Friluftsliv
Friluftslivet ger oss hälsa, förståelse för naturen och bidrar till regional utveckling. Så många som möjligt ska ha nära till naturen – oavsett vem man är och var i Sverige man bor.
Natur som är tillgänglig på olika sätt och som har en viss kvalité är grundförutsättningar för friluftslivet. Vad friluftsliv är och vad det omfattar varierar och väcker olika associationer för olika människor.
Allemansrätten är en viktig förutsättning, som stödjer möjligheterna och tydliggör skyldigheterna för människors vistelse i naturen.
Naturvårdsverket verkar för att förutsättningarna för friluftsliv bevaras och utvecklas. Det är vårt uppdrag att samordna myndigheternas arbete med svenskt friluftsliv.
Arbetet med friluftsliv
Arbetet med Friluftslivet syftar till att skapa ett friluftsliv för alla. Det spänner över många olika arbetsområden/politikområden- naturvård, folkhälsa, regional utveckling, forskning, skolan, hållbar markanvändning.
Många aktörer bidrar till ett rikt friluftsliv – myndigheter, regioner, kommuner, näringsliv, föreningar och markägare. Dialog och samverkan mellan aktörer och intressen behövs då friluftsliv är en komplex fråga.
Lägesrapport friluftsliv
I lägesrapporten får du samlad och aktuell information om Naturvårdsverkets arbete med friluftsliv. Det kan handla om nyheter, ny kunskap, vägledningar, bidrag som finns att söka och aktuella webbinarier, möten och konferenser.
Planera för friluftsliv
Att planera för friluftsliv är att möjliggöra för ökad folkhälsa, naturförståelse och regional utveckling. Genom långsiktig planering säkrar kommunen tillgång, tillgänglighet och kvalitet i natur- och kulturlandskapet för människors utevistelse.
Aktuellt
Här finns nyheter, aktuella publikationer och annat innehåll som rör friluftslivsområdet.
Friluftslivets mål och värden
Så många som möjligt ska ha nära till naturen – oavsett vem du är och var i Sverige du bor. Målet för friluftslivspolitiken är att stödja människors möjligheter att vistas i naturen och utöva friluftsliv. Där är allemansrätten en viktig grund som stödjer möjligheterna och tydliggör skyldigheterna för människors vistelse i naturen.
Informationsmaterial om friluftsliv
Vill din organisation sprida kunskap om hur vi kan ta hand om varandra och naturen? Här finns en mängd olika typer av material som du gärna får använda dig utav.
Nationellt ramverk för vandringsleder
Nationellt ramverk för vandringsleder är ett nationellt system av kvalitetskriterier och verktyg som är öppet och tillgängligt som stöd och hjälp för alla som arbetar med utveckling och förvaltning av vandringsleder. Ramverkets rekommendationer ska bidra till höjd kvalitet och gemensam standard på svenska vandringsleder över tid.
Vandringsleder där staten inte är huvudman
Vandringsleder där staten inte är huvudman är vandringsleder utanför det statliga ledsystemet i fjällen och skyddade områden. Dessa vandringsleder ligger ofta närmare områden där merparten av befolkningen bor och är viktiga för ett tillgängligt friluftsliv.
Leder i fjällen
Leder är en viktig del av friluftslivets infrastruktur som skapar möjlighet till upplevelser i olika natur på ett tryggt och hållbart sätt. Det statliga ledsystemet i fjällen består av cirka 550 mil markerade leder och går genom Dalarnas, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län.
Säkerhet i fjällen
Naturvårdsverket driver och samordnar det svenska fjällsäkerhetsarbetet för säkrare och tryggare vistelser i fjällen och för att förebygga olyckor och tillbud. Vårt arbete vänder sig till alla som besöker svenska fjällen oavsett om det är i yrket eller på fritiden.
Läs mer om vårt arbeteMotortrafik i naturen
Grundregeln är att terrängkörning är förbjudet, även om det finns några undantag bland annat för jord- eller skogsbruk. Tänk på att allemansrätten inte ger rätt till terrängkörning av något slag, inte ens för husbilar och husvagnar.
Naturum - porten till naturen
Naturum är ett besöks- och informationscentrum där du som besökare får information om det lokala områdets geologi och växtlighet. De är öppna för alla och ger möjlighet att lära sig mer om natur och miljö.
Checklista för hänsynsfullt friluftsliv
Här finns tips på vad du kan göra för att visa hänsyn till naturen och till de du möter där.
Naturturism - turism med inriktning på naturupplevelser
Naturturism bidrar till hållbar utveckling för lokalsamhället både ur ett socialt och ekonomiskt perspektiv. Dessutom bidrar den till att skapa förståelse för natur- och kultur värden. Sveriges natur är en stor tillgång för såväl svenskar som utländska turister och besöksnäringen växer stadigt. Här kan du läsa mer om begreppet samt om olika aktörers arbete i Sverige.
Sveriges friluftskommun
De svenska kommunerna har en nyckelroll för friluftslivet och arbetet ger möjligheter för människor att ta sig ut i naturen och må bra. Sveriges friluftskommun är ett pris som delas ut för att stimulera och uppmuntra kommunernas arbete med friluftsliv.
Läs mer om Sveriges friluftskommun