För dig som arbetar med skyddad natur
Här finns information och vägledningar till stöd för dig som arbetar med att bilda eller förvalta skyddade områden men även för dig som arbetar med tillståndsprövning.
Vägledningarna riktar sig i första hand till länsstyrelserna och kommunerna men vänder sig även till andra myndigheter och naturvårdsstiftelser samt andra aktörer som arbetar med skyddad natur, som Skogsstyrelsen, privata markägare med flera.
Lägesrapport för skyddad natur
Aktuell information varannan månad till dig som arbetar med skyddad natur. Innehållet utgår från Naturvårdsverkets uppdrag och roll.
Naturvårdsverkets vägledningar
Naturvårdsverket vägleder och ger stöd i arbetet för dig som arbetar med att bilda eller förvalta skyddade områden men även till dig som arbetar med tillståndsprövning.
Bilda skyddade områden
Generellt om förvaltning av skyddade områden
Friluftsliv och tillgänglighet
Förvaltning av nationalparker
Fastighetsförvaltning
Uppföljning i skyddade områden
Pröva för tillstånd och dispenser i skyddad natur
Kunskapsunderlag
Här finns ett urval av sammanställningar, kartläggningar och rapporter som kan vara intressanta för dig som arbetar med skyddad natur.
Kontaktpersoner
Har du som arbetar med skyddad natur frågor eller idéer som du vill ta upp med oss på Naturvårdsverket? Här finns kontaktpersoner för bildande och förvaltning av skyddade områden.
Kartverktyget Skyddad natur
Kartan är ett stöd för alla som arbetar med naturvårdsfrågor eller planering av mark och vatten i Sverige. Även du som är friluftsintresserad kan ha glädje av kartan.
Varför är det viktigt att skydda natur?
Att skydda natur är en viktig del av Sveriges miljöarbete. Det bidrar till att långsiktigt bevara den biologiska mångfalden och främja friluftsliv.
Samverkansyta hos Länsstyrelsen
Länsstyrelsernas nationella samarbetsyta för bildande och förvaltning av skyddade områden
Publikationer
Här finner du samtliga aktuella publikationer från Naturvårdsverket om skyddad natur.
Hitta andra vägledningar och kunskapsunderlag
Naturvårdsverket
Vägledningar om Invasiva främmande arter | Naturvårdsverket
En checklista för förvaltare och andra som utvecklar kommunikation och naturvägledning i nationalparker