Hexaklorbensen, utsläpp till luft
Tidigare var kemiindustrin den enskilt största källan till utsläpp av hexaklorbensen till luft i Sverige. Kemiindustrins utsläpp har minskat med ca 95 procent sedan 1990.
Kraftig minskning sedan 1990
År 2023 var Sveriges sammanlagda utsläpp av hexaklorbensen (HCB) till luft 3,4 kilogram. Sedan 1990 har utsläppen minskat med 79 procent, framför allt på grund av tillämpning av bästa tillgängliga teknik i industrisektorn. Mellan 2022 och 2023 ökade utsläppen med 28 procent främst från processerna inom kemiindustri.
Hexaklorbensen bildas oavsiktligt vid förbränning
Hexaklorbensen är ett organiskt ämne som tidigare har tillverkats och använts främst som bekämpningsmedel mot svampangrepp inom jordbruket. Det kan även bildas oavsiktligt, precis som till exempel dioxiner och PAH (polycykliska aromatiska kolväten), vid förbränning samt i industriprocesser. Ämnet är mycket långlivat i miljön och sprids lätt i naturen. Hexaklorbensen är cancerframkallande och kan orsaka skador på arvsmassan. I Sverige och EU är användning av hexaklorbensen totalförbjuden.
Stora utsläpp från industrin och el- och fjärrvärmeproduktion
Industrin, särskilt pelletsproduktion av järnmalmskoncentrat, är den största källan till utsläpp av HCB till luft i Sverige. År 2023 svarade hela industrisektorn för drygt hälften (55 procent) av de totala utsläppen. Sedan 1990 har utsläppen minskat med 88 procent. Minskningen skedde främst inom kemiindustrin, där processutsläppen minskat med ca 95 procent under perioden. Detta beror huvudsakligen på tillämpning av bästa tillgängliga teknik inom sektorn. Mellan 2022 och 2023 ökade sektorns utsläpp kraftigt främst från processerna inom kemiindustri.
El- och fjärrvärmeproduktion är den näst största källan till utsläpp av HCB till luft. Sektorn svarade för 29 procent av de totala utsläppen år 2023. Sedan 1990 ökade utsläppen med 134 procent till följd av ökad förbränning av fasta biobränslen och avfall. Mellan 2022 och 2023 minskade utsläppen med ca tre procent till följd av minskad förbränning av bland annat fossila bränslen och energitorv samt fasta biobränslen inom branschen.
Farligt avfall och egen uppvärmning är betydande källor till utsläpp av HCB till luft
Förbränning av farligt avfall svarade för cirka 7 procent av den totala utsläppen av HCB år 2023. Utsläppen har nästan tredubblats (262 procent) sedan 1990 till följd av en successiv ökning av förbränning av farligt avfall under perioden.
Även egen uppvärmning av bostäder och lokaler är bidragande till utsläpp av HCB till luft i Sverige. Under 2023 svarade denna sektor för nästan 6 procent av de totala utsläppen av HCB. Det har varit i stort sett oförändrat sedan 1990.
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Underlag till Sveriges rapportering av luftföroreningar till EU och FN:s luftvårdskonvention (CLRTAP) 2025. Underlagen är framtagna av SMED.
Metodik: Se Informative Inventory Report.
Nästa uppdatering: December 2025.
Statistikens kvalitet
En utförlig beskrivning av statistiken finns i kvalitetsdeklarationen.
Kvalitetsdeklaration – Utsläpp av luftföroreningar (pdf)
Utsläpp av luftföroreningar – detaljerad statistik och dokumentation (scb.se)
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Detaljerade uppgifter om utsläppen hittar du i SCB:s Statistikdatabas:
Utsläpp av luftföroreningar (scb.se)
För information om statistikens indelning, se excelfilen:
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Mer information om utsläppsiffrorna
De metoder som används vid sammanställningen av utsläppssiffrorna finns beskrivna i Sveriges Informative Inventory Report. Där finns också en analys av utsläppstrenderna sedan 1990.