Bredloka

Granskad: ‎den ‎10‎ ‎februari‎ ‎2025

Bredloka (Heracleum sosnowskyi) är en växt från Kaukasus som odlas som trädgårdsväxt. Arten är förbjuden i EU. Enstaka exemplar har hittats i Sverige.

Bredloka.
Bredloka (Heracleum sosnowskyi). 

Status i Sverige

Enstaka exemplar av bredloka har hittats i Sverige. Bredloka är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter, vilket innebär att den bland annat är förbjuden att importera, odla och plantera. 

Frågor i specifika fall?

Naturvårdsverket kan ge generell vägledning och information, men svarar inte på frågor om specifika fall. Vänd dig till din länsstyrelse om du behöver råd för en specifik situation där du bor.

Rapportera fynd av bredloka

Om du hittar vad du misstänker är bredloka i naturen ska du rapportera in fyndet till Artportalen. När du rapporterar behöver du skicka med bilder av fyndet för att underlätta artbestämning.

Artdatabanken Artportalen (invasivaarter.nu)

 

Möjliga effekter

Bredloka bildar täta bestånd och utkonkurrerar andra växter om plats och solljus. Bredloka har stor påverkan på näringstillgången i jorden. På grund av att växten breder ut sig så mycket kan den begränsa markanvändning och möjligheten att använda rekreationsområden. I kombination med solljus kan ämnen i växtsaften orsaka svåra blåsor på huden. Bredlokan ökar erosionsrisken av jordar vintertid.

Introduktionsvägar

Växten har spridits genom odlig till länder i östra Europa. Växten odlas som trädgårdsväxt men har även använts inom biodling på grund av dess nektar och pollen. Bredloka förekommer sällan i handeln i och med förbudet i EU. 

Hindra spridning av bredloka i svensk natur

Arten förekommer sporadiskt i Sverige. Ta inte in bredloka till Europa eller Sverige, plantera den inte och förhindra spridning av arten. Det är mycket viktigt att växten inte får möjlighet att sätta frön som kan spridas till omgivningen. 

För myndigheter och andra aktörer som i större omfattning bekämpar invasiva främmande växter som etablerat sig i Sverige, finns en metodkatalog som beskriver vilka metoder som finns och deras för- och nackdelar. 

Metodkatalog för bekämpning av invasiva växtarter

Hur känns den igen?

Bredloka är en flockblommig växt med stora flikiga blad och små vita blommor. Växten kan bli upp till tre meter hög. Bredloka liknar sina nära släktingar jätteloka och tromsöloka men har bredare, rundade bladflikar.

Bredlokan kan förväxlas med tromsöloka och jätteloka samt de inhemska björnlokorna. 

Hur och var lever den?

Arten föredrar näringsrika jordar med tillräcklig tillgång på vatten, exempelvis friska övergivna ängsmarker, vägkanter, jordupplag och utmed vattendrag i framför allt jordbrukslandskapet.