Rapportera hur det går

Granskad: ‎den ‎3‎ ‎maj‎ ‎2024

Här finns information för dig som har fått stöd från Klimatklivet, till exempel om rapportering, ändring, utbetalning och stödberättigande kostnader.

Du behöver rapportera din åtgärd för att Naturvårdsverket ska kunna följa upp projektet och se om det sker några ändringar som påverkar förutsättningarna för stöd. Om du inte läges- eller slutrapporterar i tid kan vi behöva besluta om att stöd inte ska betalas ut och kräva tillbaka redan utbetalat stöd.

Lägesrapportera

Lägesrapporter skickar du in under tiden åtgärden pågår. De behövs för att följa upp att åtgärden fortlöper enligt plan.

Du skickar in lägesrapporterna till din länsstyrelse var sjätte månad från och med datum för beslut om stöd. Vad som gäller framgår av ditt beslut.

Lägesrapporten ska innehålla en aktuell tid- och aktivitetsplan. Du ska också bifoga redovisningsunderlag, till exempel utdrag ur huvudbok eller verifikationslistor som visar alla upparbetade kostnader. Vilka uppgifter och underlag som ska bifogas framgår av blanketten för lägesrapportering.

Naturvårdsverket godkänner lägesrapporten när den är komplett och vi ser att åtgärden uppfyller villkoren i beslutet. Du får inte besked om rapporten är godkänd, men vi återkopplar vid eventuella frågetecken.

Vid frågor kontaktar du i första hand din länsstyrelse.

Blanketten fungerar bäst om du laddar ner den till din dator innan du börjar fylla i.

Blankett för lägesrapport – för Mac (docx)

Blankett för lägesrapport – för PC (docx)

Slutrapportera

För att Naturvårdsverket ska kunna besluta om slutligt stöd krävs en slutrapport. Vi behöver veta att en åtgärd genomförts som planerat, se den totala kostnaden och få information om eventuella förändringar som kan påverka förutsättningarna för stöd. Alla åtgärder ska slutrapporteras senast tre månader efter åtgärdens slutdatum.

Slutrapporten skickar du till din länsstyrelse som granskar slutrapporten och kan be om kompletteringar eller förtydliganden. Länsstyrelsen skriver ett yttrande till Naturvårdsverket som gör den slutliga granskningen av slutrapporten. Naturvårdsverket beslutar om slutligt stöd med slututbetalning eller återkrav. Beslutet skickas till angiven firmatecknare.

På blanketten för slutrapport och i ditt beslut framgår vilka uppgifter och underlag som ska lämnas in. Handlingar som styrker investeringskostnaderna ska alltid bifogas. Har du fått 500 000 kronor eller mer i stöd ska även ett revisorsintyg skickas med. Det framgår av villkor i ditt beslut vad revisorn ska granska.  Du kan även läsa mer om hur du redovisar kostnader här.

En särskild blankett finns för beviljat stöd till laddstationer som inte är publika och som blivit beviljade 2018 eller tidigare. Dessa åtgärder ska slutrapporteras direkt till Naturvårdsverket. Om din åtgärd omfattas av detta framgår det av ditt beslut.

Bifoga gärna bilder på åtgärden när du slutrapporterar.

Blanketten fungerar bäst om du laddar ner den till din dator innan du börjar fylla i.

Blankett för Klimatklivets slutrapport (uppdaterad 2023-08-03, för PC, docx)

Blankett slutrapport – icke publika laddstationer med beslut 2018 (för PC, docx)

Blankett för Klimatklivets slutrapport (uppdaterad 2023-08-02, för Mac, docx)

Blankett slutrapport – icke publika laddstationer med beslut 2018 (för Mac, docx)

Redovisning av kostnader

Med begreppet kostnader avser vi i detta sammanhang det ekonomiska begreppet utgifter.

Åtgärdens kostnader ska vara tydligt avgränsade från den ordinarie verksamheten och andra projekt. Du fastställer kostnaderna enligt organisationens vanliga redovisningsprinciper och god redovisningssed.

I läges- och slutrapporter redovisas upparbetade kostnader så att Naturvårdsverket kan se alla transaktioner i åtgärden. Du ska bara redovisa de kostnader som leder till att nå målet med åtgärden. Det innebär att varje kostnad ska

  • vara nödvändig för att genomföra åtgärden
  • ha uppstått efter datumet för ditt beslut om stöd
  • vara en utgift betald av dig som stödmottagare när du slutredovisar åtgärden
  • ingå i den ekonomiska redovisningen.

Styrk kostnader med utdrag ur bokföringen, kontoutdrag från bank eller motsvarande som visar belopp, betalnings- och bokföringsdatum för alla transaktioner. Har du fått mindre än 500 000 kronor i stöd ska du även styrka samtliga utgifter med verifikationshandlingar såsom fakturor eller motsvarande bokföringsunderlag med likvärdigt bevisvärde. Har du fått mer än 500 000 kronor i stöd ska du bifoga ett revisorsintyg.

Mall för revisorsintyg, uppdaterad 2024-09-26 (docx)

Mer information om hur du redovisar kostnader framgår av ditt beslut.

Ditt organisationsnamn eller organisationsnummer ska framgå på alla redovisade underlag.

Stödberättigande kostnader

Funderar du på vilka kostnader som är stödberättigade och inte? Du hittar information om den information du behöver i den här vägledningen om stödberättigade kostnader:

Vägledning om stödberättigande kostnader, uppdaterad 2023-01-27 (pdf)

Moms

Kostnader för moms berättigar till stöd när den är en slutlig kostnad för dig som stödmottagare och momsen inte får dras av eller återbetalas som ingående moms.

Anmäl ändring – om projektet inte går som planerat

Om du behöver göra betydande ändringar under projektets gång är det viktigt att informera både länsstyrelsen och Naturvårdsverket. När åtgärden löper på som planerat är det framför allt länsstyrelsen du har kontakt med.

I ditt beslut om stöd finns ett datum när åtgärden senast ska vara slutförd. Om tidplanen av någon anledning inte håller måste du kontakta Naturvårdsverket snarast; du riskerar annars att stöd inte kommer att betalas ut och även återkrav. Om skälen till förseningen bedöms rimliga kan det tidigare slutdatumet eventuellt omprövas.

Om du vill förändra genomförandet av din åtgärd är det viktigt att anmäla ändringen till Naturvårdsverket snarast möjligt. Skicka information om ändring eller försening till:

kundtjanst@naturvardsverket.se

Och skicka en kopia till aktuell handläggare och berörd länsstyrelse. Mindre ändringar kan anmälas i en lägesrapport om det snart är dags att skicka in rapporten.

Exempel på ändringar som ska anmälas 

  • Ny kontaktperson.
  • Ändrad e-postadress (det är avgörande att vi har rätt kontaktinformation).
  • Förändrad organisation och/eller ändrade organisationsuppgifter såsom företagsnamn eller firmatecknare.
  • Ändrad tidplan.
  • Åtgärd avbryts.
  • Åtgärden kan inte genomföras som planerat.
  • Investeringskostnaden visar sig avvika i betydande utsträckning jämfört med ansökan.
  • Den slutförda åtgärden beräknas generera ett annat rörelseresultat än beräknat.

Mer information

Information om platsbesök

I Klimatklivet gör vi kontinuerligt platsbesök där vi följer upp åtgärder som fått stöd i slutskedet av genomförandet. Det är en del av arbetet med att säkerställa Klimatklivets resultat. Platsbesöken kompletterar slutrapporteringen av projekten.

Läs mer om platsbesök
Kvinna med gul arbetshjälm tittar på en man i orange reflexjacka
Logotyp, EU