Så mycket stöd kan du få
Hur mycket stöd du kan få beror på vilken organisation som söker och typ av åtgärd. Sök det belopp som du behöver för att genomföra din åtgärd.
Stödnivå för företag
Företag kan få 20–65 procent i stöd, i enlighet med EU:s statsstödsregler. Stöd till företag kan inte överskrida 70 procent. Som företag räknas alla som bedriver sin verksamhet på en ekonomisk marknad.
Företagets storlek på koncernnivå, var åtgärden genomförs och det samlade rörelseresultatet som åtgärden ger under dess livslängd kan påverka stödandelen.
Beräkna stödnivå
Så beräknas ett företags storlek
Företagets årsomsättning, balansomslutning och antal anställda ligger också till grund för bedömningen av företagsstorlek.
Små och medelstora företag (SMF) kan i vissa fall beviljas en högre andel jämfört med stora företag. Företag delas in efter storlek enligt följande:
-
Mikroföretag och små företag
De som sysselsätter färre än 50 personer och vars omsättning eller balansomslutning inte överstiger 10 miljoner euro/år.
-
Medelstora företag
De som sysselsätter färre än 250 personer och vars årsomsättning inte överstiger 50 miljoner euro/år eller vars balansomslutning inte överstiger 43 miljoner euro/år. -
Stora företag
De som har en årsomsättning som överstiger 50 miljoner euro/år och/eller vars balansomslutning överstiger 43 miljoner euro/år.
I många fall behöver Naturvårdsverket mer information från sökande om företagets storlek för att ta reda på vilka företag som räknas som anknutna företag och partnerföretag och som ska räknas med. Kort sammanfattat är det följande information som efterfrågas:
- Anknutna företag och partnerföretag i koncernen, det vill säga:
- Om den sökande har röst-eller kapitalandelar om 25 procent eller mer i annat företag. Vi behöver då veta den procentuella andelen.
- Det omvända, det vill säga om andra företag har 25 procent eller mer röst-eller ägarandelar i det sökande företaget och i så fall till vilken procentuell andel.
- Antal anställda, omsättning respektive balansomslutning för ert bolag respektive för eventuella anknutna företag eller partnerföretag enligt ovan.
Stödnivå för andra organisationer än företag
Kommuner, ideella föreningar, bostadsrättsföreningar med flera som inte agerar på en ekonomisk marknad och som inte räknas företag kan få högst 50 procent av investeringskostnaden i stöd.
Stödområden
Om åtgärden är lokaliserad i ett så kallat stödområde kan stödet till företag utökas med 5 procent av investeringskostnaden.
Vissa tätortsområden även i dessa stödområden är dock undantagna och kan inte beviljas högre stödandel.
Förordningen (1999:1382) om stödområden för vissa regionala företagsstöd (riksdagen.se)
Vanliga frågor om företagsstorlek och stödnivåer
Hur bedöms företagsstorlek för kommunala organisationer och bolag?
Företag som inte har någon annan koppling till varandra än att de hör till samma offentliga organ bör behandlas som separata företag. Kommunala bolag med olika verksamhetsinriktning ska alltså anses vara fristående företag. Detta är en tolkning som Tillväxtverket gjort och som Naturvårdsverket följer.
Hur bedöms företagsstorlek om företaget ingår i en koncern bestående av utländska företag?
Enligt gruppundantagsförordningen spelar det ingen roll om koncernen sträcker sig inom Sveriges- eller EU:s gränser. Alla företag som ingår i koncernen ska tas med i beräkningen vid bedömningen av företagets storlek.
Kan ett kommunalt bolag vara ett litet eller medelstort företag (SMF)?
Nej, i de flesta fall inte. Ett företag anses inte tillhöra SMF-kategorin om 25 procent eller mer av dess kapital eller dess röstandel kontrolleras av ett eller flera offentliga organ. (artikel 3.4 i bilaga 1 till gruppundantagsförordningen). Detta gäller inte för självständiga lokala myndigheter som har en årlig budget som understiger 10 miljoner euro och som har färre än 5 000 invånare.