Checklista för hänsynsfullt friluftsliv
Vill du också njuta naturen, utan skräp, trängsel och parkeringskaos? Här finns tips på vad du kan göra för att visa hänsyn till naturen och till de du möter där.
Checklista – att tänka på när du ska besöka naturen
- Hitta nya smultronställen. Det finns många fina platser i naturen. Passa gärna på att utforska nya områden med lägre besökstryck nu när det är många ute. Tips finns på länsstyrelsens webbplats.
- Är det möjligt att lämna bilen hemma? Kanske kan du cykla, gå eller använda dig av kollektivtrafik för att ta dig till naturområdet. Då slipper du parkeringskaoset.
- Välj en bra tid. Kolla upp området du ska besöka i förväg, till exempel via kommunen eller länsstyrelsen, och försök undvika tillfällen när besökstrycket är stort.
- Naturen är finare utan skräp. Packa ner en påse för skräp och matrester så att det inte blir kvar något i naturen, utan kommer med hem igen
- Grilla korv? Elda på anvisade platser. Tänk på brandrisken och kolla upp vad som gäller på platsen du ska besöka, till exempel om det är eldningsförbud.
- Ska du besöka ett naturreservat eller en nationalpark? Här kan allemansrätten vara begränsad. Kolla vad som gäller innan du ger dig ut.
- Upptäcker du Sverige med husbil eller husvagn? Friheten är stor, men har du koll på vad som gäller? Det är inte tillåtet att köra i terrängen, och reglerna för var du får övernatta skiljer sig från kommun till kommun.
- Låt hunden följa med ut. Ha den gärna kopplad. Det är framför allt viktigt under perioden, mars–augusti när djuren får ungar. Då får hunden inte springa lös där det finns vilt.
- Den bästa fjällupplevelsen får du om du är förberedd. Fjällen skiljer sig en del från andra naturområden. Fjällsäkerhetsrådet har tips och råd för härliga och säkra fjällturer.
Har många upptäckt din favoritplats?
Passa gärna på att utforska nya naturområden. Nu är det många som väljer att vara i naturen. Det är positivt, men det kan även i vissa områden leda till överfulla parkeringar och trängsel vid eldstäder och i raststugor.
- På länsstyrelsens webbplats finns information om nationalparker och naturreservat som är värda ett besök. Där får du också information om infrastrukturen i området, till exempel hur det ser ut med parkering, om du kan köpa mat och dryck och var det finns raststugor och vindskydd samt information om leder.
- På Sveriges nationalparkers webbplats hittar du både inspiration och tips inför ditt besök i en nationalpark.
- Kommunen och destinationsbolag kan ha tips på fina naturområden att besöka.
- Håll avstånd och lämna utrymme när du möter någon – även utomhus.
- Naturreservat och nationalparker kan ha särskilda regler för exempelvis grillning, vindskydd och stugor. Information om dessa regler hittar du på Sverigesnationalparker.se eller lansstyrelsen.se.
- Det finns många fina vandringsleder runt om i Sverige, kanske har du en nära dig?
Ska du köra bil till ett naturområde?
Tänk på att det kan vara trångt på parkeringen. Att ställa bilen intill vägen eller tränga in sig på en överfull parkering kan både vara en trafikfara och få stora konsekvenser för räddningspersonal som kan få svårt att ta sig fram vid en nödsituation. I värsta fall kan det handla om liv och död. Välj ett annat naturområde eller färdsätt om bilparkeringen är full.
- Ta chansen att upptäcka ett nytt naturområde, på länsstyrelsens webbplats hittar du information om besöksvärda naturområden.
- Om det är möjligt, lämna bilen hemma och ta cykeln eller en promenad.
Har du en plan för hur du får med dig ditt skräp hem?
Grundregeln är att allt du tar med dig ut i naturen tar du också med dig hem. Skräp i naturen är ett växande problem. Det uppskattas varken av de som besöker naturen eller av den som äger marken. Skräp kan också vara direkt farligt för djur.
- Ta för vana att alltid ha med dig något som du kan samla ditt skräp i, exempelvis en påse, och ta med skräpet hem.
- Är papperskorgen full? Gör som 7 av 10 svenskar och ta med skräpet hem. Lägger du skräpet vid sidan av papperskorgen finns det risk att det sprids med vinden eller av djur.
