Framtidens miljöövervakning
Forskningssatsningen Framtidens miljöövervakning handlar om forskning för att kunna utveckla och effektivisera miljöövervakningen i Sverige. Utveckling av metod och analys behövs för att bedöma och modellera miljötillstånd, dynamik och trender. Resultaten ska bidra till förstärkta underlag för att följa upp svenska miljökvalitetsmål samt internationella direktiv och förordningar. Åtta projekt finansieras under perioden mars 2025 - februari 2028.
Beviljade projekt
GENBEM: Integrera genomiska hälsoindikatorer i övervakning av biologiska effekter av föroreningar
Projektet GENBEM ska utforska metoder som möjliggör tidig diagnostik av kemiskt inducerad stress baserat på DNA- och RNA-modifikationer. Analys av modifierat DNA/RNA i organismen möjliggör bedömning av biologiska effekter i vilda populationer som exponerats för föroreningar. I projektet används fisk (abborre och tånglake) och vitmärla från Östersjön som modellsystem. Analyser av så kallade adduktprofiler med HRMS (high resolution mass spectrometry) i fisk och vitmärla ger ett fingeravtryck av genomisk förändring under miljögiftsexponering. Genom statistisk modellering kommer statusbedömningen att förses med biomarkörer som är lämpliga för en tidig diagnos av hälsotillstånd. Målet är att så kallade omics-metoder ska kunna användas som ett praktiskt redskap inom miljöförvaltningen och komplettera befintlig hälsoanalys hos fisk och vitmärla. Data kan användas för att utveckla indikatorer för biologiska effektbedömningar, särskilt för Deskriptor 8 i Marina Direktivet, som fokuserar på föroreningars påverkan på marina organismer.
Projektledare: Hitesh Motwani, Stockholms universitet
Beviljade medel: 4 999 000 kronor
Utveckling av bedömningskriterier och verktyg för integrativ miljöövervakning av kemikalier och biologiska effekter
Projektet ska använda data från det svenska programmet för effekt och kemikalie-övervakning av havsmiljön och data från fallstudier för att testa nya metoder för dataintegrering och generering av bedömningskriterier. Projektet kommer även att optimera nya biomarkörer för övervakning. Målet är att beskriva en strategi för en förbättrad miljöövervakning där man på ett bättre sätt integrerar data med hjälp av nya bedömningskriterier. Kunskapen som tas fram kan bidra till nya strategier för framtida miljöriskbedömningar, bedömningar som är nödvändiga för att utvärdera kustnära havsområden för god miljöstatus och för att harmonisera övervakningsverksamheten inom EU och det marina ramdirektivet.
Projektledare: Joachim Sturve, Göteborgs universitet
Beviljade medel: 5 000 000 kronor
HÄMImpact – Utveckla och nyttiggöra miljöövervakningen
Projektet HÄMImpact syftar till att stärka och utveckla det svenska programmet hälsorelaterad miljöövervakning (akronym HÄMI) som övervakar människans exponering för farliga kemikalier från miljön. Projektet vill utveckla och implementera ny övervakningsmetodik via så kallad mikroprovtagning där mycket små volymer blod samlas in via självprovtagning och används för analys av miljögifter. Mikroprovtagningen kommer därefter implementeras i pågående HÄMI-studier på människor. Vidare kommer projektet att utvärdera och rekommendera den bästa dataanalysen för analys av flera exponeringar. Projektet ska utveckla nya metoder för databehandling av HÄMI på nya och befintliga data och därigenom öka tillgängliggörandet av data. Med HÄMImpact vill forskarna utveckla och stärka miljöövervakningen av giftiga kemikalier vilket i sin tur leder till förbättrat underlag för uppföljning av de svenska miljömålen, dricksvattendirektivet, officiell statistik och EU:s nollföroreningsstrategi och gör miljöövervakningen mer kostnadseffektiv.
Projektledare: Karin Broberg, Lunds universitet och Karolinska Institutet
Beviljade medel: 4 947 060 kronor
BAYeFISH: Hierarkisk Bayesiansk modellering för optimering av noggrannhet och effektivitet i elfiskeundersökningar
Elfiskedata ligger till grund för övervakningen av många fiskpopulationer i nordiska vattendrag och spelar en nyckelroll i bedömningen av ekologisk status enligt vattendirektivet. De metoder som används inom analys av svensk elfiskedata klarar i dagsläget inte att hantera data på ett konsekvent sätt. Projektet BAYeFISH ska utveckla en hierarkisk Bayesiansk modell för elfiskedata som nyttjar data från kvantitativa fisken för att stärka skattningar från enkla kvalitativa fisken. Likheter i karaktär inom- och mellan lokaler/vattendrag nyttjas för att beräkna förväntade fisktätheter från kvalitativa fisken, vilket möjliggör en effektiv användning av all insamlad data. Ett användarvänligt interaktivt webbverktyg (Shiny-app) ska tas fram så att olika aktörer kan använda modellen och erhålla resultat i egna analyser. Projektet ska fram nya rekommendationer om hur utformningen av elfiskeprogram kan optimeras för att säkerställa att insamlad data uppnår syftet med insamlingsprogrammen på ett kostnadseffektivt sätt.
