Luft
Luften i Sverige är bra jämfört med i många andra delar av världen. Men effekter av luftföroreningar finns även här hos oss och det finns fortfarande mycket kvar att göra för en bättre luftmiljö.
En mängd olika aktiviteter i samhället bidrar till att luftföroreningar uppstår. De bildas bland annat vid förbränning eller uppkommer i processutsläpp vid industrier. Trafiken orsakar utsläpp av gaser och partiklar från förbränning i motorn samt partiklar från förslitning av bromsar, hjul och vägbana.
Luftföroreningarna påverkar både människors hälsa och miljön. De är kopplade till bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och luftvägssjukdomar. Svenska studier beräknar att luftföroreningar orsakar tusentals förtida dödsfall i Sverige varje år.
Om luftföroreningar
Det mesta du behöver veta om partiklar i luft
Partiklar finns i all luft vi andas och kan påverka människors hälsa. I den här rapporten har vi samlat kunskap om partiklar, hur de påverkar oss och hur vi väljer rätt åtgärder.
Utsläpp och halter
Hur ren är luften idag och vad ser vi för trender i utsläpp och halter av luftföroreningar genom åren? Hur uppfylls nationella och internationella krav?
Data och statistik
Mer statistik om luftInternationellt arbete
Luftföroreningar respekterar inte landgränser. De luftföroreningar som släpps ut i andra länder har en stor påverkan på hälsan och miljön i Sverige. Och svenska föroreningar påverkar även andra länder.
Vad görs för att förbättra luftkvaliteten?
För att nå luftrelaterade miljömål samt andra nationella och internationella åtaganden är styrmedel ett viktigt verktyg. Genom att analysera olika styrmedel får vi bättre kunskap om vilka åtgärder som är lämpliga att vidta.
Elda rätt och bidra till en bättre miljö
Utsläpp från vedeldning beräknas bidra till att cirka 1 000 personer om året dör i förtid. Sot från eldningen har också en klimatpåverkan. Det här kan vi ändra på genom att elda på rätt sätt.