- Lämna aldrig överbliven mat i vindskydd eller i raststugor, det hopas snabbt och blir skräpigt.
Ska du elda?
Allemansrätten ger ingen självklar rätt att göra upp eld i naturen. Kolla upp eventuella eldningsförbud innan du tänder brasan. Om det är tillåtet att elda, tänk på:
- Bästa stället att elda är på redan iordninggjorda eldplatser.
- Elda bara på platser där elden inte kan sprida sig eller skada växter, djur eller mark, till exempel på grus eller sandmark.
- Elda inte på mossa, torvmark, jordig skogsmark eller klippor.
- Ha alltid vatten nära till hands.
- Ta med engångsgrillen och skräpet hem.
Ska du besöka nationalpark eller naturreservat?
Välkommen ut! I Sverige finns 5000 naturreservat och 30 nationalparker. Genom att skydda naturen så kan vår värdefulla natur upplevas av dig och andra, både nu och i framtiden. Därför finns det särskilda regler i den skyddade naturen.
- Olika områden har olika regler. Det kan finnas speciella bestämmelser om till exempel eldning, tältning, hundar och cykling.
- Kolla upp området innan du beger dig dit. Kanske är det många besökare just nu och du behöver välja en annan dag eller tid för att undvika trängsel?
- Upptäck nya områden! Finns det fler naturområden nära dig Kan du välja ett annat område än det som är mest poppis just nu?
- Om parkeringen är full - välj ett annat naturområde! Kanske kan du cykla eller promenera till ett område istället för att ta bilen?
Ska du semestra med husbil eller husvagn?
Friheten är stor med egen husbil och husvagn, men har du koll på vad som gäller?
- Det är förbjudet att köra i terrängen så håll dig till vägarna.
- Fråga markägaren om lov innan du parkerar din husvagn eller husbil i närheten av en bostad.
- Kolla upp vilka regler som gäller i kommunen där du vill övernatta eller rasta.
- Det är inte självklart att du får övernatta med husbil/husvagn på parkeringar i naturreservat eller nationalpark.
Ska du besöka fjällen i sommar?
Den bästa fjällupplevelsen får du om du är bra förberedd. Fjällen skiljer sig en del från andra naturområden. Allemansrätten gäller här också, men naturen är känslig så håll dig till stigar och leder. Tänk på det här:
- Vädret växlar snabbt. Håll koll på vädret under din tur.
- Stör inte renarna eller andra djur.
- Håll alltid hunden kopplad om du har den med dig.
- Gör en plan för skräp - allt du tar med dig ut i naturen ska du också ta med dig hem.
- På Fjällsäkerhetsrådets webbplats finns fler tips på vad du ska tänka på när du besöker fjällen.
Inget dass i sikte?
Nöden har ingen lag och det är okej att gå på toa i naturen. Tänk däremot på var och hur du utför dina behov så det inte blir en otrevlig överraskning för andra som vistas i området.
- Ta med något du kan gräva med, till exempel en trädgårdsspade. Gräv en grop där du utför dina behov, täck sedan över med jord.
- Elda upp toapappret eller ha med en påse där du kan slänga toapapper eller våtservetter. Släng påsen när du kommer hem. Våtservetter bryts inte ner och blir kvar i naturen under en lång tid.
- Välj en lämplig plats långt från eldstaden, vindskyddet och stigen/vandringsleden.
- Utför inte dina behov nära strömmande eller stillastående vatten. Vattnet kan bli nedsmutsat.
Planerar du för utekalas eller fest utomhus?
Naturen har blivit en självklar plats att anordna olika firanden på. Grundregeln är att allt du tar med dig ut i naturen tar du också med dig hem.
- Välj en plats långt från hus så att firandet inte stör de som bor i området.
- Ta med något att lägga ditt skräp i, till exempel en påse, och ta med skräpet hem.
- Släng aldrig överbliven mat i naturen.
- Visa hänsyn till andra besökare om de vistas i samma område.
Ett dopp i det blå?
Tack vare allemansrätten och vårt unika strandskydd finns det många fina sjöar, kust och hav att välja på när du vill svalka dig en varm sommardag!