Projektledare: Rebecca Whitlock, Sveriges lantbruksuniversitet
Beviljade medel: 2 474 543 kronor
Förbättrad effektivitet i övervakning och förändringsdetektion av alpina vegetationer: Integration av avancerad teknik med pågående Monitoring program (ELEVATE)
ELEVATE-projektet syftar till att förbättra effektiviteten i det svenska övervakningsprogrammet för alpina växter. Nationella miljöövervakningsprogram, såsom Sveriges Riksskogsinventering (RT) och Nationella inventeringar av landskap i Sverige (NILS), ger viktiga data om habitat som myrar, gräsmarker och skogar. Effektiviteten hos dessa program beror på faktorer som stickprovsstorlek, datakvalitet och förmågan att upptäcka tidiga förändringar i vegetationen. Drönarbilder, med sin höga upplösning, kan förbättra datainsamlingen och analysen genom att fungera som en länk mellan fält-, flyg- och satellitdata. De har också potential att minska fältarbetet genom att automatisera skattningar av täckningsgrader för olika arter, som görs idag visuellt. ELEVATE-projektets mål är att förbättra effektiviteten i övervakningen av alpin vegetation i Sverige genom att integrera Deep Learning bildanalys med data från drönare, flygbilder, LIDAR och satelliter. Projektet är uppdelat i tre arbetsområden: förbättra noggrannheten i fältdata med drönare, förbättra modellbaserade kartor med flyg- och LIDAR-data, och kombinera satellit- och flygbilder för bättre vegetationskartering.
Projektledare: Sven Adler, Sveriges lantbruksuniversitet
Beviljade medel: 4 991 442 kronor
Bifångst av skyddade arter i fisket: Effektivisering av datainsamling och analys med hjälp av maskininlärning
Oavsiktliga bifångster i fisket är ett av de största hoten mot våra skyddade marina arter som havsfåglar, hajar och marina däggdjur. Elektronisk datainsamling med hjälp av kameror ombord på båtar möjliggör en kvantitativ men också en kvalitativ insamling av data för att estimera bifångst. Manuell analys av film data är dock tidskrävande och kostsam. Med maskininlärning är det möjligt att automatiskt detektera bifångster, vilket effektiviserar analysen. I detta projekt kommer forskarna att utveckla maskininlärningsmodeller för att detektera bifångster och kvantifiera och kvalitetskontrollera filmdata. Genom samarbete med andra institutioner tränas modellerna på ett större dataunderlag och modellernas precision förbättras. Metoder tas fram så att maskininlärningsmodellerna ska kunna användas i praktiken vid analys av filmdata.
Projektledare: Sara Königson, Sveriges lantbruksuniversitet
Beviljade medel: 4 982 017 kronor
Implementering av cellbaserade effekttester inom vattenförvaltningen i Sverige
Målet med projektet är att underlätta införandet av cellbaserade effekttester i svensk miljöövervakning och riskbedömning av förorenande akvatiska system. Införande av cellbaserade effekttester i miljöövervakningen hindras av svårigheten att tolka resultaten samt av utmaningen att fastställa effekttrösklar för när åtgärder bör vidtas. Genom tre svenska fallstudier med olika föroreningskällor kommer projektet att undersöka hur cellbaserade tester kan utnyttjas i dessa fall: en å med inblandning av avloppsvatten, ett område med oljespill och ett industriellt avlopp. Data samlas in med hjälp av tillgängliga standardiserade cellbaserade effekttester. Parallella kemiska analyser kommer att ge en mer fullständig bedömning av den potentiella kemiska risken och även visa hur mycket risk traditionell kemisk analys missar jämfört med de effektbaserade metoderna. Kontinuerlig dialog med myndigheterna kommer att hjälpa till att utveckla, testa och sprida konkreta riktlinjer för användning av cellbaserade effektmetoder i Sverige med hänsyn till regulatoriska behov. Insamlade data kan fungera som referens för framtida tolkningar. Riktlinjerna kommer att omfatta metoder, effekttrösklar och uppföljningsåtgärder, vilket underlättar användningen av dessa metoder i Sverige.
Projektledare: Gunnar Thorsén, IVL Svenska Miljöinstitutet AB
Beviljade medel: 4 992 615 kronor
Bättre koll på markkolet – förbättrade provtagnings- och analysmetoder för ökad precision i övervakningen av markkol
I detta projekt ska forskarna ta fram ett förslag till ny modell för provtagning och markanalyser inom markinventeringen. Sverige rapporterar utsläpp och upptag av växthusgaser i gräs- och skogsmark baserade på upprepade omdrev inom miljöövervakningsprogrammet Markinventeringen. Utsläpp och upptag av koldioxid i mark utgör kvantitativt betydande andelar av Sveriges nationella växthusgasbalans. Den statistiska osäkerheten i förändringsskattningarna är dock hög. Syftet med projektet är att utveckla en provtagnings- och provanalysmodell för kolförrådsbestämningar som baseras på provtagningar av många små jordprover över en hel inventeringsyta. Då minskar den statistiska osäkerheten mellan inventeringsomdreven för varje inventerad provyta eftersom den lokala representativiteten av kolförrådsskattningen ökar. Genom att introducera analyser med infraröd spektroskopi kan analyskostnaderna för det ökande antalet prover begränsas. Med hjälp av dessa data kan minskningen i statistisk osäkerhet bestämmas och vi kan förutsäga hur mycket vi kan minska osäkerheterna vid beräkningar av kolförrådsförändringar.
Projektledare: Erik Karltun, Sveriges lantbruksuniversitet
Beviljade medel: 4 519 000 kronor
Finansiering
Om utlysningen
Kontakt
Kari Stange, Naturvårdsverket
Tel: 010-698 12 86
E-post: kari.stange@naturvardsverket.se
Hannah Östergård Roswall, Naturvårdsverket
Tel: 010-698 16 81
E-post: hannah.ostergard.roswall@naturvardsverket.se
Ulrika Stensdotter Blomberg, Havs- och vattenmyndigheten
Tel: 010-698 60 11
E-mail: ulrika.stensdotter@havochvatten.se