Modellering av lufthalter och deposition med MATCH-Sverigesystemet

Granskad: ‎den ‎15‎ ‎januari‎ ‎2025

MATCH-Sverigesystemet är en atmosfärskemisk spridningsmodell som används för att beräkna halter av svavel, kväve och marknära ozon i luften samt deposition (nedfall) av svavel, kväve och baskatjoner. Modellberäkningarna täcker Sverige, delar av Östersjön och Västerhavet.

Resultaten från delprogrammet används bland annat för att följa upp miljökvalitetsmålen Frisk luft, Bara naturlig försurning och Ingen övergödning.

Syftet med delprogrammet är att kartlägga aktuella lufthalter och nedfallsmängder och med hjälp av tidsserier följa förändringar över tid. MATCH-Sverigesystemet räknar också ut hur mycket av luftföroreningarna som kommer från Sverige respektive från andra länder. Det gör att Sveriges bidrag till de totala halterna kan skiljas ut.

Resultat från delprogrammet finns presenterade hos datavärdskapet för atmosfärskemi från 1998 och framåt:

Datavärdskap för atmosfärskemi (smhi.se)

Viktigaste resultaten på området

  • Modellering av luftkvalitet utvecklas kontinuerligt vid sidan av mätningar, och upplösningen av modelleringsresultat har under de senaste åren ökat från rutor på 22x22 km till 11x11 km. Detta har lett till lägre osäkerheter och bättre data på länsnivå. 
  • Den nationella övervakningen av kväve har kompletterats med modellberäkningar av kväveoxidhalter. Idag görs mätningar av kvävedioxid (NO2) i regional bakgrundsluft men inte av kväveoxider (NOx), så här har modellering med MATCH-Sverigesystemet kunnat komplettera luftmätningarna. 

Viktigt att ha koll på framöver 

  • Upplösningen av modelleringsresultat kommer att öka ytterligare, från rutor på 11x11 km till 5x5 km vilket ökar användbarheten på regional nivå.  
  • Metodiken för hur Sverige och övriga källors bidrag till luftföroreningar och deposition beräknas kommer att uppdateras. 
  • Marknära ozon är skadligt för människor och växter. PODY är ett mått på växters upptag av ozon, och det finns idag beräknat för hela Sverige för åren 2013–2020. Framöver kommer det att finnas resultat även från 1990 och framåt, vilket ytterligare förbättrar kunskapen om utvecklingen i miljön.

Visste du att?

  • Modeller är ett verktyg som kompletterar övervakningen av luftkvalitet. Mätningar är fortfarande viktiga, både som indata till modellerna och för att bekräfta modellernas resultat, men med modellering får vi beräknade halter över all yta i landet. 
  • Måttet PODY på en plats kan vara högre trots att halterna av ozon är lägre. Hur mycket ozon en växt tar upp beror ju också på sol, regn och växtsäsong.
  • Du hittar de modellerade resultaten i form av kartor på Datavärdskapet för atmosfärskemi:

Datavärdskap för atmosfärskemi (smhi.se)

Dataunderlag för modellberäkningar

För att genomföra uppdraget används geografiskt fördelade emissionsdata för Sverige och Europa, meteorologiska data samt atmosfärskemiska mätdata från andra delprogram inom Programområde Luft. Resultaten tas fram på regional skala med en upplösning på 11x11 km.

Utförare av delprogrammet är Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI.