Åtgärder för att gynna pollinatörer vid Nybro golfbana

Granskad: ‎den ‎24‎ ‎juni‎ ‎2024

Nybro Golfklubb har i samverkan med Nybro kommun genomfört åtgärder enligt skötselplanen för Nybro golfbana för att gynna pollinerande insekter.


bunker-960.jpg

Vegetationsfri sand är en viktig boplats för vilda bin, här i form av en bunker på Nybro golfbanan. Foto: Nybro kommun.

Bakgrund

På Nybroåsen i Nybro kommun, Kalmar län, ligger Nybro golfbana. Området kring golfbanan har höga naturvärden knutna till blomrika torrängar och sandmarker och fungerar som livsmiljö för vilda bin. Här finns bland annat flera rödlistade arter av vildbin som är värda att skydda för att bevara den biologiska mångfalden i området.

Mellan åren 2016 och 2018 genomförde Nybro kommun och Nybro Golfklubb projektet ”Skötselplan för golfbanan i Krukebo” där de tog fram en skötselplan för golfbanan.

Läs mer om framtagandet av skötselplanen för Nybro golfbana

Om projektet

Syftet med projektet ”Bimångfald vid Nybro golfbana” var att genomföra åtgärder i skötselplanen för Nybro golfbana för att gynna pollinerande insekter. Åtgärderna genomfördes av Nybro Golfklubb i samverkan med Nybro kommun mellan åren 2017 och 2019, med undantag för den mycket torra sommaren år 2018 då bevattning prioriterades.

För att skapa boplatsområden för vildbin skapades vegetationsfria sandytor på fem av golfbanans femton skötselområden genom att bana av det översta markskiktet. Bland annat anlades en sandvall i söderläge i anslutning till en av sandytorna.

För att öka andelen blomrik ängsmark, som fungerar som födosöksområden för vildbin, såddes frön och planterades pluggplantor av ett flertal torrmarksväxter (liten blåklocka, monke, prästkrage, rotfibbla, väddklint och åkervädd) på vegetationsfria sandytor om totalt ca 4 500 kvadratmeter.

Pluggplantor är små plantor som odlas i avskilda fack i en stor låda (ett så kallat pluggbrätte). Fördelen med dem är att de växer snabbt.

plantering-960.jpg

Plantering av pluggplantor på Nybro golfbana. Foto: Nybro kommun.

Slåtter genomfördes på flera av golfbanans ytor och materialet forslades sedan bort. Några större uppföljande inventeringar av pollinerande insekter utfördes inte under perioden, men mindre stickprov togs kontinuerligt vid golfbanan. För att sprida information om projektet och betydelsen av pollinerande insekter hölls en guidad visning och informationsträff för golfklubbens medlemmar.

Efter projektets slutförande planterades ytterligare ca 1400 pluggplantor av bland annat blåmunkar, liten blåklocka, rotfibbla, sommarfibbla, väddklint och ängsvädd.

Effekter

Projektet bidrar till att skapa förutsättningar för långsiktig överlevnad för pollinerande insekter, som är beroende av torrmarker. De genomförda åtgärderna har även lett till att andelen rena gräsytor har minskat, vilket minskar behovet av skötsel i form av gräsklippning och på så sätt minskar kostnaderna för golfklubben.

Finansiering

Kostnaden för projektet uppgick till 207 500 kronor. Projektet fick 98 750 kronor i bidrag genom den Lokala Naturvårdssatsningen (LONA). Det arbete som skedde ideellt uppgick till ett värde av 40 500 kr.

Läs mer om pollineringsprojekt inom LONA 

Fortsättning

Golfklubben planerar att fortsätta genomföra åtgärder enligt skötselplanen. Bland annat kommer ytterligare en sandvall att anläggas under år 2020.

Uppföljande inventeringar av insekter kommer att ske för att säkerställa att de genomförda åtgärderna har gett resultat. Golfklubben planerar även att ta fram informationsmaterial i form av skyltar om de hotade arterna och deras betydelse för den biologiska mångfalden.

Mer information

Har du frågor om projektet, kontakta Nybro kommun. För mer information om projektet, se LONA-registret (projektnummer: 17164444.