- Du får gå i land, bada, ankra och tillfälligt förtöja vid strand eller brygga som inte hör till en tomt eller är fågelskyddsområde.
- Kom ihåg att inte störa eller förstöra.
- Lämna plats om den som äger bryggan behöver den.
Sugen på att paddla?
Allemansrätten gäller också på vattnet. Om du paddlar så kan du ta dig fram nästan överallt längs våra kuster, sjöar och vattendrag. Tänk på det här när du kastar loss:
- Håll avstånd till djur och fåglar och respektera fågelskyddsområden.
- Undvik att slå läger i närheten av fåglars boplatser.
- Elda bara där det är tillåtet att elda. Elda inte på klippor.
- Tänk på hemfridszonen - tälta inte för nära hus där någon bor.
- Lämna lägerplatsen som den såg ut när du kom – ta med ditt skräp hem!
Njut av utemat utan att trängas
Det finns inte alltid ett café eller en restaurang i naturområdet du planerar att besöka. Och om det finns det så kan det vara trångt där. Risken att det uppstår trängsel vid iordninggjorda eldstäder är också stor just nu.
- Med ett eget stormkök slipper du trängas vid eldstaden.
- Ta gärna med något att lägga ditt skräp i, till exempel en påse, och ta med skräpet hem.
- Ta med engångsgrillen hem.
- Elda bara på platser där elden inte kan sprida sig eller skada växter, djur eller mark, till exempel på grus eller sandmark.
- Elda inte på mossa, torvmark, jordig skogsmark eller på klippor.
- Lämna aldrig överbliven mat i vindskydd eller raststugor, det ansamlas och blir skräpigt.
En natt under stjärnorna?
Allemansrätten gör det möjligt för dig att tälta enstaka dygn ute i naturen. Här kommer några tips för bästa övernattningen utomhus:
- Kolla upp området där du tänkt tälta. I vissa områden kan det vara förbjudet.
- Slå upp ditt tält på tålig mark. Du får inte tälta på betes- eller jordbruksmark som används eller på planteringar.
- Tälta inte nära bostäder.
Tar du med din bästa vän ut i naturen?
Ta gärna med dig hunden i naturen! Men mellan den 1 mars och den 20 augusti måste du hålla extra koll på din hund när ni är ute i naturen. Det är för att skydda vilda djur och fåglar under den mest känsliga tiden när de får ungar. Även annan tid på året måste hunden hållas under sådan tillsyn att den hindras från att förfölja vilt.
- Om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden den 1 mars till den 20 augusti.
- I alla Sveriges nationalparker ska din hund alltid vara kopplad, oavsett hur bra lydnad du har på din hund. I naturreservat kan reglerna variera, kolla upp vad som gäller för det område du ska besöka.
- Ta inte hundar till beteshagar där det finns unga djur.
Uppleva naturen från cykelsadeln?
Det går bra att cykla skonsamt i naturen. Genom att anpassa ditt vägval och körsätt skadar du inte marken i onödan. Tänk särskilt på att:
- inte cykla över någons tomt eller över skogsplantering med späda plantor som kan ta skada,
- undvik att cykla på ställen där marken är blöt eller känslig, exempelvis berghällar med mossor och lavar och ängs- och kärrmarker,
- anpassa körsätt efter underlag,
- grovmönstrade däck lätt skadar stigar och ömtålig mark
- allemansrätten gäller inte för elcykel.
Hur många nationalparker och naturreservat har du kryssat?
I vissa nationalparker och naturreservat är det många besökare. Det har i vissa fall lett till överfulla parkeringar, trängsel vid eldstäder och nedskräpning. Men så skulle det inte behöva vara, här kommer tips på hur du undviker detta:
- Sverige har 30 nationalparker och över 5 000 naturreservat - passa på att utforska naturområden som du ännu inte har upptäckt.
- På länsstyrelsens webbplats finns information om nationalparker och naturreservat som är värda att besök. Där får du också information om infrastrukturen i området, till exempel parkeringsmöjligheter, information om leder, förtäring, raststugor och vindskydd.
- På Sveriges nationalparkers webbplats hittar du både inspiration och tips inför ditt besök i en nationalpark. Här hittar du även en krysslista för att bocka av de nationalparker du har besökt.