Kadmium, utsläpp till luft
Utsläppen av kadmium till luft har minskat kraftigt sedan 1990. Minskningen beror främst på bättre reningsutrustning inom industrin.
Kraftig minskning sedan 1990
Kadmium, Cd, sprids till luften vid förbränning. Både fossila- och biobränslen innehåller kadmium som spårämne. I dag är utsläppen förhållandevis små, knappt 0,5 ton per år. Sedan 1990 har utsläppen minskat med 78 procent. Mellan 2021 och 2022 ökade utsläppen med ca fyra procent. Världshälsoorganisationen har identifierat att kadmium i miljö innebär särskilt stora risker för folkhälsan.
Industrins utsläpp av kadmium till luft har minskat kraftigt
Industrin stod för 34 procent av kadmiumutsläppen år 2022. Sedan 1990 har utsläppen minskat kraftigt, 92 procent, vilket motsvarar en minskning med ca 1,9 ton. Detta beror framför allt på bättre reningsutrustning inom metallsmältverk och stålverk. Mellan 2021 och 2022 ökade utsläppen från sektorn med ca 16 procent främst från metallindustrin (exkl. järn- och stål).
Förbränning av biobränsle är en stor kadmiumkälla
Inom el- och fjärrvärmeproduktionen är det framför allt förbränning av fast biobränsle som orsakar utsläpp av kadmium. Sektorn stod för ca en tredjedel (35 procent) av de totala utsläppen år 2022. En ökad förbränning av fast biobränsle och avfall har lett till att utsläppen från sektorn mer än fördubblats (ca 236 procent sedan 1990. Mellan 2021 och 2022 minskade sektorns utsläpp med tre procent till följd av minskad förbränning av fasta biobränslen inom branschen.
En ytterligare källa till dagens utsläpp av kadmium är vedeldning för egen uppvärmning av bostäder och lokaler. Sektorn stod för drygt en fjärdedel (26 procent) av de totala utsläppen år 2022 och utsläppsnivåerna har minskat med 20 procent sedan 1990 främst på grund av att individuell uppvärmning ersatts av fjärrvärme och andra uppvärmningsformer.
Övriga små källor till utsläpp av kadmium till luft är arbetsmaskiner, förbränning av farligt avfall och inrikes transporter.
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Underlag till Sveriges rapportering av luftföroreningar till EU och FN:s luftvårdskonvention (CLRTAP) 2024. Underlagen är framtagna av SMED.
Metodik: Se Informative Inventory Report.
Nästa uppdatering: December 2024.
Statistikens kvalitet
En utförlig beskrivning av statistiken finns i kvalitetsdeklarationen.
Kvalitetsdeklaration – Utsläpp av luftföroreningar (pdf)
Utsläpp av luftföroreningar – detaljerad statistik och dokumentation (scb.se)
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Detaljerade uppgifter om utsläppen hittar du i SCB:s Statistikdatabas:
Utsläpp av luftföroreningar (scb.se)
För information om statistikens indelning, se excelfilen:
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Mer information om utsläppsiffrorna
De metoder som används vid sammanställningen av utsläppssiffrorna finns beskrivna i Sveriges Informative Inventory Report. Där finns också en analys av utsläppstrenderna sedan 1990.