Arsenik, utsläpp till luft

Granskad: ‎den ‎12‎ ‎december‎ ‎2024

Utsläppen av arsenik (As) till luft i Sverige har minskat kraftigt sedan 1990. Minskningen beror främst på bättre reningsutrustning inom industrisektorn.

      Kraftig minskning sedan år 1990

      Fossila- och biobränslen samt avfall innehåller små mängder arsenik som sprids till luften vid förbränning. I dag är utsläppen förhållandevis små, cirka 0,6 ton jämfört med cirka 6 ton 1990, en minskning med ca 89 procent. Världshälsoorganisationen har identifierat att arsenik i miljön innebär särskilt stora risker för folkhälsan.

      Industrins arsenik utsläpp till luft har minskat kraftigt

      Under 2023 stod industrisektorn för mer än hälften, 58 procent, av arsenikutsläppen till luft. Sedan 1990 har sektorns utsläpp minskat med ca 93 procent. Minskningen härrör huvudsakligen från metallindustrin som idag är drygt 97 procent lägre jämfört med 1990. Detta beror framför allt på tillämpning av miljövänliga teknik inom sektorn som till exempel bättre reningsutrustning. Mellan 2022 och 2023 ökade sektorns utsläpp med ca tre procent, främst inom metallindustri.

      El- och fjärrvärmeproduktion är en betydlig utsläppskälla för arsenik

      Inom el- och fjärrvärmeproduktionssektorn är det framför allt förbränning av fasta biobränslen och avfall som orsakar utsläpp av arsenik till luft. Sektorn stod för ca en tredjedel (32 procent) av de totala utsläppen år 2023 och det har varit i stort sett oförändrat sedan 1990.

      Nationell sjöfart bidrar också till dagens utsläpp av arsenik till luft. Sjöfarten stod år 2023 för cirka fem procent av utsläppen. Övriga små källor är egen uppvärmning av bostäder och lokaler och oavsiktliga bränder särskilt hus- och bilbränder samt trägårdsrester. Sammanlagt stod dessa källor för drygt fyra procent av de totala utsläppen år 2023.

      ANSVARIG MYNDIGHET

      • Naturvårdsverket

      Mer information om utsläppsiffrorna

      De metoder som används vid sammanställningen av utsläppssiffrorna finns beskrivna i Sveriges Informative Inventory Report. Där finns också en analys av utsläppstrenderna sedan 1990.