Ämnesområde

Cirkulär ekonomi

Flygbild över bilköer i rusningstrafik i och kring rondell, Mölndal
Granskad: ‎den ‎19‎ ‎november‎ ‎2024

Cirkulär ekonomi är ett kraftfullt verktyg i omställningen till ett resurseffektivt samhälle och kan bidra till att vi når våra miljö- och klimatmål.

I en cirkulär ekonomi används saker och ting så länge som möjligt. När de går sönder lagas de, görs om till något annat eller återvinns.  Att gå mot en cirkulär ekonomi är nödvändigt eftersom vår konsumtion och produktion har utvecklats på ett sätt som inte är hållbart. Användningen av naturresurser ökar ständigt och har mångdubblats i världen under de senaste femtio åren. Utvinning och produktion av material, bränsle och livsmedel står för stora utsläpp av växthusgaser och är även en viktig orsak till förlust av biologisk mångfald och ohållbar användning av vatten. 

Omställningen till en cirkulär ekonomi har en stor potential att minska resursanvändningen och begränsa klimat- och miljöpåverkan. 

Vad är cirkulär ekonomi?

I en cirkulär ekonomi används resurser mer effektivt genom att produkter utformas så att de får lång livslängd, tillverkas av återvunnen eller biobaserad råvara, är reparerbara och möjliga att återanvända och slutligen materialåtervinnas.

Vad är cirkulär ekonomi?
Man valsar plåt

    Vad är cirkulära affärsmodeller?

    Hållbara affärsmodeller tar hänsyn till ekonomiska, miljömässiga och sociala mål. Cirkulära affärsmodeller skapar värde genom att förlänga produkters livscykel och minska miljö- och klimatpåverkan.

    Hållbara och cirkulära affärsmodeller
    Illustration som visar visionen för en hållbar cirkulär ekonomi
    90 %
    av förlusten av biologisk mångfald globalt beror på utvinning och bearbetning av naturresurser

    Biologisk mångfald utarmas – globalt och i Sverige

    World Economic Forum har pekat ut förlust av biologisk mångfald och ekosystemkollaps som ett av de största hoten som mänskligheten står inför under 2020-talet.

    Läs mer

    Nationell strategi

    Regeringens strategi för en cirkulär ekonomi pekar ut riktningen för arbetet med cirkulär ekonomi i Sverige och ger stöd till olika aktörers omställning till en cirkulär ekonomi.

    Ny EU-lagstiftning för cirkulär ekonomi

    EU har en viktig roll i att skapa förutsättningar för en cirkulär omställning på EU:s gemensamma marknad. En stor del av den lagstiftning som reglerar cirkulär ekonomi, som till exempel ekodesign, kemikalier och avfall, beslutas på EU-nivå.

    Mer om EU-lagstiftning
    Flaggor

    Aktuellt

    Här kan du ta del av nyheter och annat som händer inom området. Du kan också prenumerera på nyhetsbrevet Hållbart som innehåller aktuella reportage, information och statistik om cirkulära flöden och avfallsförebyggande åtgärder.

    Våra nyhetsbrev

    Betydande material- och produktströmmar

    Livsmedel, plast, textil och bygg- och rivningsmaterial är områden som är prioriterade i det avfallsförebyggande programmet.

    Betydande material- och produktströmmar
    Pojke sitter i fåtölj med mobiltelefon i en secondhandbutik i Sundbyberg, Stockholm

    Hållbar konsumtion och produktion

    Sveriges konsumtion och produktion behöver ställa om från linjära till cirkulära och resurseffektiva material- och produktflöden. Här kan du läsa om utmaningar, möjligheter, svenska och internationella mål, åtgärder, det avfallsförebyggande programmet och hur olika aktörer kan bidra.

    Hållbar konsumtion och produktion

    Att minska och förebygga avfall

    För att nå våra miljö- och klimatmål och för att säkra framtida livsmiljöer behöver produkter och varor designas och produceras på ett mer hållbart sätt. De behöver hålla och användas så länge som möjligt innan de går till materialåtervinning. Då förebyggs avfall och avfallsmängder minskar.

    Att minska och förebygga avfall
    Trasmattor på vädring, Lofsdalen, Härjedalen

    Cirkulära flöden och att förebygga avfall

    Producentansvar och cirkulär ekonomi

    Producentansvaret ska få företag att ta fram produkter som är resurssnåla, lätta att återanvända och återvinna samt fria från miljöfarliga ämnen. Målet är mindre avfallsmängder, renare avfall och mindre nedskräpning.

    Läs mer
    Person ritar process

    Aktuell vägledning

    Publikationer

      Sveriges avfallsplan

      I avfallsplanen finns samlad information om hur Sverige ligger till på avfallsområdet, om hinder och utmaningar, samt åtgärdsförslag på vad olika samhällsaktörer kan göra.

      Avfall i ett cirkulärt samhälle
      Illustration av avfallshierarkin

      Sveriges avfalls­förebyggande program

      I programmet finns samlad kunskap om varför Sverige behöver förebygga avfall, om hinder och åtgärder samt åtgärdsförslag på vad olika samhällsaktörer kan göra.

      Ett cirkulärt Sverige tänker efter före!
      Illustration som visar visionen för en hållbar cirkulär ekonomi

      Många arbetar för en cirkulär ekonomi

      Alla behöver bidra till samhällsomställningen. Det är viktigt att riksdag, regering, myndigheter och kommuner tar ansvar för omställningen och både pekar ut vägen, beslutar om styrmedel och visar att det offentliga kan gå före.

      Läs mer

      Bidrag

        Forskning