Nya lagar och regler vid årskiftet

Granskad: ‎den ‎28‎ ‎december‎ ‎2023

2023-12-20 NYHET Vid årsskiftet är det en rad nya lagar och regler som börjar gälla som ska hjälpa oss att bli mer resurseffektiva. Vissa gäller enbart verksamheter medan andra påverkar även privatpersoner och hushåll.

Det här gäller från och med den 1 januari 2024 och det finns alltid mer information och vägledning här på Naturvårdsverkets webbplats.

Lagar och regler om engångsplast

Återanvändbara matlådor och muggar

Serveringsställen som säljer mat eller dryck i en engångsmugg eller engångsmatlåda måste kunna erbjuda detta i lådor och muggar som kan återanvändas. De återanvändbara lådorna och muggarna ska ingå i ett rotationssystem så att de kan användas igen. 

Läs mer om återanvändbara matlådor.

Mer än 15% plast?

Engångsmuggar som innehåller mer än 15 % plast förbjuds. Sedan tidigare finns förbud mot plastmuggar i frigolit.

Läs mer om engångsplastdirektivet.

Nedskräpningsavgifter

För nedskräpningsavgifterna gäller att producenter av vissa engångsplastprodukter som exempelvis matlådor, muggar, och tobaksvaror med filter ska börja betala produktavgift. 

Produktavgiften ska gå till kommunerna som ersättning för att de städar upp skräpet från dessa produkter. 

Läs mer om nedskräpningsavgifter för vissa producenter.

Avfall och sortering

Insamling av förpackningsavfall

Du som verksamhetsutövare kan från den 1 januari lämna ditt utsorterade förpackningsavfall som har producerats i samband med din verksamhet till ett insamlingssystem för verksamheternas förpackningsavfall. 

Läs mer om vilka insamlingssystem som finns. 

Tömma förpackningar

Från och med den 1 januari 2024 ska den som har en förpackning som innehåller avfall se till att förpackningen skiljs från innehållet. Detta för att möjliggöra en ökad materialåtervinning av både förpackningsavfallet och det avfall som är förpackat. Observera att skyldigheten gäller både för hushåll och verksamheter.

För en del verksamheter, exempelvis livsmedelsbutiker, kan detta krav komma att innebära förändringar för verksamheten vad gäller främst hanteringen av förpackat matavfall. Skyldigheten att tömma förpackningen på innehåll begränsas inte enbart till matavfall utan avser också annat avfall. 

Läs mer om kravet på att tömma förpackningar.

Serveringsställen där det säljs mat eller dryck

Från och med den 1 januari 2024 ska du som driver ett serveringsställe som säljer mat eller dryck i förpackningar och där gästen kan äta eller dricka på plats se till att gästen kan sortera sitt förpackningsavfall. Det gäller endast sådant förpackningsavfall som har uppstått på platsen. Förpackningarna ska sorteras ut i separata materialflöden; kartong för sig och plast för sig och så vidare.

Även om dina gäster sorterar sitt avfall fel så är det du som driver verksamheten som är ansvarig för att avfallet till slut är korrekt sorterat.

Läs mer om kravet på att låta gästen sortera förpackningsavfallet.

Utsortering av bioavfall

Från 1 januari 2024 gäller krav på utsortering och separat insamling av bioavfall från hushåll och verksamheter.

Den som har bioavfall ska sortera ut detta och förvara det skilt från annat avfall. Om kommunen beviljats dispens eller tillämpar NFS 2023:11 gäller inte utsorteringskravet för de hushåll/verksamheter som finns i de delar av kommunen som omfattas av dispensen/föreskriften.

NFS 2023:11 Föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall

Den som har en förpackning som innehåller bioavfall ska se till att förpackningen skiljs från innehållet, detta gäller även förpackningar som innehåller flytande bioavfall. Kraven på separat utsortering av bioavfall omfattar ätlig olja eller liknande flytande ätligt fett men inte annat flytande bioavfall, exempelvis kaffe, te, mjölk och juice.

Varför ska bioavfallet sorteras ut?

Genom att sortera ut livsmedels- eller köksavfallet från övrigt avfall och behandla det genom exempelvis rötning eller kompostering kan viktiga näringsämnen återföras till jorden och biogas kan tas till vara och användas som drivmedel. Detta minskar vårt beroende av bland annat konstgödsel och möjliggör för resurser att cirkulera. 

Senare under året

Under våren och sommaren är det några ytterligare krav som börjar gälla.

31 mars 2024 

Nya krav på rapportering för producentansvarsorganisation för filter och tobaksvaror med filter: producentansvarsorganisationer ska rapportera om hur mycket fimpar som samlats in. 

Nya och utökade krav på rapportering för producenter: Producenter för ballonger och våtservetter ska rapportera om hur många produkter de har släppt ut på marknaden.  

3 juli 2024 

Korkar och lock ska sitta fast på flaskor. Krav på att producenter av dryckesbehållare ska utforma behållarna så att korkar och lock som är gjorda av plast är fästa vid behållaren under hela användningen. 

Kontakt

Åsa Stenmarck, resurseffektivitetsenheten
asa.stenmarck@naturvardsverket.se