Koppar, utsläpp till luft
Tidigare var metallsmältverken en stor källa till kopparutsläpp (Cu) till luft i Sverige. Idag är inrikes transporter, särskilt partiklar från däck och bromsar, den största källan till kopparutsläpp till luft.
Idag står kopparutsläppen till luft för ca 27 ton. Utsläppen har minskat med ca 39 procent sedan 1990. Mellan 2022 och 2023 ökade utsläppen marginellt. En stor mängd av dessa utsläpp kommer från bilarnas bromsbeläggningar då de är belagda med koppar, som sprids till miljön varje gång man bromsar.
Vägtrafiken är den största källan till koppar
Vägtrafiken är i dag den största källan till utsläpp av koppar till luft. Den stod för 77 procent av totalen, vilket motsvarade ca 21 ton. Sedan 1990 har utsläppen minskat med cirka 16 procent. Mellan 2022 och 2023 ökade utsläppen med ca en procent. Utsläppen kommer främst från bromsbeläggningar på bilar. Kopparpartiklar frigörs från bromsbeläggen varje gång inbromsning sker och på så vis sprids koppar till miljön. Bromsbeläggen i bilar bestod tidigare huvudsakligen av asbest. Sedan 1988 är användning av asbest i nya bromsbelägg förbjuden.
Stor minskning av Cu-utsläpp från industrin
Industrisektorn, särskilt metallsmältverken, var tidigare en stor källa till utsläpp av koppar till luften i Sverige men idag står sektorn för mindre än sju procent av totalen. Med hjälp av förbättrad reningsutrustning har dessa utsläpp minskat med ca 94 procent sedan 1990. Under 2023 ökade utsläppen med ca en fjärdedel jämfört med året före främst från metallindustri samt järn- och stålindustri,
Övriga små källor till utsläpp av koppar till luft i Sverige är arbetsmaskiner, el- och fjärrvärmeproduktion samt egen uppvärmning av bostäder och lokaler.
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Underlag till Sveriges rapportering av luftföroreningar till EU och FN:s luftvårdskonvention (CLRTAP) 2025. Underlagen är framtagna av SMED.
Metodik: Se Informative Inventory Report.
Nästa uppdatering: December 2025.
Statistikens kvalitet
En utförlig beskrivning av statistiken finns i kvalitetsdeklarationen.
Kvalitetsdeklaration – Utsläpp av luftföroreningar (pdf)
Utsläpp av luftföroreningar – detaljerad statistik och dokumentation (scb.se)
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Detaljerade uppgifter om utsläppen hittar du i SCB:s Statistikdatabas:
Utsläpp av luftföroreningar (scb.se)
För information om statistikens indelning, se excelfilen:
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Mer information om utsläppsiffrorna
De metoder som används vid sammanställningen av utsläppssiffrorna finns beskrivna i Sveriges Informative Inventory Report. Där finns också en analys av utsläppstrenderna sedan 1990.