Jägare med kikare som spejar ut över en skogsbrant.

Gränsöverskridande rovdjursförvaltning - med fokus illegal jakt

Projektet om gränsöverskridande rovdjursförvaltning ska ge överblick över hur rovdjursförvaltningen är organiserad i Sverige, Norge och Finland och utforska möjligheterna till samverkan. Arbete med förebyggande av illegal jakt är ett fokusområde för projektet.

Nordiska ministerrådet har beviljat pengar till ett projekt med syfte att förbättra förutsättningarna, kontinuiteten och det gemensamma lärandet inom förvaltningen av rovdjur i Sverige, Norge och Finland. Projektet ska skapa gränsöverskridande modeller, baserade på befintliga samarbetsstrukturer och processer för att samverka över gränserna. Projektet har också särskilt fokus på hur länderna arbetar med förebyggande av illegal jakt på stora rovdjur. 

Det finns redan nätverk och samarbetsavtal på lokal, regional, nationell och nordisk nivå som har värdefulla erfarenheter att lära av. I dagsläget är dessa nätverk inte formellt sammankopplade och behöver förankras på berörda myndigheter i de tre länderna. Det finns även intressanta internationella exempel på gränssamverkan som kan ge idéer till en nordisk motsvarighet.

Nätverk för starkare myndighetssamverkan

När det gäller förebyggande av illegal jakt är både geografiska och organisatoriska gränser en utmaning för att kunna samverka och projektet ska därför bygga nätverk på nationell och regional nivå. 

Efter att projektet har granskat nuvarande samarbetsstrukturer och behovet av gränsöverskridande samverkan, kommer möten på både nationell och regional nivå att organiseras. Syftet är att experter inom områdena ska kunna diskutera gemensamma utmaningar och dela erfarenheter. Utifrån det som kommer fram vid dessa möten, ska projektet ta fram ett förslag till en utvecklingsplan för framtida gränsöverskridande samarbete. Relevanta myndigheter kommer att granska förslaget innan publicering. 

Projektet kommer också att sammanställa informationsmaterial om hur förvaltningen är organiserad och för att lyfta goda exempel om de bästa metoderna. 

Projektet avslutas med ett webbinarium med fokus på hur resultaten kan bidra till en bättre nordisk samverkan i framtiden. 

Projektgrupp

Naturvårdsverket är projektägare. I projektgruppen ingår förutom Naturvårdsverket, medlemmar från finska Naturresursinstitutet (LUKE), norska Politihøgskolen, Länsstyrelsen Värmland och Statens Naturoppsyn. Även nationella myndigheter som ansvarar för förvaltningen av stora rovdjur och förebyggande av illegal jakt i de tre länderna stöttar projektet. 

Projekttid och finansiering

Projektet pågår under 2024 och budgeten är relativt liten. Projektet i sig kommer inte att bedriva något storskaligt förändringsarbete, men den slutliga utvecklingsplanen som tas fram kommer att erbjuda en potentiell grund för ett sådant.

Kontakt

Madeleine Nyman, Naturresursinstitutet (LUKE), Finland
madeleine.nyman@luke.fi

Jessica Backeryd, projektledare, Naturvårdsverket
jessica.backeryd@naturvardsverket.se