Nationell samordning för hållbar plastanvändning

Granskad: ‎den ‎23‎ ‎augusti‎ ‎2024

Nationell plastsamordning ska underlätta och driva på Sveriges omställning mot en mer hållbar plastanvändning. Nationell plastsamordning utförs på uppdrag av regeringen.

För att skapa möjlighet till omställning har Naturvårdsverket uppdraget av regeringen att vara en samlande och pådrivande kraft genom att samla och sprida kunskap om makroplast och mikroplast till berörda aktörer. Vi arbetar för att främja dialog, samverkan och vara en pådrivande kraft i plastfrågor. Ökad kunskap och samverkan ska underlätta och stärka aktörers arbete med att bidra till miljömålen och FN:s globala hållbarhetsmål genom att arbeta för att nå hållbar plastanvändning. Vi välkomnar alla som arbetar med plastrelaterade frågor att delta, både privata och offentliga aktörer. Ju fler som samverkar desto större effekt kan vi få!

Så deltar du i samordningen

Du kan anmäla intresse att vara med och bidra till omställningen. Fyll i vilka aktiviteter du är intresserad av och inom vilka områden du har ditt fokus för att vi ska kunna rikta våra utskick på bästa sätt. Vi gör också ett utskick cirka varannan månad med nyheter kopplat till plast.

Kontaktformulär

Kunskapsuppbyggnad på olika sätt

Via den nationella plastsamordningen kan du hitta information om alltifrån pågående plastprojekt, statistik till lärande exempel och inspiration. Syftet är att sprida kunskap om hur du och din organisation kan bidra till en hållbar plastanvändning.

Vi sprider informationen via webbinformation, nyhetsbrev, seminarier, konferenser och möten. Vår målgrupp är du som är aktör inom näringsliv, kommuner, regioner, forskare och myndigheter. Hittar du inte vad du letar efter – hör gärna av dig!

Nationell plastsamordning skapar också kunskaps- och erfarenhetsutbyte genom medverkan i olika nätverk, samarbeten och projekt kring aktuella frågor. Vi deltar ofta på evenemang för att sprida kunskap och inspiration. 

Under 2024 tar vi fram ny plastflödes statistik och jobbar också med ett kommunikationsprojekt kring framtidsbilder för en hållbar plastanvändning. Vi finansierar också några projekt kopplat till mikroplast från textil och vägmarkeringar. Vårt arbete med snöbollar fortsätter också. Läs mer här:

Snöboll – testa resurssmart användning 

Samverkansaktiviteter

Ett av den nationella plastsamordningens mest uppskattade arbetssätt är de arbetsgrupper vi har. En arbetsgrupp består av aktörer med koppling till en specifik fråga. Syftet med arbetsgruppen är att skapa en förbättrad samverkan och informationsutbyte mellan olika aktörer för att på så sätt underlätta en omställning till en mer hållbar plastanvändning. 

Upplägg och omfattning bestäms i detalj av de som medverkar i gruppen. Naturvårdsverket ansvarar för att boka möten och bjuda in. 

Vi har just nu ett antal aktuella arbetsgrupper. Vi startar också upp nya arbetsgrupper baserat på vilka behov vi fångar upp från omvärlden. Alla aktiviteter som nationell plastsamordning erbjuder är öppna för den som är intresserad och berörd av frågan. Om något nedan fångar ditt intresse hör av dig.

Cirkulär kommunplast

Samverkan för Cirkulär kommunplast arbetar för att  främja och påskynda resurssmarta och cirkulära lösningar av kommunplast. 

Arbetsgrupp återanvändbara förpackningar

Gruppen samlas cirka två gånger om året för att utbyta erfarenheter kring återanvändbara förpackningar. Alla typer av förpackningar inkluderas. Gruppen har tidigare gett input till kommande lagstiftning och samlat ihop en lista på system som finns för återanvändbara förpackningar. 

Arbetsgrupp återanvändbara take away förpackningar

Med anledning av kravet på att erbjuda flergångsalternativ när man säljer snabbmat och dryck så startades den här gruppen under 2022. Gruppen träffas cirka två gånger per termin och utbyter information kring olika relevanta teman så som tillsyn, tips på personal-engagemang, praktiska erfarenheter etc. 

Arbetsgrupp internationella processer

Arbetsgruppen samlas cirka en gång per kvartal för att diskutera och sprida information kring pågående internationella processer som påverkar Sverige på olika sätt.

Arbetsgrupp Elektronik

Gruppen är relativt nystartad och håller på att formera sitt arbete. Frågor kopplat till kravställning, återanvändning, innehåll av återvunnen råvara etc. har tagits upp och kommer under fortsatt arbete fördjupas.

Arbetsgrupp Materialåtervinningskapacitet

Det finns ett behov av mer kunskap kring Sveriges materialåtervinningskapacitet, vilket ledde fram till att en arbetsgrupp med aktörer inom återvinningsbranschen startades 2024. Gruppen diskuterar knäckfrågor inom materialåtervinning samt möjligheter till samarbete.

Plast i vården

Tillsammans med Upphandlingsmyndigheten, Kansliet för hållbar upphandling och Västra Götalandsregionen har dialogmöten hållits för att inspirera, identifiera gemensamma frågor och samverka. Vi siktar på att bilda bli bättre på att efterfråga resurssmarta och cirkulära lösningar. Vi samverkar även med organisationer utanför Sveriges gränser. 

Myndighetsnätverk

Myndighetsnätverket träffas två gånger om året för att dela med sig av vad som pågår samt hitta synergier. En synergi är initiativet ”hållbara event” som vi ser som en verkstad för omställning där hållbar plastanvändning kan kommuniceras tillsammans med de nationella och globala miljömålen, samtidigt som nya lösningar kan testas i samverkan med eventbranschen.  Myndigheter har tagit fram en potentialanalys om hållbara möten och konferenser inom staten. 

Forskningsfinansiärer

Tillsammans med ett antal forskningsfinansiärer ordnar vi bland annat gemensamma seminarier och ger inspel till varandras utlysningar. Gruppen utbyter också information kring forsknings- och kunskapsbehov. Under 2024 driver gruppen också ett arbete kopplat till att utforska konceptet ”plastkontrakt” som likt klimatkontrakten skulle kunna vara ett sätt att skapa samverkan. 

Möten med fokus på plast

Nedan hittar du möten och evenemang du kan ta del av för att få nya erfarenheter och öka din kunskap.

Vill du att ditt event ska synas här – hör av dig.

Relaterat innehåll