Partiklar (PM2,5) halter i luft i urban bakgrund (exponeringsindex)
Partiklar är en av de föroreningar som orsakar störst hälsoproblem i tätorter. Resultatet av mätningarna till och med 2023 visar att Sverige uppnått exponeringsminskningsmålet för PM2,5 i urban bakgrundsmiljö.
Krav på minskning av exponering för PM2,5 uppnås
EU:s luftkvalitetsdirektiv ställer krav på minskning av den genomsnittliga exponeringen för PM2,5. Under senare delen av 2009 påbörjade Naturvårdsverket därför mätningar av PM2,5 i tre tätorter i landet, Umeå, Stockholm och Burlöv. Mätresultaten ska sammantaget ge ett mått på befolkningens genomsnittliga exponering. Från och med 2015 har även Göteborgs stads mätningar av PM2,5 vid stationen Göteborg Femman använts för att beräkna befolkningens genomsnittliga exponering.
Resultaten från de inledande förberedande mätningarna 2010–2011 gav ett index för genomsnittlig exponering på 7 µg/m3. Indexet beräknas som ett glidande treårsmedelvärde för koncentrationen av PM2,5 i de tre–fyra mätpunkterna och har bildat underlag för att fastställa målet för minskad exponering fram till år 2020. Eftersom indexet för perioden 2010–2011 underskred exponeringsminskningsmålet (8,5 µg/m3) ställdes inga krav på ytterligare minskning av halterna.
Index för perioden 2021–2023 var 5,1 µg/m3, det vill säga en minskning jämfört med ursprungsindex.
Partiklar ett stort hälsoproblem
När människan andas in partiklar passerar en stor del av dem som är mindre än 10 μm i diameter (PM10) ner till lungorna. PM10 är därför en av de luftföroreningar som orsakar störst hälsoproblem i svenska tätorter.
Långtidsexponering av partiklar i omgivningsluften kan orsaka sjuklighet och förtida dödlighet i hjärt-, kärl- och lungsjukdomar. Det beräknas bidra till i genomsnitt flera månaders förkortad livslängd i Sverige.
Tätortens luftföroreningar, samt specifikt dieselavgaser, har av International Agency for Research on Cancer, IARC, klassats som cancerframkallande för människor. Partiklar i tätortsluften är bärare av många cancerframkallande och skadliga ämnen.
Utsläpp från andra länder påverkar Sverige
Partikelfraktionen PM2,5 (partiklar mindre än 2,5 μm i diameter), som utgör en del av PM10, kommer i högre grad än PM10 från förbränningsprocesser till följd av fordonstrafik och energiproduktion.
Långdistanstransporten av partiklar är dock av störst betydelse för förekomsten av PM2,5. Särskilt södra Sverige påverkas av vindar från Europa, vilket medför att halterna av PM2,5 i urban bakgrund också är avsevärt högre där jämfört med i den norra delen av landet.
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Mätningar av PM2,5 i urban bakgrund utförs på uppdrag av Naturvårdsverket i Burlöv, Stockholm och Umeå. Mätningarna görs i syfte att följa upp exponeringsminskningsmålet enligt 20 § luftkvalitetsförordningen (2010:477).
Göteborgs stads mätningar från stationen Göteborg Femman har använts för att ta fram exponeringsindexet sedan 2015. Detta har behövts på grund av en ökning av Sveriges urbana befolkning under de senaste tio åren som har gjort att Sverige nu har ett krav på minst fyra stationer för att beräkna exponeringsindexet, jämfört med ett krav på tre stationer när mätningar för indexet påbörjades.
Under en del av 2021–2022 ersattes mätningen vid Stockholm Olaus Petri med en närliggande plats på Valhallavägen på grund av ombyggnation.
Luftkvalitetsförordning (2010:477) (riksdagen.se)
Naturvårdsverkets föreskrifter om kontroll av luftkvalitet (NFS 2019:9)
Beräkning av det genomsnittliga exponeringsindexet
Det genomsnittliga exponeringsindexet beräknas i enlighet med de krav som ställs i EU:s luftkvalitetsdirektiv och den metod som har rekommenderats av EU:s nätverk för nationella referenslaboratorier (AQUILA). Indexet beräknas genom att ta ett glidande treårsmedelvärde för de ingående mätstationerna med en viktning för att ta hänsyn till eventuella dataförluster. Endast resultat från mätstationer med giltiga data från fler än 274 dagar under respektive kalenderår (75 %) tas med i beräkningen och visas i diagrammet.
Rapportering och uppdatering
SMHI är, på uppdrag av Naturvårdsverket, datavärd för luft.
- Kommunerna rapporterar data till datavärden varje år senast den 31 mars.
- Nästa uppdatering hösten 2025.
Mer data kan hämtas via datavärden:
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Läs mer om luft
Här kan du bland annat läsa mer om miljökvalitetsnormerna för utomhusluft och hur luftkvaliteten kontrolleras.
Det mesta du behöver veta om partiklar i luft
Partiklar finns i all luft vi andas och kan påverka människors hälsa. I den här rapporten har vi samlat kunskap om partiklar, hur de påverkar oss och hur vi väljer rätt åtgärder.