Avfall och avfallsförebyggande
I Sverige och i många andra länder pågår ett förändringsarbete för att minska mängden avfall och omhänderta det avfall som uppstår på ett bättre sätt. Målet är att i första hand förebygga avfall och att få mer resurser i ett cirkulärt flöde utan spridning av farliga ämnen.
Produktionen och konsumtionen av varor står för majoriteten av världens negativa miljöpåverkan. Det gäller oavsett om varan är till exempel mat, textil betong, trä eller stål. De resurser som samhället förlorar när en produkt slängs är inte bara varans beståndsdelar, utan också alla resurser som har krävts för att producera och transportera varan.
Målet för avfallsarbetet i både Sverige och EU är att få mer cirkulära flöden där resurserna får längre liv och används fler gånger. Det avfall som ändå uppstår ska tas tillvara på ett miljö- och hälsomässigt säkert sätt.
Aktuellt
På gång inom avfallsområdet
Två gånger per år tas en lista fram över vad som är på gång inom avfallsområdet inom EU, regeringen och på Naturvårdsverket. Läs mer om reviderad EU-lagstiftning inom cirkulär ekonomi, nyheter inom avfallsförebyggande lagstiftning och internationell samverkan inom hållbara värdekedjor.
På gång inom avfallsområdet oktober 2024 (pdf)
Avfallets miljöpåverkan
Det finns två problemsidor på avfallsmyntet. Den ena sidan handlar om slöseri med resurser och den andra sidan handlar om utsläpp av farliga ämnen och växthusgaser till miljön.
Avfallshierarkin visar stegen vi behöver ta
På avfallsområdet finns det en mycket omfattande gemensam EU-lagstiftning.
Läs mer om avfallshierarkinAtt minska och förebygga avfall
För att nå våra miljö- och klimatmål och för att säkra framtida livsmiljöer behöver produkter och varor designas och produceras på ett mer hållbart sätt. De behöver hålla och användas så länge som möjligt innan de går till materialåtervinning. Då förebyggs avfall och avfallsmängder minskar.
Sveriges avfallsplan
I avfallsplanen finns samlad information om hur Sverige ligger till på avfallsområdet, om hinder och utmaningar, samt åtgärdsförslag på vad olika samhällsaktörer kan göra.
Sveriges avfallsförebyggande program
I programmet finns samlad kunskap om varför Sverige behöver förebygga avfall, om hinder och åtgärder samt åtgärdsförslag på vad olika samhällsaktörer kan göra.
Betydande avfallskategorier
Mat, textil, elektronik och plast är avfall som är prioriterade i Sveriges nationella avfallsplan och i det förebyggande programmet. Områdena har valts ut för att de antingen genererar stora mängder avfall eller har en stor miljö- och hälsopåverkan.
Statistik om avfall
Här hittar du statistik över mängden avfall och hur stora mängder som återvinns eller behandlas på annat sätt i Sverige. Den nationella statistiken uppdateras vartannat år.
Vägledning och stöd
På avfallsområdet ger Naturvårdsverket stöd inom avfall, farligt avfall och producentansvar. Vi har även bindande föreskrifter och ger ut allmänna råd.
Naturvårdsverkets föreskrifter
Här kan du söka och filtrera i Naturvårdsverkets författningssamling.
Vem gör vad i avfallshanteringen?
Alla som ger upphov till avfall är skyldiga att se till att det hanteras enligt gällande regler. Här beskriver vi Naturvårdsverkets roll och hur ansvaret är fördelat i Sverige.
Ta reda på mer
Publikationer om avfall
Se fler publikationerBidrag inom avfall
Nyhetsbrev om hållbar konsumtion och avfallsfrågor
Nyhetsbrevet Hållbart riktar sig till dig som är intresserad av eller arbetar med hållbar konsumtion och produktion, avfallsförebyggande åtgärder eller avfalls- och kemikaliefrågor.