Hållbara event
Ett event, möte eller konferens kan vara en plattform för att kommunicera, nudga och testa nya lösningar och därmed möjliggöra omställning till ett resurssmart samhälle. Det handlar alltså om främst om effektområdet Resurssmart användning i Naturvårdsverkets färdplan för en hållbar plastanvändning.
Naturvårdsverkets färdplan för en hållbar plastanvändning
Läs mer i potentialanalysrapport framtagen 2022:
Potentialstudie för Hållbara event; Hållbara möten och konferenser i staten (sverigesmiljomal.se)
Rapporten listar en rad initiativ från både offentlig och privat sektor.
Vinnova har finansierat olika innovationsprojekt och strategiska innovationsprogram som Viable cities som initierat Greentopia där följande projektpartners deltagit: Svensk Live, Riksidrottsförbundets Idrottsinstitut, Destination Eskilstuna AB, Borås TME AB, Göteborgs Stad, Lugerinc AB, Liseberg AB, Blixten & Co, Storsjöyran, Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond.
Aktörer som exempelvis Stockholm stads eventavdelning har gjort ett omfattande arbete med att ta fram checklistor och vägledning som är enkla att följa och bygger på avdelningens omfattande kunskap och prövande, samt inte minst deras erfarenhet av att delta i utvecklingen av internationell ISO standard för hållbara event, se Stockholm stads guide för hållbara evenemang:
Guiden för hållbara evenemang (foretagsservice.stockholm)
Syntesrapport rapport från K2, se länk nedan, lyfter betydelsen av den digitala tillgänglighetens hållbarhetspotential och att digitala tjänster inte automatiskt minskar resande utan att anpassade styrmedel och beteendepåverkande åtgärder krävs.
Den digitala tillgänglighetens hållbarhetspotential (k2centrum.se)
REMM (Resfria möten myndigheter) har flera verktyg och stöd på framtagen kommunikationsplattform för resfria möten, till exempel:
Hybridmöten i praktiken (remm.se)
Naturvårdsverket har finansierat ett flertal olika projekt som kopplar till hållbara event och hållbar plastanvändning:
- Under 2019 genomförde Lugerinc AB projektet Minska engångsplast Way out West med stöd från Naturvårdsverket.
Plast och mikroplast – hur löser vi utmaningarna? (pdf)
Syftet var att se över hur festivaler kan minska plastanvändning och föra samman olika musikarrangörer för att utmana leverantör till att nyttja ett mer hållbart sortiment. Tanken var och är att använda event som kommunikationsplattform och som arrangör ställa krav på underleverantörer. - Göteborg & Company som arbetar med engångsfria event blev beviljade medel för ”Pantsystem för matlåda på evenemang i staden” Göteborg & Co-Gothenburg Culture Festival.
Arrangera evenemang (goteborgco.se) - Länsstyrelsen i Gotland län fick beviljade medel till projekt Gotland plastbantar. De tog fram 4 fina foldrar till olika målgrupper, bland annat för event och för hotell/boende.
- Innovationstävlingen om hur vi skyddar, kommunicerar och transporterar mat i framtiden kan inspirera till nya lösningar.
Innovationstävling för hållbar plastanvändning
De två tävlingsbidragen hittar du här:
Vinnaren utsedd i RE:Sources innovationstävling (resource-sip.se)
Dokumentation från event om smartare take-away
Här hittar du andra exempel på vägledningar och stöd kopplat till event:
Länsstyrelsen i Kronobergs vägledning för hållbara event (lansstyrelsen.se)
Stockholm stads guide för Hållbara evenemang (foretagsservice.stockholm)
Karolinska institutets Hållbara möten och evenemang (medarbetare.ki.se)