Laddning för allmänheten – publik laddinfrastruktur
Du som är intresserad av att bygga laddstationer för allmänheten (publik laddinfrastruktur) behöver lämna anbud för att kunna få investeringsstöd från Klimatklivet. De bästa anbuden i ett geografiskt område har möjlighet att få stöd.
Stöd till publika laddstationer
Naturvårdsverket kan ge stöd till publik laddning där det finns behov av fler laddstationer. Du lämnar anbud på laddstationer inom dessa områden för att ansöka om stöd. Du har möjlighet att beviljas upp till 70 procent av investeringskostnaden.
Naturvårdsverket och länsstyrelsen utreder behovet av utbyggnad av publik laddinfrastruktur genom länsvisa öppna samråd. Därefter öppnas en utlysning för anbud.
Kommande utlysning skjuts fram
Intresset för Klimatklivet är stort och vi har många ansökningar att hantera. En stor del av medlen är uppbundna i pågående projekt och vi måste därför senarelägga Klimatklivets kommande utlysning för publik laddinfrastruktur 20 januari–7 februari 2025.
Frågor och svar om framskjutna ansökningsperioder
- Nästa samråd: 18–29 november 2024 (Inställt)
- Nästa utlysning: 20 januari–7 februari 2025 (Inställt)
Samråd och utlysning
Så gör du för att lämna anbud
Steg 1
Fundera på behov och förutsättningar för laddinfrastruktur på den tilltänkta platsen: se över vilken typ av laddstation du tänker sätta upp, kontrollera tillgång till effekt genom att kontakta elnätsbolag och be om förhandsbesked, kontrollera möjligheten att sätta upp laddstationen ifall du inte är markägare osv.
Steg 2
Undersök när nästa samråd öppnar. När ett samråd är öppet kan du titta i kartverktyget inom vilken laddningskategori du vill lämna anbud i och om platsen är öppen. Om inte kan du komma med inspel om det till och med det datum samrådet stänger.
OBS: Om du vill uppföra laddning för personbil 10–50 kW utanför utpekat tätortsområde behöver du anmäla platsen som en slutdestination/knutpunkt i samråd.
Steg 3
Läs dokumenten med instruktioner och kriterier och kontrollera om alla ska-kriterier för den tilltänkta laddstationen är uppfyllda. Läs igenom de övriga kraven som gäller för att kunna få stöd från Klimatklivet.
Steg 4
Invänta att en utlysning öppnar. När utlysningen har öppnat kan du kolla i det uppdaterade kartmaterialet i kartverktyget om platsen fortfarande är öppen eller har öppnats. Sammanställ all information som ska bifogas anbudet.
Steg 5
Anbud kan bara lämnas in när utlysningen är öppen. Lämna anbudet via e-formuläret på Länsstyrelsens webbplats och se till att alla obligatoriska bilagor är bifogade.
Steg 6
Klart! Naturvårdsverket återkopplar om ditt anbud.
Frågor och svar
Varför ska jag lämna anbud när jag vill ansöka om stöd till publika laddstationer?
När du lämnar anbud kommer din ansökan att prövas i konkurrens med andra. Stödet går till den som kan utföra installationen till lägst stödbelopp. Anbudsförfarandet bidrar alltså till att laddstationerna byggs på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt.
Anbud kan endast lämnas inom de områden där laddinfrastrukturen behöver förstärkas och för den typ av laddare som behövs där. Syftet är att Klimatklivet ska bidra på ett så effektivt sätt som möjligt till elektrifieringen och transportomställningen.
Anbudsförfarandet grundar sig i EU:s regler om statligt stöd, gruppundantagsförordningen, som beskriver hur stödgivning får gå till.
Kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 (gruppundantagsförordningen) (EUR-Lex) (europa.eu)
Vad krävs för att jag ska få stöd?
Inför en utlysning publicerar Naturvårdsverket de kriterier som laddstationerna som får stöd ska uppfylla, här på webbplatsen. Särskilda förutsättningar gäller inför varje utlysning.
I kriterierna anges bland annat vilka typer av laddare som behövs inom områdena (effekt och typ av fordon). Där anges också ett minimikrav för antal laddpunkter som en laddstation ska ha.
Klimatklivets stöd till laddinfrastruktur är just nu inriktat mot en spridning av laddstationer över landet snarare än förtätning med många laddstationer nära varandra.
Var kan publika laddstationer få stöd?
Inför en utlysning visas de områden som är aktuella för stöd i kartan, som du hittar en länk till här nedan. Inom dessa områden behöver den publika laddinfrastrukturen förstärkas för att det ska bli möjligt att köra elfordon i hela Sverige.
Laddstationskartan 2.0 (boid.se)
Kartan uppdateras inte kontinuerligt. Information om vilka områden som kommer vara öppna för anbud visas bara inför samråd och utlysning.
Hur bedömer Naturvårdsverket behovet av laddinfrastruktur?
Naturvårdsverkets bedömning av om det finns behov av stöd till utbyggnad grundar sig i EU:s regelverk om utbyggnad av infrastruktur för alternativa drivmedel, ”AFIR”. (Förordning (eu) 2023/1804).
Inför varje utlysning måste Naturvårdsverket utreda och fastställa att det inte är sannolikt att en motsvarande investering kommer att äga rum på affärsmässiga villkor inom tre år för att ett område ska öppna för anbud. Utredningen görs genom samråd.
Jag har beviljats stöd förut, kan jag få stöd ändå?
Om det stöd du fått tidigare gäller en annan åtgärd kan du ändå få stöd. Däremot finns det begränsningar i hur mycket totalt stöd du kan få för en och samma åtgärd, även vid en kombination av olika typer av finansiellt stöd.
Naturvårdsverket samverkar med andra stödgivande myndigheter för att kontrollera så att en åtgärd inte får för mycket i totalt stöd och förhindra att en åtgärd finansieras dubbelt.