Brun majna

Brun majna (Acridotheres tristis) har tagits in till Europa som burfågel och har sedan spridit sig till länder i Europa genom att de har rymt.

 

brun-majna-960x540.jpg

Status i Sverige

Arten är inte etablerad i Sverige. Den förekommer ytterst sällan i naturen och då som förrymd burfågel. Brun majna är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter, vilket innebär att den bland annat är förbjuden att importera till EU och föra in i Sverige.

Rapportera fynd av brun majna

Om du hittar brun majna i naturen är det bra om du rapporterar det till Artportalen via

www.invasivaarter.nu

När du rapporterar behöver du skicka med bilder av fyndet för att underlätta artbestämning.

Möjliga effekter

Brun majna tränger ut små däggdjur och andra fåglar till följd av konkurrens om föda och boplatser. På vissa platser har arten påträffats äta både småfåglar och deras ägg.

Större kolonier i fastigheter kan potentiellt sprida sjukdomar och bomaterialet kan utgöra en brandrisk.

Hur kan den komma hit och hur sprider den sig?

Brun majna är en populär fågel från södra Asien, som har tagits in till länder i Europa. Många av dessa burhållna fåglar har rymt och lyckats etablera sig i flera områden, bland annat i södra Europa.

Hur känns den igen?

Kroppen är brun och huvudet svart med partier av gul naken hud bakom och under ögat. Näbben och benen är gula. På vardera vingen finns ett vitt fält på handpennorna, även undergumpen och stjärtpennornas spetsar är vita. Längd 22–25 cm, vingspann 30–35 cm.

Hur och var lever den?

Brun majna förekommer vanligen i områden i närheten av människor, exempelvis i jordbrukslandskap eller ortsnära miljöer. Arten finns etablerad i Portugal och Italien. Har historiskt introducerats för biologisk kontroll av insektsskadedjur i olika delar av världen.

Svenska fynd

Brun majna har synts vid enstaka tillfällen i Sverige från 2016 och framåt i Skåne, Östergötland och Södermanland. Det rör sig sannolikt om förrymda burfåglar.

Mer information