Klimatklivets samlade resultat
Det huvudsakliga syftet med satsningen Klimatklivet är att minska utsläppen som påverkar klimatet. Varje investerad krona ska ge största möjliga klimatnytta. Genom Klimatklivet bidrar vi till att minska utsläppen av växthusgaser. Här kan du läsa om de samlade resultaten sedan 2015.
Antal beviljade ansökningar
Till och med 30 juni 2024 har Klimatklivet beviljat 25 565 ansökningar. Klimatklivet ger stöd till många olika typer av åtgärder, som anläggningar för att producera sbiogas, byte till fossilfria bränslen genom energikonvertering och laddstationer. Det största antalet beviljade åtgärder gäller laddstationer, och du kan se dem i grafen Antal beviljade ansökningar för laddstationer nedan. Hur många ansökningar som beviljats stöd inom övriga kategorier framgår av grafen Antal beviljade ansökningar fördelat per kategori. Listor på alla beviljade ansökningar hittar du i Excel-filen nedan:
Observera att excel-filen innehåller tre flikar där du kan söka åtgärder per län, kommun och åtgärdskategori.
Antal beviljade ansökningar för laddstationer
Antal beviljade ansökningar fördelat per kategori
Minskade utsläpp
Tillsammans förväntas de åtgärder som hittills fått stöd av Klimatklivet bidra med en årlig minskning av växthusgasutsläpp på 2,8 miljoner ton, under den tid som åtgärderna är i funktion (i genomsnitt 15 år). Andelen av utsläppsminskningen som förväntas ske i Sverige varierar mellan 60–98 procent, beroende på åtgärdskategori. Det går inte att likställa den förväntade utsläppsminskningen för åtgärder inom Klimatklivet med en motsvarande minskning av Sveriges utsläpp.
Många av de åtgärder som Klimatklivet stöttar skapar varaktiga förändringar som finns kvar i många år framöver, bortom de 15 år som beräknas vara åtgärdernas genomsnittliga livslängd.
Förväntad årlig CO2e-reduktion
Om data
Utsläppsminskningen är 3,6 miljoner ton koldioxidekvivalenter (CO2e) årligen när vi räknar samman den förväntade utsläppsminskningen för respektive åtgärd. Av det bedöms fyra femtedelar, 2,8 miljoner ton CO2e per år, vara additionella, vilket innebär att de tillkommit som ett resultat av stödet från Klimatklivet. Läs mer om detta i rapporten Utvärdering av Klimatklivet. Investeringsstödets effekter 2020–2022, som du hittar längst ner på den här sidan.
Vissa åtgärder minskar en stödmottagares utsläpp direkt, till exempel genom att byta från olja till fossilfria bränslen för uppvärmning eller industriprocesser. Andra åtgärder är förutsättningsskapande och möjliggör för andra att ställa om. Förutsättningsskapande åtgärder är till exempel laddstationer och produktion av biodrivmedel, som gör att andra kan byta till fossilfria transporter. Utsläppen är beräknade utifrån ett livscykelperspektiv, och minskar utsläppen både inom och utom Sveriges gränser. Det går inte att likställa den förväntade utsläppsminskningen för åtgärder inom Klimatklivet med en motsvarande minskning av Sveriges utsläpp.
Klimatklivet ger stöd via två olika förordningar, Förordning (2019:525) installation av laddpunkter för elfordon och Förordning (2015:517) stöd till lokala klimatinvesteringar. Sedan april 2024 redovisar Naturvårdsverket resultatet för Klimatklivets båda förordningar samlat på den här sidan. För stöd till boende och anställda sedan 2019 (förordning 2019:525) redovisas från och med 30 juni både slutförda och pågående åtgärder. Tidigare redovisades endast slutförda åtgärder för den typen av ansökningar. Både pågående och slutförda åtgärder redovisas nu för samtliga ansökningar inom Klimatklivet.
Genomsnittlig minskning
Den totala utsläppsminskningen är i genomsnitt 1,13 kilogram koldioxidekvivalenter per investeringskrona. Den genomsnittliga livslängden beräknas vara 15 år.
Summa för investeringarna
Pengar från Klimatklivet ges först och främst till de åtgärder som ger störst, varaktig minskning av växthusgasutsläpp per investerad krona. Den största delen av investeringskostnaden för de olika åtgärderna står företaget eller organisationen som söker för. Klimatklivets del av finansieringen är i genomsnitt 42 procent. Hittills har totalt 40 miljarder kronor investerats av lokala aktörer och Naturvårdsverket tillsammans.
Rapportering och utvärdering av Klimatklivet
Resultat av Klimatklivet rapporteras löpande genom årliga lägesbeskrivningar till regeringen. Det är viktigt att vi som myndighet granskas, särskilt i sammanhang när stora summor skattepengar fördelas. Klimatklivet har utvärderats på olika sätt, både av WSP på Naturvårdsverkets initiativ och genom fristående externa utvärderingar.
Enligt den senaste utvärderingen av WSP från 2023 bedöms fyra femtedelar av utsläppsminskningarna från klimatklivsåtgärderna vara additionella, det vill säga att stödet gett en bidragande effekt på utsläppsminskningen. Merparten av alla åtgärder hade inte genomförts alls utan stöd.
Utvärderingen är en del av arbetet med att följa upp Klimatklivet till EU-kommissionen.
Läs mer
Lägesbeskrivning av arbetet med Klimatklivet april 2024 (pdf)
Lägesbeskrivning av arbetet med Klimatklivet april 2023 (pdf)
Utvärdering av Klimatklivet 2023
Utvärdering av Klimatklivet 2022
Rapport: Klimatklivet – stöd till lokala klimatinvesteringar (RiR 2019:1) (pdf, riksrevisionen.se)
Utvärdering: Determinants of Grant Approvals – The Climate Leap Program, Södertörns högskola (pdf)
Effekter av styrmedel på fordonsgasmarknaden – en fallstudie av Sverige och Finland (pdf, slu.se)