Augustsson, sakkunnig Avfallsförebyggande program, Naturvårdsverket; telefon 010-698 10 10; yvonne.augustsson@naturvardsverket.se
Christina Jonsson, sakkunnig Avfallsförebyggande program, Naturvårdsverket; telefon 010-698 14 92; christina.jonsson@naturvardsverket.se
Jenny Håkansson, sakkunnig Nationell avfallsplan, Naturvårdsverket; telefon 010-698 11 22; jenny.hakansson@naturvardsverket.se
Förslag för att gå från linjärt till cirkulärt
Förslagen i den nationella avfallsplanen och det avfallsförebyggande programmet täcker ett brett område: livsmedel, bygg- och rivning, elektronik, plast, textil, nedskräpning, avfallsbrottslighet och mycket mer.
De runt 500 förslagen till åtgärder är till för att stimulera
- att produkter redan från början designas för lång livslängd och materialåtervinning
- en mer hållbar produktion
- att särskilt farliga ämnen fasas ut och farliga ämnen ersätts med mindre farliga alternativ när så är möjligt
- mer hållbara konsumtionsmönster där vi i allt högre grad nyttjar och använder det som redan producerats, det vill säga beteendeförändring som tar oss till resurssmart användning och mindre avfall
- utvecklingen av nya hållbara affärsmodeller som tar avstamp i ökat tillvaratagande av det som redan finns och stimulerar lång användningstid
- att avfall hanteras högre upp i avfallshierarkin, det vill säga att det sorteras bättre för att möjliggöra mer förberedelse för återanvändning och ökad högkvalitativ materialåtervinning
- ökad användning av återvunnet material
- att avfallsbrottsligheten minskar
- att nedskräpning förebyggs.