Starkt engagemang och samverkan för friluftslivet
Riksdagens mål om stärkt engagemang och samverkan för friluftslivet sätter individens personliga val och engagemang i centrum.
Ansvarig myndighet: Naturvårdsverket
Ett mål för friluftslivspolitiken bör vara ett starkt engagemang och samverkan där personligt och ideellt engagemang står i centrum. Organisationerna bör i högre grad än i dag samverka. Ökad samverkan kan bidra till att fler människor ägnar sig oftare åt friluftsliv. Det bör även finnas etablerade strukturer för dialog och samordning av friluftslivet lokalt, regionalt och nationellt.
Preciseringar
- Andelen kommuner i Sverige som har lokala friluftsråd eller liknande ökar kontinuerligt.
- Länsstyrelserna eller någon annan regional huvudman samordnar arbetet med friluftsliv regionalt och vägleder kommunerna.
- Det finns ett etablerat nätverk för friluftsliv mellan statliga myndigheter och myndigheterna samverkar med de ideella friluftsorganisationerna, de kommersiella aktörerna, kommunerna och markägarna i syfte att tillgängliggöra svenskt natur-och kulturlandskap.
- Människors utevistelse i natur-och kulturlandskapet ökar.
Utvecklingsriktningen 2023
Statsbidraget till friluftsorganisationerna har ökat. Medlemsantalet i friluftsorganisationerna har ökat. Friluftslivets år bidrog till att nya grupper provade friluftsliv och samverkan mellan friluftslivets aktörer utvecklades. Fler kommuner utvecklar sitt arbete med friluftsliv. Naturvårdsverkets och länsstyrelsernas strategier och handlingsplaner för friluftsliv kommer att bidra till en positiv utveckling av arbete framöver. Nätverk på nationell, regional och lokal nivå utvecklas kontinuerligt. Människors utövande av friluftsliv har ökat under uppföljningsperioden och särskilt under pandemin, och denna ökning tycks delvis bestå efter pandemin. För en fortsatt positiv utvecklingsriktning behövs att bidrag till friluftsorganisationerna består, att LONA-bidraget kan återställas samt att instruktioner och regleringsbrev stärks med skrivningar om friluftsliv för att säkerställa de nationella myndigheternas engagemang i frågorna.
Kontakt
Eva Stighäll
Relaterad publikation
Hitta vidare
- Uppföljning av målen för friluftslivspolitiken 2023
- Myndigheter samverkar
- God kunskap om friluftslivet
- Friluftsliv för god folkhälsa
- Ett rikt friluftsliv i skolan
- Skyddade områden som resurs för friluftslivet
- Hållbar regional tillväxt och landsbygdsutveckling
- Attraktiv tätortsnära natur
- Tillgång till natur för friluftsliv
- Allemansrätten ska vara grunden för friluftslivet
- Tillgänglig natur för alla