Närbild på mossa i en skog

Vem gör vad inom skyddad natur

Granskad: ‎den ‎29‎ ‎oktober‎ ‎2024

Naturvårdsverket, länsstyrelserna, Havs- och vattenmyndigheten och Skogsstyrelsen är några myndigheter med viktiga roller i arbetet med att skydda natur. Insatser från bland annat kommuner, stiftelser, ideella organisationer, markägare och företag är också centrala.

Logotyp, EU

Länsstyrelserna

Sveriges länsstyrelser har ansvaret för områdesskyddet i respektive län och svarar för det operativa arbetet med att bilda naturreservat, kulturreservat, naturvårdsavtal, naturminnen, djur- och växtskyddsområden samt upprätta naturvårdsavtal.

Vid bildande av nationalparker ansvarar länsstyrelsen för den regionala processen. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för de områdesskydd den har beslutat om. De är även ansvariga för skötseln av merparten av de statligt skyddade områdena.  

Naturvårdsverket

Naturvårdsverket har det centrala ansvaret för skyddet av naturområden och samordnar arbetet med flera olika typer av skydd på nationell nivå.

Naturvårdsverket disponerar anslagen för skydd och skötsel av värdefull natur, som används för markägarersättningar och skötsel av skyddade områden med mera. Naturvårdsverket svarar också för det operativa arbetet med att bilda nationalparker och äger fastigheter som staten förvärvat för naturvårdsändamål.

Den mark som länsstyrelserna skyddar köper Naturvårdsverket in för naturvårdsändamål alternativt ersätter markägare för de begränsningar i markanvändning som skyddsbeslutet innebär. Naturvårdsverket vägleder även andra i hur olika formella skyddsinstrument bör användas och hur de skyddade områdena bör  förvaltas. 

Från och med 2023 ansvarar Naturvårdsverket för restaurering av betesmarker och slåtterängar genom ett nationellt stöd.

Skogsstyrelsen

Skogsstyrelsen ansvarar för biotopskydd i skogsmark och kan även upprätta naturvårdsavtal. Det operativa arbetet med att skydda områden sker inom Skogsstyrelsens distrikt. Skogsstyrelsen är tillsynsmyndighet för de biotopskyddsområden som myndigheten har bildat och för Natura 2000-områden i skogsmark. 

Jordbruksverket

Jordbruksverket är Sveriges förvaltnings­­myndighet inom jordbruk, fiske och landsbygd. De ansvarar för miljöersättningar som är en viktig del i arbetet med att sköta naturvärden. Från och med 2023 ansvarar Naturvårdsverket dock för miljöersättningar för restaurering av betesmarker och slåtterängar.

Riksantikvarieämbetet

Riksantikvarieämbetet har det centrala ansvaret för kulturreservat och finansierar arbetet med statliga kulturreservat. I ett kulturreservat kan hela områdets natur- och kulturmiljövärden skyddas och vårdas. Därmed omfattas byggnader, anläggningar, lämningar och marker.

Kommunerna

Kommuner kan besluta om naturreservat, kulturreservat, biotopskyddsområden, naturminnen, djur- och växtskyddsområden samt vattenskyddsområden. En kommun har tillsynen över de områdesskydd den har beslutat om. De ansvarar även för finansiering av såväl ersättningar till markägare som skötsel vad gäller kommunala områdesskydd. Statsbidrag för att bilda naturreservat kan sökas från Naturvårdsverket.