Miljöövervakningsdata genom andra verksamheter
Miljöövervakningsinformation får vi också genom inventeringar, recipientkontroll samt uppföljnings- och åtgärdsarbete i miljön.
Genom åren har kalkningsverksamheten använt och gett upphov till en mängd data som kan användas för att övervaka den biologiska mångfalden i sjöar och vattendrag. Effekterna av kalkningsåtgärderna undersöks genom både vattenkemiska undersökningar och biologiska undersökningar av exempelvis bottenfaunan.
Underlag från inventeringar ger underlag
Olika former av naturinventeringar, såväl nationella som regionala och lokala, ger också underlag och bidrag till miljöövervakningen.
Naturinventeringar av exempelvis djur, växter, urskogar, naturområden och våtmarker, utförs främst för att:
- utreda om det som undersöks är hotat och behöver skyddas
- följa upp eller se över förvaltningspraxis och bevarandeplaner för exempelvis stora rovdjur och ängs- och hagmarker
Innan aktuell skyddsform beslutas för ett naturområde eller en art, utförs vanligtvis en inventering för att kartlägga skyddsvärdet. Inventeringen kan handla om till exempel förekomsten av en hotad djurart. Frågor som ställs kan gälla antalet djur, och i vilket område de lever.
Det som skiljer inventering från övervakning är att en inventering utförs vid ett tillfälle. En upprepad inventering är en form av miljöövervakning. En inventering görs dessutom oftast inom ett avgränsat område.
EU:s nätverk Natura 2000
En omfattande inventering av värdefulla naturområden sker i linje med EU:s nätverk Natura 2000, vars syfte är att värna om vissa naturtyper, arter och livsmiljöer. Större inventeringar av olika naturtyper görs också bland annat av Skogsstyrelsen och Jordbruksverket.
De kontinuerliga meteorologiska och oceanografiska mätningar som genomförs av SMHI liksom SGU:s geologiska och sedimentologiska karteringar och Lantmäteriets vegetationskartor bidrar också till miljöövervakningen. Mätningarna är i många fall en förutsättning för att kunna tolka och förstå de data som samlas in om miljötillståndet.