Köper du in engångsartiklar i plast från ett annat land?

Granskad: ‎den ‎11‎ ‎november‎ ‎2024

Det här är information till dig som inte köper av en grossist utan själv köper in olika typer av engångsplastartiklar från ett annat land. Då påverkas du av de nya reglerna om engångsplast. Många engångsartiklar som innehåller plast är förbjudna, eller ska ha en särskild märkning.

Youtube video

Engångsartiklar som är förbjudna  

Många engångsprodukter i plast är nu förbjudna - till exempel muggar och matlådor i frigolit, bestick, tallrikar, tops och sugrör. Det är förbjudet att köpa in detta utanför Sverige och sedan sälja det. Det samma gäller om du säljer mat och dryck och använder engångsartiklar som du själv har köpt in från ett annat land.  

Här är hela listan på förbjudna engångsartiklar i plast:  

  • Bomullspinnar (bomullstops) 
  • Bestick (gafflar, knivar, skedar och ätpinnar)  
  • Tallrikar  
  • Sugrör   
  • Omrörare för drycker  
  • Ballongpinnar  
  • Produkter gjorda av oxo-nedbrytbar plast  
  • Matlådor och muggar i polystyren som är expanderad (typ frigolit) för dryck och mat som ska ätas direkt 

Vissa engångsartiklar ska vara märkta 

Muggar, cigaretter, våtservetter, tamponger och bindor som innehåller plast ska numera ha en standardiserad märkning med text på svenska. Om du köper in dessa artiklar från ett annat land har du ansvar att se till att de är märkta.  

Märkningen finns till för att uppmärksamma den som använder dem att produkten innehåller plast, att den har en negativ effekt på miljön och speciellt om den slängs på fel ställe, till exempel spolas ner i toaletten.   

Om du fortsätter att köpa in produkter som ska vara märkta har du själv ansvar för att märka dem.  

Information om märkning finns under rubriken Olika åtgärder för olika produkter. 

Engångsplast och andra engångsprodukter 

Du räknas som producent vilket ställer krav på dig

Producenter är de som tillverkar eller för in produkterna till Sverige. Det finns flera olika producentansvar och för dig som producent innebär de olika krav på att du till exempel ska registrera dig och rapportera de produkter du tar in.

Alla producentansvar

Engångsartiklar som innehåller både papper och plast 

Vissa engångsmuggar och -tallrikar kan se ut att vara av papper men ha ett tunt plastskikt och då räknas de som artiklar av engångsplast. Tallrikar med ett tunt plastskikt är förbjudna och muggar med ett tunt plastskikt ska vara märkta. Många producenter av engångsplast byter ut plasten mot andra material, fråga din grossist om du är osäker. 

Vad händer med det som finns i lager? 

Om du själv har ett lager av varor som nu är förbjudna, eller omärkta produkter som omfattas av krav på märkning, kan du i vissa fall få sälja slut på det. Om varorna får säljas beror på om de anses släppta på marknaden före den 1 januari 2022 eller inte.

Varför införs det förbud och krav på märkning? 

Siffror från skräpmätningar som genomförts på stränder runt EU:s medlemsländer visar att 80–85 procent av det skräp som hittas på havsstränder är plast. Hälften av plastskräpet på havsstränderna är just engångsartiklar och därför är många av dessa artiklar nu förbjudna eller ska vara märkta. 

Mätningar i Sverige som Naturvårdsverket gjort visar att det slängdes cirka 35 miljoner skräpföremål på trottoarer, gågator, gång- och cykelvägar under en vecka. Den sammanlagda vikten av skräpet var cirka 60 ton.   

Relaterad vägledning