Konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp per person och år

Granskad: ‎den ‎17‎ ‎oktober‎ ‎2023

Klimatpåverkan från svenska befolkningens konsumtion är stor, men utsläppstrenden är nedåtgående.

      Omkring 8 ton per person och år

      De konsumtionsbaserade växthusgasutsläppen för den svenska befolkningen är cirka 8 ton per person och år. Detta motsvarar en minskning av per capita-utsläppen på 29 procent sedan 2008 jämfört med år 2021. De konsumtionsbaserade utsläppen omfattar utsläpp från varor och tjänster som används i Sverige oavsett var utsläppen sker. Utsläppen kan därmed ske både inom Sveriges gränser och i andra länder.

      Konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser i Sverige och i andra länder

      Cirka tre femtedelar kommer från hushållens konsumtion

      Cirka 60 procent av utsläppen år 2021 kommer från hushållens konsumtion och resterande 40 procent från offentlig konsumtion och investeringar (till exempel investeringar i byggnader, maskiner, bostäder och värdeföremål).

      Endast hushållens årliga konsumtion står för nästan fem ton växthusgaser per person enligt det konsumtionsbaserade beräkningssättet. För att uppnå de långsiktiga klimatmålen behöver konsumtionsmönstren förändras. Privatpersoner kan främst bidra till utsläppsminskningar genom att göra färre internationella flygresor, minska sin köttkonsumtion samt välja transportslag med lägre klimatpåverkan för vardagsresande.

      Hushållens konsumtion kan delas in i fyra stora konsumtionsområden:

      • Transporter
      • Livsmedel
      • Boende
      • Övrigt*

      *Övrigt består av rekreation och kultur, kläder och skor, hälso- och sjukvård, post- och telekommunikationer med mera.

      Sedan 2008 har utsläppen per capita från livsmedel minskat med cirka 18 procent. Utsläppen per capita från boende har under samma period minskat med 31 procent.  Den största minskningen av utsläpp från hushållen har skett inom konsumtionsområdet transporter. Där har växthusgasutsläppen per capita minskat med 45 procent under perioden 2008–2021 Hushållens övriga utsläpp per capita har minskat med 28 procent under åren 2008–2021.

      Illustration av hushållens konsumtion.
      Konsumtionsbaserade utsläpp 2021.

      Det är viktigt att beakta att hushållens transporter inte fångar den totala klimatpåverkan från internationella flygresor. Det beror på att mellanlandningar inte kan tas med i modellen då utsläppen baseras på tankat flygbränsle i Sverige för plan med en destination utanför Sveriges gränser. Att höghöjdseffekten inte är medräknad i denna beräkningsmodell bidrar också till att en betydande del av den totala klimatpåverkan från internationellt flyg saknas.

      Tre femtedelar av de totala utsläppen kommer ifrån hushållen, de resterande två femtedelarna kommer ifrån offentlig konsumtion och investeringar. Offentlig konsumtion utgörs av de varor och tjänster som exempelvis skolor, sjukhus och myndigheter köper in för att bedriva sin verksamhet. Investeringar är utsläpp kopplade till inköp av byggnader, maskiner, datorer, värdeföremål och lagerinvesteringar.

      Illustration andelar konsumtionsområde 2021.
      Figuren visar Sveriges konsumtionsbaserade utsläpp 2021 - andelar per konsumtionsområde.

      Utsläpp kan beräknas på flera olika sätt

      Den konsumtionsbaserade beräkningsmetoden utgör ett av tre olika sätt att beräkna utsläpp av växthusgaser. Resultaten skiljer sig åt beroende på vilken metodik som används.

      De konsumtionsbaserade utsläppen är i absoluta tal relativt osäkra i jämförelse med de territoriella utsläppen. Skattningen av konsumtionsutsläppen blir också mer osäker när de bryts ner på en mer detaljerad nivå, speciellt för utsläpp i utlandet. Du kan läsa mer om detta och om metoden för konsumtionsbaserade utsläpp under fliken Om data och metod.

      Här kan du läsa mer om varför utsläpp beräknas på olika sätt och varför konsumtionsbaserade utsläpp är ett värdefullt kompletterande perspektiv:

      Tre sätt att beräkna klimatpåverkande utsläpp

      ANSVARIG MYNDIGHET

      • Statistikmyndigheten SCB